Last news in Fakti

20 Май, 2016 14:37 1 003 0

Караджов заформи интрига вдясно

  • караджов-
  • интрига-
  • дясно-
  • президент

Гроздан Караджов от гражданската квота на Реформаторския блок заформи интрига в дясното пространство с изявлението си по повод изявлението на президента Росен Плевнелиев,  че няма да се кандидатира за втори мандат.  На Изпълнителен съвет взехме решения, ако имаме единна кандидатура с ГЕРБ за президент, те да не издигат като кандидат Ирина Бокова, каза Караджов пред журналисти в парламента. На Изпълнителния съвет, когато се видяхме вторник имаше ясна заявка от страна на Гражданския съвет да се постави предварително условие към ГЕРБ и Бойко Борисов, че Ирина Бокова ще бъде кандидат за президент”, каза той. Според него в Гражданския съвет на РБ имат информация, че Ирина Бокова е обсъждана като евентуален кандидат на ГЕРБ за президент.

По думите му, решението на президента, какво да прави с политическата си съдба е негово. Караджов каза, че очаква партиите да навлязат в политически пазарлъци. Народният представител заяви, че с номинацията на президента Росен Плевнелиев, която обявиха от част от партиите в РБ е опит да се предпазят от номинацията на Ирина Бокова като кандидат президент.

Цветан Цветанов , председател на ПГ на ГЕРБ, категорично отрече това твърдение. „Никога, по никакъв начин името на Ирина Бокова не е обсъждана в ГЕРБ, както и евентуална подкрепа към нея, уморихме се от неверните твърдения на ДСБ”, каза Цветанов пред журналисти в парламента. Във връзка с изказване на народният представител от Гражданската квота на Реформаторския блок Гроздан Караджов, че ГЕРБ са водили разговори за евентуална кандидатура на Ирина Бокова като президент, който да консолидира център - ляво Цветанов заяви, че: „Сега чувам за евентуална такава номинация. Доколкото съм запознат Ирина Бокова е нашият много достоен политик, който оглавява ЮНЕСКО. Българското правителство е издигнало нейната кандидатура за бъдещ шеф на ООН. Няма нищо вярно в това. Уверявам ви, че никога по никакъв повод името на Ирина Бокова за бъдещ кандидат президент или за подкрепа от ПП ГЕРБ не е стоял на дневен ред, никога не е обсъждано”, допълни председателят на ПГ на ГЕРБ, като допълни, че от неговата парламентарна група са се уморили да отговарят на неверни твърдения, които се пускат в публичното пространство от ДСБ. „Мога съвсем спокойно да кажа, както го казват много достойни членове и симпатизанти в началото на демокрацията, че това е единственият разрушителен елемент, който има в дясно”, допълни още Цветан Цветанов.  

Надявам се да се научат да прецизират по-добре позициите си занапред, каза Зеленогорски и добави, че е абсолютна интрига и лъжа тезата за Бокова – кандидат-президент и препоръча ГС да не бъде въвличан в такива интриги от отделни депутати от РБ.

 За нас е новина решението на президента. РБ оценява положително мандата му и особено твърдата му евро - атлантическа ориентация. Не съм щастлив от поведението на колегите ни в РБ, които опитаха да убедят Плевнелиев да се кандидатира, с което обаче го убедиха да не се кандидатира. Колегите направиха голяма грешка, политически гаф, която навреди на Блока, и на Дясното, и на президента и сега се надявам да кажат поне, че съжаляват. Това коментира Найден Зеленгорски пред журналисти в парламента.

Нямам впечатление, че има влошени отношения в Блока, обаче има хора в Блока, които изразяват становища от името на Гражданския съвет, без да е свикван от една година и без да го представляват, каза Зеленогорски, визирайки Караджов и добави, че и той самият членува в ГС. Тези хора не могат да говорят от името на ГС, категоричен бе Зеленогорски, и изразяват лични становища само.

 Аз представлявам ПГ на РБ и мнозинството в нея. На ИС на РБ предложихме на колегите от партиите в РБ да се помисли може ли да се даде мандат на група в РБ за преговори с ГЕРБ и ПФ да се търси дясно-центристка патриотична кандидатура, за да се противопостави на въжделенията на ляво-центристка кандидатура и ляво правителство,добави той.

 Колегито от РБ са имало стратегия и тя катастрофира, нека да са по-внимателни в преценките и действията си, призова съпредседателят на ПГ на реформаторите.

 Категорично в ИС на РБ не е обсъждана никаква кандидатура на Ирина Бокова и твърденията на Гроздан Караджов са абсолютна лъжа и поредна интрига, каза той. Време е за сериозна работа по кандидатурите, не за интриги, добави реформаторът и каза: Нека влезем в преговори, да видим каква политика може да има един общ кандидат, какъв профил да бъде и коя да е личността като трета стъпка. Ние очаквахме колегите да си дадат мнението по такива консултации,а те направиха ход, който унищожи шанса на Плевнелиев. Бихме разгледали кадидатури на ГЕРБ, на ПФ, наша и да се стигне до разговори на принципна основа, но останалите колеги от РБ направиха тази катастрофа. Според него е нелогично е да се издига кандидатура на човек, с когото не са говорили, а правят стратегия да му чертаят бъдещето.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове