Last news in Fakti

5 Юли, 2016 16:16 1 126 9

Кибертероризмът е по-страшен от атентатите

  • кибертероризъм-
  • атентати-
  • по-страшен
Кибертероризмът е по-страшен от атентатите - 1

Не трябва да забравяме, че каквито и мерки за защита да предприеме, хакерите „не спят” и актуализират своите способности. Това заяви бившия председател на ДАНС Константин Казаков по време на конференция в столицата на тема „Заплахи и рискове за сигурността на Република България в цифровия свят. Киберсигурност и киберустойчивост”.

Всеки, който иска да извърши престъпление, използва този инструмент, независимо дали става въпрос за тероризъм, дали става въпрос за криминално престъпление, или дори някаква форма на влияние, или дори просто за събиране на информация, подчерта Казаков.

Най-ефективната защита, според бившия председател на ДАНС, е сътрудничеството между държавата и частния сектор.

Конференцията е по инициатива на социалиста Калоян Паргов, съвместно с УниБИТ. 

Кибертероризмът е по-страшен от атентатите

от социална гледна точка, от икономическа, както и от психологическа за въздействието върху обикновените хора, подчерта Калоян Паргов.

Не сме сами в това пространство, каза той. Тъй като сме постоянно заплашени от кибератаки, трябва да знаем как да се защитим, смята Паргов.

Има всякакви рискове, опасява се той. По думите му интернет сайтовете у нас са незащитени и сигурността им не е по европейските правила. Там са нашите данни, подчерта общинският съветник от левицата.

Предвижда се законопроект за целта, който да създаде регламент, синхронизиращ системите на страните членки в определени правила и алгоритми. Целта е да се гарантира взаимна защита и сигурност.

„Трябва да разберем като извод от този семинар, че въпросът не е ако ни се случи, а е въпрос на време кога ще ни се случи кибератаката“, отбеляза той. Паргов допълни, че престъпленията от този вид могат да бъдат атаки срещу критична инфраструктура. Той даде пример с газопроводи, топлопроводи, АЕЦ, ТЕЦ-ове и всякакви други обекти, които при „хакване“ на електронните им системи, ще нанесат вреди и последствия на обикновените хора. Злоупотребите с данни също са част от тези атаки, например, източването на дебитни карти.

Днес повдигаме завесата и казваме „Имаме проблем”, подчерта той. Общинският съветник иска незабавно да се посочат конкретните решения.

България не е в обсега на киберпрестъпниците, според него. Това обаче не означавало, че можем да избегнем такава атака.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 киборга

    0 0 Отговор
    Кибертероризма е измислица на политиците, за манипулация и подчинение на масите!
  • 2 пич

    0 0 Отговор
    Ето ви един прост метод, за защита на сайта ви - ако някой се опита да краде данните ви с програма, поставете активен антивирус! Ако първият път се опита да виэ вкара троянец, нека програмата го прати в Сейндбокс да се въргаляв пясъчника! Ако пак иска, да отиде на Спиуаиуър Бластер - онова кастри яко не само вируси, ами каквото докопа.... Ако оцелеле пратете го да си поплаче пак в пясъчникас директива! Ако и тогава не миряса, нека антивируса му покаже портрет на 42- и 43-то народно събрание - това положително ще размаже всеки терорист било кибер или реален от ужас! И ще му покаже член и алинея, която ще казва - Ако те почна първо отдясно, ако ти вкарам после отляво, ти ще усетиш от любовта ми....! това би размазало всеки сантимент кибертерорист от раз. Всъщност кибертероризма не е по-опасен от военният тероризъм. При кибертероризма може да загубиш много, но при военният може и всичко...живот, сграда, пари.. така, че реалната война е доста по-разрушителна от кибератака. Тя всъщност е една войната, говорим за средствата... Наэ практика, има само един начин да се защитиш от кибератака - да изключиш всяка връзка с компа си и сървъра си и да работиш на два три отделни сървъра. Като само единият е включен в мрежа. но няма гаранция, че служителите ти няма да ти вкарат вирус дори и без да искат ако ползуват компа.... Гаранции няма! но поне може да се намали риска.

    Коментиран от #4

  • 3 гичка

    0 0 Отговор
    А другаря Паргов запознат ли е от коя държава преобладават регистрираните досега атаки срещу критичната ни инфрастурктура? След това може да преосмисли дори позицията за неучаситие на България в колективни мисии.
  • 4 пич

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "пич":

    П.П.: Много опасно е, ако самият чип има закодирана програма за изпращане на данни към производителя както и ако системата, която използуваме изпраща данни към разработчика си, дори ако е забранено с функция. Така, хакера ако прихване тези данни може да ти разкрие не само личните данни и пароли, ами много повече след анализ. но аз лично се страхувам повече от продажността на политици и чиновници, понеже данните ми може да ги има всеки телефонен оператор някакъв агент на реклами или кой ли не в тоя шуробаджанашки Калинкистан тук. достатъчно е аверски да ги напише на листче или постен по Емейл на някой свой търсещ авер и хакера да ги намери в него. Така, че и с десет защити не се чувствувам защитен. Но понеже не съм някакъв банкер, нещо значимо, не се и притеснявам особенно, защото най-много да ми съсипят софтуера хакери маниаци, но пък защо да си губят времето - преди години това бе на мода. Никой умен хакер не разбива софтуери, а краде данни. Но ако говорим за защита на личните данни, аз не вярвам и на защитните програми - не зная коя какво къде изпраща? А дори една да изпраща нейде си инфо, шанса да попадне в хакери е 99%. Некад а е 50 на 50%! затова и твърдя, че ако искаш да си сигурен, че ще си опазиш личните данни, работи само на единичен комп и не допускай други до него! Това е полезно за потайни хора, но като принцип важи навред. А най-добрият начин е да не пускаш лична инфо на компа. Защото дори от пистите може да се извлече инфо. така, че СИГУРНОСТ няма 100%. Има само 100% вероятност или да те хакнат или не? Например телефона ми събира инфо за снимки, позвънявания, други. Откъде да зная къде изпраща по мрежата той? Функцията за забрана на трансфер уж работи, но скрити бъгове може да неутрализират това. така, че съм наясно, че никой и нищо не може да ме защити от хакери. Освен едно - да нямам комп и телефон. Но пък това живот ли е да нямаш интернет телефон комп? НОТ! Алилуя, бейби, както казва Криско - да си живеем живота и да не се оставяме хакерите да пият бира, че сме съвсем тъпи! Нема да си постна снимката с мацка, за да не я хакнат и да ревнуват!

    Коментиран от #5

  • 5 Истината

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "пич":

    Пич въпреки ,че си наясно че едни от най-големите поражения руснаците нанесоха на украинската енергетика като им скапаха хардовете и оставиха цели области без ток не си от тази хакерска група въпреки че ползваш руска клавиатура.Някъде бегло тук таме се прочел нещо!

    Коментиран от #7, #8

  • 6 пич

    0 0 Отговор
    Ми аз не съм хакер, факт! А и не чатя Инглиш, а това ме прави пълен профан. Споко, нашите тук скапаха енергетиката и с няколко законови решения, ти се ядосваш за дискове? ето, другарката Пръмова само с няколко решения затвори няколко енергоблока. Другарите вместо да инвестират и назначат на конкуресн изпит кадърни мениджъри на предприятията, те ги разпарчосаха ограбиха и продадоха. те са по-добри от хакерите. някакви парапитези, дето не знаят и езика ни седналив парламента и коват законите ни, а аз дето съм учил над 22 години какво ли не, не ме допускат даже в общинска администрация, щото требва да си на някой връзка, за да се уредиш в Калинкистан. Аз не се обиждам бе, наистина не съм хакер. И го описах по-долу....никой хакер нема да опише, което написах. Никога не съм ползувал русска клавитура, честно. Говоря руски колкото съм учил в училище. Украйна и РСФР бяха едно, затова си знаят и кътните зъби и не е трудно да си пакостят дори и без хакери. Но не ми е работа да развивам теми. Само едно моля да разбера - защо винаги ме смятат за руснак, а даже не съм ходил в Москва нито в Россия? това ме изгаря от любопиство... да уважавам Россия, да не искам да има война срещу нея, каквато се готви, да не харесвам войните, да уважавам Россия, но уважавам и Джермани и САЩ и кого ли не. Много ми е любопитно защо почти всички ме смятат за руснак? А даже не зная русски добре. Явно, защото не желая злото на руснаците, каквато е нет модата и последен писък на глобализма тъдява в сайтовете? А защо да не уважавам руснаците - не броя куп ворове и други подобни? те не са ли хора като мен и теб?
  • 7 пич

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Истината":

    И ни искаш да кажеш, че украинската централа директно се влиза през интернет в каквото поискаш? Ами че кой им е крив на тия бе? Кой нормален нямад а си постави телефонен оператор за връзка през външен сървър и вече самата централа да е вътрешно обезопасена и несвързана към нета? че кой им е крив? Аз никога няма да оставя ако съм шеф на централа, на ядренни глави, на воеен склад, на подводница, някой да ми влиза директно през нета и да може да задава команди на системата...това е самоубийство... да са виновни руснаците? НОТ! Виновни са си украинците!
  • 8 пич

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Истината":

    Ами украинците да си купят една "Хитера" - засекретяващо криптираща система иэ не скъпа за дистанционни връзки! Е, има 128-до 256 битов криптиращ код тоест доста комбинации. С всяко позвъняване и разговор се криптира и декриптира от отсрещна система по предварително зададен алгоритъм. Е, трудно би я разсекретила дори декодираща мощна система за суперкомпютър. А и4 ако всеки ден сес меня алгоритъма още по-трудно. И ако се наврят хакерите да променят системата ще попаднат в море от криптирани канали. А върви прави пакости де? А струва простият вариант към 800 евро, а скъпият не зная не ми е по джоба. Ами, че тия в енергетиката им като са немарливи руснаците ли са им виновни? Ние ли сме виновни, че търпим вредни депутати политици или те са виновни? НИЕ СМЕ СИ ВИНОВНИ! така и украинците са си виновни - можело е друг да ги хакне не само руснаци. така, че аз може да не съм хакер, но ако бях шеф на енергетиката им трудно би проникнал хакер по тоя начин както го описа... трудно би проникнал хакер освен чрез вътрешни хора... не си мисли, че съм хахо, просто не съм спейшълист. което не означава, че не бих бил по-ефективен от куп Лапачи спейшълисти... мерак трябва, МЕРАК! Впрочем, ако си пуснат входяща линия към всяка централа и с криптираща и декриптираща връзка за всеки пост, отделно чрез автоматично генерирани пароли за достъп до самата оперираща система на централата, който примерно биха знаели само трима вътрешни човека или вътрешен виртуален несвързан с външна среда кибер виртуален сейф, трудно би влязъл някой в такова място... Аз така бих го направил - не струва скъпо. В рамките на няколко десетки хиляди юро, гущера. Говорим за профессионално изпълнение,а в любителски условия става и за 5-6 000 лъва при ново оборудване. Мерак няма бе. Кой им е крив?
  • 9 пич

    0 0 Отговор
    Ето, ти решението на проблема, зададен от спейшълистите - което описах по-долу! Оперативните системи на централи други подобни могат да се изключат от нета, а входа в такива системи може да се затвори до ниво оперотор-оператори или модератори както е модерно напоследък и още администратори на ниво "Портал" - не говорим за лакиращи си ноктите лелки и каки...! Портал означава точка за достъп до централата, но несвързана с вътрешната и оперативна част, а до ниво- откриване и то не по нета на субекти! Ако някойс телефона си иска да си чати по нета - негов си проблем. но включи ли се в оперативната част да точи или внася данни - до стената..! Така, че нещата се оправят много лесно, но мерак няма? И затваряйки системата от външен достъп, до оперативната и среда, тя на практика ставна много по-неуязвима и за хакери и за други атентатори. Защото няма как да влезеш, освен малцина вътрешни хора в нея. А дали те ще се продадат или ще станат атентатори, това вече е друг въпрос? А самият Портал като връзка нека си има страница, нека си чати с цял свят! Той няма да има достъп до самата система, той е само лицето, свръзка с разни институции и частни лица! Има естественно и конструкторски бюра, които ползуват непрестанно по нета връзки справки. Ами с компютър в който не се вкарват вътрешни опаративни данни и лични данни, а се ползува само като входяща информация или изходяща, но без рисказ а износ на секретгна документация! Охраната е винаги трудна работа, когато работиш с други хора - все някой някъде може и без да иска да остави отворена врата. Така, че РИСК винаги има. Ето ти просто решение на киберсигурността! Ако обаче искаш високо ниво на сигурността, тогава ще ти трябват и телеметрични датчици, охранителни камери, видеонаблюдение и сензори за какво ли не, отделно няколко нива на проверка! Това оскъпява, но не е много скъпо. за една печеливша едра фирма е дреболия.... Абе МЕРАК трябва, не е сложно! Ала мерак май нема...?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове