Last news in Fakti

25 Юни, 2016 17:45 1 480 0

Brexit е удар по финансовите групировки

  • калоян паргов-
  • brexit-
  • финансовите-
  • групировки-
  • удар

България ще пострада косвено, заяви Калоян Паргов

Brexit е удар по финансовите групировки - 1
Снимка: БСП

Brexit е удар по финансовите групировки. България ще пострада косвено - по линия на еврофондовете и субсидиите. Това е мнението на члена на Изпълнителното бюро на БСП и лидер на столичните социалисти Калоян Паргов относно резултатите от референдума във Великобритания, съобщиха от пресцентъра на левицата.

Както е известно, жителите на Острова избраха да напуснат Европейския съюз.

"Съжалявам за Великобритания. Тя беше много важна за баланса в Европейския съюз, коментира Калоян Паргов. - Ако останалите държави от Острова решат да запазят членството си в ЕС, ние трябва да ги подкрепим, въпреки че това ще постави Обединеното кралство в много тежка ситуация", заяви той.

Според Калоян Паргов по-важният въпрос оттук нататък е какво става с Европейския съюз. "Очевидно е, че сме в дълбока криза. За да можем да продължим, трябва всичките вече 27 държави да имаме ясна обща цел и кауза. Те трябва да ни обединяват и да ни водят в една посока, коментира още той. - В противен случай националната и чисто шовинистична идея ще надделее над общоевропейската", каза той.

Лидерът на столичните социалисти е категоричен, че ще има сериозни последствия от излизането на Великобритания от Европейския съюз. "Те ще са основно в областите на икономиката, финансите, външната политика и най-много в сигурността", коментира Калоян Паргов и добави, че спекулациите вече започнаха с различни твърдения, че резултатите от референдума във Великобритания са победа на Русия и Владимир Путин.

Най-важно е сега да бъдат направени сериозен анализ и оценка на ситуацията в Европейския съюз с всички възможни последствия, категоричен е членът на Изпълнителното бюро на БСП. "Тези последствия са много и в най-различни сфери - администрацията на ЕС, разпределението и баланса на силите и най-вече бюджета и свързаните с него финансови въпроси", анализира още той.

"Това са само преките и видими последствия. Има обаче и много косвени. След обявяването на резултатите от референдума на азиатския пазар британската лира се срина с 10% спрямо долара и с 6% спрямо еврото. Вече има страх и несигурност. Оттук нататък предстои преструктуриране на банковата система в Европа, както и на всички структури, свързани с английските банки в държавите-членки, а и не само. Това е една от причините Лондонското сити и хората в големите градове на Острова да са толкова категорично против напускането на Европейския съюз. Но селото във Великобритания надделя над Лондонското сити", смята Паргов.

Калоян Паргов очаква да има сериозни промени и на капиталовите пазари: "Ще има пренасочване на капитали, защото парите търсят сигурно място и подслон. Когато има несигурност, те бягат. Ние много добре виждаме и усещаме, че е така, коментира още той. - Най-вероятно ще има и преструктуриране на банкови портфейли, въпреки че процесът по напускането на Великобритания от Европейския съюз ще тече две години. Ще е много сложен процес".

Лидерът на столичните социалисти коментира и последствията за България от излизането на Великобритания от ЕС: "Ако такова нещо се случеше с Гърция, България щеше да пострада съвсем пряко. Защото 20% от банките у нас са гръцки. И щеше да е голям проблем. В България чисто финансов пряк банков ефект от случилото се на Острова няма да има, каза Калоян Паргов. 

"Сега ние ще пострадаме косвено - по линия на еврофондовете и субсидиите. Защото се очаква преструктуриране на бюджета на ЕС. Вноската и приносът на Великобритания не бяха никак малки. Затова ще има много сериозни последствия, свързани със солидарността и европейските фондове. Тези пари трябва да бъдат компенсирани по някакъв начин. А това означава, че ЕС трябва да реши кой да дава повече оттук нататък, как ще бъдат увеличени вноските на страните-членки и как ще бъдат разпределени. А това е много, много сложен и труден процес, който не може да се случи веднага. Всяка държава трябва да коригира вноската, а това се налага да мине през гласуване в парламентите на отделните държави. Тогава хората в тях най-вероятно ще кажат: "Ние нямаме пари за нас, а ще компенсираме липсата от англичаните, за да запазим солидарност и да даваме на такива като българите и румънците!". Не виждам как на този етап може да се случи целият този процес"."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове