Last news in Fakti

21 Април, 2016 21:17 1 013 2

С Изборния кодекс може да се създаде Франкейнщан

  • изборния кодекс-
  • създаде-
  • франкейнщан
С Изборния кодекс може да се създаде Франкейнщан - 1
Снимка: БНТ

Напълно е възможно да се създаде един Франкенщайн с промените в Изборния кодекс, който после не може да се озапти. Подписали сме програмна декларация между ГЕРБ и РБ за създаване на правителството, подкрепена от ПФ и АБВ, където ясно сме вписали, че се обединяваме около изчистването на „мъртвите души” от списъците, активната регистрация, машинното гласуване, преброителните центрове, референдум за задължителното гласуване, засилено администриране на изборния процес в чужбина, а сега се приема пасивна дерегистрация, задължително гласуване, заличаване на район „Чужбина”, премахване на местните коалиции, референдум на дата различна от датата на изборите.

Надявам се колегите утре да са по-внимателни в гласуването и да се постигне сближаване на позициите около принципите, под които сме се подписали в мнозинството. Това каза в по БНТ Найден Зеленогорски ,съпредседател на парламентарната група на РБ.

Той напомни, че съвсем скоро НС прие да са на една дата референдум и избори, когато се праят в една година, а днес някои политически партии се отметнаха и приеха обратното, въпреки че от РБ бяхме против. За мен е неразумно през юли и август да се прави референдум. По-разумното беше, както е вписано в програмната декларация за сформиране на правителството, да се направи референдум за задължителното гласуване и после да се правят промени в изборното законодателство, каза той.

Обмисляме дали да сезираме Конституционния съд за решенията, защото за РБ е драматичен изборът да подпишем заедно с ДПС и БСП, отговори той на въпрос за сезирането на съда и добави, че РБ е против другия гласуван член в Изборния кодекс – задължителното гласуване.  Очевидно през задължителния вот се опитва да се намали тежестта на ДПС, но за тях гласуват около 60 % от капацитета им, а ако този текст влезе в сила, ДПС ще се мобилизират и тогава аз ще питам патриотите какво ще правят, коментира Зеленогорски.

По думите му задължителният вот не е хапчето за лечение на болната демокрация у нас – купен вот, корпоративен, манипулации, а свободата е право на избор и хората не трябва да се карат насила да гласуват, защото това ще доведе до изкривявания, които могат да са необратими. Парадоксалното е също, че уж е задължително гласуването, но няма санкции за негласуващите. Дали ще те дерегистрират пък зависи от гласуванията следващата седмица в пленарна зала, поясни той и предвиди горещи дебати по поне 20 текста до приемането на целия кодекс.

За закриването на район „Чужбина” от РБ бяхме против. Дори искахме да са три района – Азия, Европа и Америка, за да избират хората преференциално и техните кандидати да станат част от българския парламента. За съжаление, нашите аргументи не бяха чути и в зала депутатите приеха да се премахне район „Чужбина”, изрази съжаление Зеленогорски.  Той каза, че тази промяна, заедно с преместването назад във времето – за около 2019 година реално, на електронното гласуване, не е положителен знак за българите, особено живеещите в чужбина.

Колегите от мнозинството не са съгласни и за активната регистрация. Надявам се да се стигне споразумение, оптимист съм, каза Зеленогорски за другата ключова промяна и допълни, че нощните заседания на правна комисия не са родили добри плодове. Бърза се, за да се спази изискването на Венецианската комисия 6 месеца преди избори да не се променя изборното законодателство, но това не трябва да става за сметка на качеството на закона, посочи още той.

Вчера обезвредихме бомбата гласовете, дадени за „не подкрепям никого” да се считат за действителен глас, което щеше да повиши бариерата за влизане в парламента от 4 % на 5-6 % и повече, и така в него щяха да останат само ГЕРБ, ДПС и БСП. Това не е в интерес на българското общество, категоричен бе Зеленогорски и допълни, че също лошо решение е заличаването на местните коалиции, което е в интерес на ГЕРБ и ДПС, защото всички други се явяват в местни коалиции.  Ако няма да има местни коалиции, направо да се въведе Член първи в Конституцията и всички да са от една партия, пошегува се той.

Попитан за президентските избори Зеленогорски каза, че РБ работи за единна кандидатура на утвърден демократ, с по-граждански профил, а като втори вариант -  политическа фигура. Не съм приемал номинация за мен самия за президент, каза той и допълни, че Блокът трябва да не изчаква другите, а да си обяви кандидата и то такъв, който да има широка подкрепа и да мобилизира десния вот. Относно снощното решение на депутатите от ДБГ за Прошко Прошков Зеленогорски обясни, че когато си член на партия следва да се съобразяваш с политическите решения. Беше грешно решение за София това с подкрепата за вдигането на цената на билета с 60 %. Не вярвам да се стигне до изключването му, но несъобразяването с решението на Изпълнителния съвет също не е добър знак, каза още заместник-председателят на партията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГОЛЯМ ПРАЗ

    0 0 Отговор
    Айде първо научете кой е Франкенщайн, и после говпрете за него!?!?!?!
  • 2 гост

    0 0 Отговор
    Франкенщайн е тук вече 27 години ............
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове