Last news in Fakti

20 Май, 2016 13:19 2 210 5

Какво казаха за Плевнелиев

  • росен плевнелиев-
  • плевнелиев-
  • оттегляне-
  • президент-
  • оставка
Какво казаха за Плевнелиев - 1
Снимка: БТА

"Той не само беше президент, но още е. Ние му благодарим за съвместната работа. Не мога да си позволя да коментирам личните му причини, но всеки един би се омерзил от всичко, което му се случи до сега. Това, на което беше подложен последните две седмици, не всеки може да го издържи",коментира в кулоарите на парламента Димитър Главчев.

Той отклони въпроса кога ГЕРБ ще издигнат свой кандидат.

"Така поне се изяснява картината",

убеден е Четин Казак от ДПС. С решението на Росен Плевнелиев се откривал пътят за други кандидати.

Това е резултат от трезва преценка за шансовете, за подкрепата, коментира Четин Казак.

За ДПС имало още време до президентските избори и когато те наближат, партията щяла да направи анализ дали да издигне свой кандидат за държавен глава или да подкрепят някои от претендентите.

Това не е неочаквано решение за партия АБВ, обяви в кулоарите на парламента заместник-председателят на АБВ Румен Петков.

Според него и управляващата партия ГЕРБ била подготвена за тази позиция на държавния глава и от месеци давали индикации, че търсят подходящ човек, когото да издигнат за президент.

Научаваме, че г-н Плевнелиев се отказва (по-точно отказали са го!) от нелепото намерение

да се кандидатира за втори мандат. Това е най-посредственият президент и съответно президентски екип от началото на демократичните промени. Слаб президент в лошо обкръжение. Това коментира Борислав Цеков от Института за модерна политика.

Нанесоха много вреди на България - с разделението на нацията, с корпоративните си зависимости, с безмозъчното папагалстване на опорните точки, които им се спускаха от някои чужди посолства, със заиграването с хунтата в Киев и примитивната агресивност спрямо Русия...

Може да се добавя още много. Но по-важното е какво следва. Ще имат ли българският народ и най-вече прогресивните среди капацитета, зрелостта и чувството за национален интерес, така че да бъде избран държавен глава, който реално ще работи за единството на нацията и за отстояването на суверенита и достойнството на държавата. А дано, ама надали!

Президентът постъпи като държавник

„Прекъсвайки всички тясно партийни спекулации относно предстоящите президентски избори, той върна политическия дебат в обществото към съществените проблеми, които стоят за решаване пред него“ – коментира зам.-председателят на партия Български демократичен център Росен Петров изявлението на президента.

„Това беше много силна политическа реч, въпреки че по своя характер тя беше най-аполитичната, която той е правил досега. Въпреки че съм изразявал несъгласие с някои от неговите оценки, смятам, че в много ситуации той постъпи достойно и смело. Понякога културата му на поведение е схващана като слабост, но всъщност в това е неговата сила. Ние от БДЦ смятаме, че г-н Плевнелиев даде пример за „феърплей“ в предстоящата президентска надпревара и дано тези, които ще участват в нея, запазят този тон. Колкото повече политици осъзнаят, че единението, а не противопоставянето, правят силата, толкова по-силна ще бъде България“ – беше категоричен Росен Петров от БДЦ.

"Без значение дали причината Росен Плевнелиев да не се кандидатира отново е свързана с ветото или е негова лична, без значение, това е добра новина.

Пореден безличен президент на България си заминава."

Така коментира новината на деня съпредседателят на ПФ Валери Симеонов - един от двамата лидери на парламента, които се запънаха за секциите в чужбина и благодарение на които преди 2 дни мнозинството отхвърли ветото на държавния глава върху Изборния кодекс.

На въпрос защо още отсега държавният глава е разкрил намерението си, той заяви, че това не бил човек, който може да понесе сериозни натоварвания, негативни атаки и прочие.

"Добре си е обезпечил бъдещето, има си вила в Черноморец и имоти на Халкидики, има къде да се оттегли", язвителен бе Симеонов.

С почти нищо Симеонов не запомнил и двата мандата на Първанов. "Такава ни е орисията на държавата - да има безлични президент", заключи Валери Симеонов.

Плевнелиев разбра, че няма политическа и обществена подкрепа за втори мандат. Това посочи лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Решението на Плевнелиев да не се кандидатира за втори мандат е логично. Той е разбрал, че няма обществена и политическа подкрепа, за да продължи да заема сегашния си пост”. Това заяви пред журналисти в парламента председателят на НС на БСП Корнелия Нинова. Тя добави, че той не е бил подходящ за тази позиция. „Вместо да обединява, Плевнелиев често разединяваше нацията, като заемаше позиция на една или друга страна. Той водеше едностранна и дебалансирана политика, която създаде опасност и за националната ни сигурност в определени моменти”, заяви лидерът на левицата.
Тя бе категорична, че това е и най-несоциалният президент на България – нито веднъж не е наложил вето на закони, които отнемат права: здравната, образователната и пенсионната реформа. „Той налагаше вето на закони, чрез което защитава лобистки и частни интереси като закона за търговските вериги”, заяви Нинова.
Тя подчерта, че това решение на държавния глава няма връзка с подготовката на БСП за президентските избори.  „Профилът на бъдещия президент трябва да е коренно различен от този на Плевнелиев”, заключи Корнелия Нинова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 политолог

    2 1 Отговор
    разбира се че няма да се кандидатира-той се провали-бита карта-мрънкащ президент без влияние върху събитията.Институция харчеща пари-безсмислена
  • 2 ГОСТ

    2 1 Отговор
    Най-слабият и незапомнящ се с нищо градивно президент на България!
  • 3 бъдещия президент

    0 0 Отговор
    ТИМ Варна имат предложение в лицето на аптекарския бос с апетит към бензиностанциите - Веселин Марешки!

    Коментиран от #5

  • 4 Goro Lafchi

    1 2 Отговор
    Сегашния президент ще си вземе милионите под мишница и без съпругата си разбира се ще ви тегли едни благопожелания и ще се потопи в спокойствието на гръцкото крайбрежие. Този породист мъжкар ще си остане с удоволствието да пресмята печалбата от лихвите и с това ще приключи дълбокосюисления му живот. Аз предпочитам за дам последната си стотинка ,за хубаво питие в компанията на хубава жена. Естественно без да знае жена ми.
  • 5 Пепи

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "бъдещия президент":

    Само изключително заблуден атакист може да направи такова изказване. Няма никаква връзка между Марешки и тези, които казваш че са го предложили. Относно кандидатурата му за президент съм на мнение, че няма никакви шнсове поради ред причини и целия шум около него ще се окаже напразен, защото на изборите ще се сгромоляса.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове