Last news in Fakti

21 Април, 2016 12:17 2 318 12

Гласуването става задължително

  • депутати-
  • задължително-
  • гласуване

Депутатите приеха промени в Изборния кодекс на второ четене, с които въведоха задължителното гласуване. Това стана със 109 гласа „за”, 74 „против” и 10 „въздържал се”.
"Гласуването се извършва лично от избирателя и представлява изпълнение на гражданския му дълг", записа окончателно парламентът в изборния закон.

72 от ГЕРБ гласуваха "за" промените, само един беше "против". 25 от БСП се обявиха против промените, 27 от ДПС също. Двама от РБ гласуваха "за", 13 бяха "против" и петима се въздържаха. 10 депутата от АБВ гласуваха "за", 18 народни представители от ПФ гласуваха "за", 7 от БДЦ - също.

5-ма независими народни представители бяха "против" и 1 се въздържа.

Според депутатите от опозицията последиците от въвеждане на такова задължение няма да са добри за развитието на демокрацията. Странен е и опитът да се превърне едно право в задължение, заяви депутатът от БСП Янаки Стоилов: "За първи път след приемането и влизането в сила на Конституцията на Република България се променя принципът, че изборът на гражданите е тяхно право, в превръщането му в задължение. Народното събрание да се поставя над българските граждани, е недопустимо".

Петър Славов от РБ призова да се спре с популизма. По думите му, важно е да няма санкции за негласувалите, а да се търси възможност да се поощрят активните граждани: "Тези хора, които са ангажирани, които работят, които си отглеждат семействата, и които въпреки това намират време в натовареното си ежедневие, защото те, повечето в частния сектор, и събота, и неделя работят. Въпреки това отиват и гласуват. Така че нека наистина за тези хора да мислим за стимули и то за сериозни стимули, за да бъдат те мотивирани наистина те да определят бъдещето на страната ни, а не да бъдат изключвани от политическия процес и едва ли не маргинални групи с контролиран вот да определят кой влиза в този парламент и кой влиза в общинските съвети и как се управлява държавата".

Опонира му Радан Кънев: "Занимаваме се с това по насилствен законодателен път да задължим българските граждани да запълнят огромната пропаст между нас и тях, която сами сме изкопали. Пропаст, която е наш грях да бъде запълнена чрез вменяване на задължения другиму да се яви до изборните урни и да гласува за някой от нас. Не мога да приема да се държим като стара мома, която си търси млади избиратели с пари и по насилствен път."

Реформаторът Гроздан Караджов бе най-критичен в изказването си: "Карате човекът да отиде задължително до урните, въпреки че не може да ви гледа, и мен в това число. След което му казвате: "Може пък да се изхитриш и да ни покажеш, че не искаш да гласуваш за нас и затова ние пък ще те надхитрим, че не само да ти зачетем гласа, ами да го зачетем и за тези най-първите, най-абонираните. Тези опити за служебни победи - те не са от вчера." Караджов дори подаде писмено предложението за въвеждането на чл. 5 от фейлетона "Избирателния закон" на Алеко Константинов от 1890 г.: "Три дена преди избора, както и в самия ден на избора, почва се морално влияние върху избирателите и арестуванието на разсуждающите. Ако избирателите са заети с отбивание на пътна повинност, полицията се грижи да пусне вместо тях бюлетините в урните".

Задължителното гласуване ще създаде Франкенщайн, от който после бързо ще искате да се отървете. Не карайте хората насила да свирят на пиано, защото няма да ви хареса това, което ще ви изсвирят. Това каза от трибуната на парламента на народните представители Найден Зеленогорски, съпредседател на Парламентарната група на Реформаторския блок, при гласуването на промените в Изборния кодекс, свързани със задължителното гласуване.

По думите му е измамно да се очаква, че ще се постигне висок демократичен стандарт чрез задължителното гласуване и че то ще ограничи корпоративния и купения вот – само ще намалят цената на гласа, прогнозира Зеленогорски. Дори да се гласува днес, задължителното гласуване ще е лоша практика, от която парламентът ще се опита бързо след това да се отърве, но от деформациите, които ще предизвика, няма да успее, прогнозира Зеленогорски.

Ако се върви към приемане на задължително гласуване със санкция, аз съм категорично против. Не може да се ограничава изконното демократично право на избор, което гражданите имат, замествайки го със задължение. Това каза от трибуната в парламента зам.-председателят на ДБГ и народен представител от Реформаторския блок Настимир Ананиев.

От ДПС също бяха категорично против въвеждането на задължителното гласуване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЖЕКУ

    1 0 Отговор
    Пак няма гаранция . Познайте,какво народно творчество ,ще се развихри върху бюлетините, хА ХА !!!
  • 2 дърти бастърд

    1 0 Отговор
    Искате ми гласа, ще ви го дам под формата на член, дано ви хареса моя глас!
    Ако харесате члена, може и да го пробвате.
  • 3 дърти бастърд

    1 0 Отговор
    Няма как да е задължително и да няма санкция, санкция ще има, все още не са измислили колко пара ще одерат.
    Нали щеше да има референдум, пак ни финтираха.......
  • 4 Morgoth

    0 0 Отговор
    Аз гласувам на 90% от изборите, много рядко пропускам и обикновено това е на маловажни и пререшени турове на кметски или президентски изботи.
    НО, ако следващия път когато пропусна бъда отписан и трябва да вися с часове в някоя забутана общинска канцелария за да си възстановя правата - изобщо ме забравете за всякакви избори!
    Тази идиотщина не само няма да увеличи активността, но ще я намали!
  • 5 жббгбзьдфгб

    0 0 Отговор
    Правят го щото нали паричките им за кампания ще зависят от броя гласували.
  • 6 Гого

    0 0 Отговор
    Ужас! Сега ще пострадат турските и руските партии в България.

    Коментиран от #7, #12

  • 7 бай хой

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гого":

    Сега ще се извият големи опашки заради 50 лв глоба, ще се чака цял ден и ще има невероятно объркване в секциите.
    Ще е пълна лудница!
    Партиите ще вземат по големи субсидии, защото ще има повече гласове, а и повече мъртви души!
    Бойко копира бившият му работодател, Тодор Живков.
    Сега да очакваме да измислят и нещо друго задължително, то не беше задължителна казарма, задължително гласуване, айде и задължително е.ане, а който не е.. да му режат пишката!?
  • 8 Никито Иванов

    0 0 Отговор
    а за дупедатите няма ли да има задължително гласуване !? във Вечното НС, то кворум няма камо ли .............. търтеи !
  • 9 Румен Янев

    1 0 Отговор
    А под строй ли ще ни водят ??? А задължителна военна служба ще има ли ??? А може ли да ходим с тесни дънки и дълги коси ??? Ако си пуснем бийтълс ще ни арестуват ли ???В багажниците на колите ни трябва ли да има права лопата и на военен отчет ще се водят ли ??? Наистина ли ще забранят колите 4Х4 ??? ПУУУУУУУ !!!! ГАДОВЕЕЕЕ!!!!
  • 10 Петров

    0 0 Отговор
    който не гласувал наказанието е че губи право на глас за в бъдеще . Това не е ли чудовищно потъпкване на човешките права и диктатура ?
    Абе хора , всички ги знаете кои са тези самозабравили се , абе направете така че да е опасно да се разхождат без солидна охрана . Реагирайте бе , вие сте инвалиди лишени от инстинк за самосъхранение . Вие наистина сте лош материал който трябва да бъде ликвидиран.
  • 11 Найденов

    0 0 Отговор
    Уважаеми "Сасители на България", уважаеми "Тартори".
    Народът е казал:
    "Хитрата сврака, с двата крака"!
    Жал ми е за вас.
  • 12 Не точно

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гого":

    Само турските, приятел, само турските! Обаче ще пострада и демокрацията като цяло, защото след няколко избора, "народното" събрание, правителството и президента ще ти го "назначават" само едно село гласували. И като това село е от ДПС, какво следва в по-далечно бъдеще?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове