Last news in Fakti

17 Август, 2023 22:45 3 323 43

Трите атентата срещу Алексей Петров - общото е перфектната подготовка

  • атентати-
  • алексей петров

През 2002 г. за стрелбата пред комплекса ,,Спартак" бяха обвинени хората на бившата барета Николай Добрев - бай Добри. 13 години по-късно за атентата с гранатомет беше осъден украинец

Трите атентата срещу Алексей Петров - общото е перфектната подготовка  - 1

Прецизност и перфектна подготовка. Това е общото между трите атентата срещу бившата барета Алексей Петров показват съдебните архиви, съобщи БНТ. През 2002 г. за неуспешното покушение пред комплекса ,,Спартак" бяха обвинени хората на бившата барета Николай Добрев - бай Добри. 13 години по-късно за атентата с гранатомет беше осъден украинецът Роман Логвиненко, който се оказа предсрочно освободен от затвора.

15 август 2002 г. малко преди 23 часа от гората край комплекс "Спартак" започва стрелба. Двама души обстрелват входа, когато бившата барета се озовава на достатъчно осветена позиция. Алексей Петров е ранен в гърдите и крака, неговият бодигард е ранен леко. През това време от комплекса излизат двама мъже, които отвръщат на огъня. По-късно става ясно, че това са служители на НСБОП, които получават награда за бързата реакция от тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов.

Служебната проверка на министерството установява, че двамата, които са национални състезатели по карате тренирали в залата на комплекса. На излизане те чули изстрелите срещу Петров и със стрелбата по неизвестните извършители са спасили живота на хората, намиращи се на местопроизшествието.

Два дни след засадата в района е намерено оръжието, с което е стреляно - самоделна ловна карабина с оптичен мерник. Открити са две скривалища в гората. Покушението било планирано в детайли - пътят за бягство бил маркиран с въженца, за да се ориентира по-бързо в тъмното. Единият стрелец е забелязан от очевидец, който бил на терасата си по време на стрелбата. Описан е с височина 1,75 м, облечен в тъмни дрехи. За неуспешния атентат е задържана бившата барета Николай Добрев и петима негови приближени. В къща в Горна Малина полицията намира голямо количество оръжие, взривове и боеприпаси.

Заради намерените взривни материали от МВР определят работата на групата от бивши барети като "фабрика за убийства".

"Изключително мобилна, дисциплинирана, конспиративна, професионално изградена, строга подчиненост, жестока желязна дисциплина, пълна конспиративност", казва полк. Венелин Великов - зам.-директор на НСБОП на 26.08.2002 г.

"Като сме намерили определени оръжия, трябва да намерим и стрелците. Имаме основателни подозрения за определени лица, които бяха задържани като заподозрени", допълва Ангел Илиев от Върховната касационна прокуратура на 26.08.2002 г.

Година по-късно обвиненията са снети заради липса на доказателства, а стрелецът така и не е разкрит. Срещу групата има единствено показания на анонимен свидетел. Не са открити техни отпечатъци или биологични следи по оръжието и другите веществени доказателства, иззети от двете укрития.

На 29 октомври 2015 г. Петров отново оцелява след опит за атентат. Този път срещу автомобила му е стреляно с гранатомет.

"Не познавам никого. Нито организаторите, нито поръчителите. Точно беше квалифицирано от прокуратурата - безкрайно професионално, бих добавил безкраен перфекционизъм. Смятам, че значимостта на това разкритие се състои в тази обществена опасност на това престъпление. Не толкова, че то се е случило срещу мен", каза Алексей Петров на 16.02.2016 г.

За атентата беше арестуван и осъден на 10 години затвор украинецът Роман Логвиненко. Според прокуратурата той е осигурил финансирането и логистиката.

В края на май тази година изненадващо Апелативният съд постановява условно предсрочното освобождаване на Логвиненко, като му налага изпитателен срок в размера на наказанието, което му остава да изтърпи - близо две години и половина. Съдът се мотивира, че осъденото лице е дало достатъчно доказателства за своето поправяне.

С определението си апелативните съдии отменят решението на Софийския градски съд, с което искането на Логвиненко е било отхвърлено. Според управата на затвора са били нужни поне още 6 месеца, през които поведението на украинеца да бъде наблюдавано.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няма българин

    9 11 Отговор
    Който да не е готов да шпионира за Русия
    Особено склонни
    са тези които постоянно прокламират своята евроатлантическа солидарност
    Това им служи за прикритие

    Коментиран от #11, #13

  • 2 къро, брат галев, тракторчо

    34 1 Отговор
    чекмеджане, липсваш ни за четворка белот...?
  • 3 Абе до кога

    30 1 Отговор
    Ще ни управляват мутри. България затъва.

    Коментиран от #6

  • 4 Бойко Разбойко

    21 1 Отговор
    Третият път е на късмет.хи хи хи
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Красимир Петров

    15 4 Отговор
    Алексей Петров та Алексей Петров отвраттт

    Коментиран от #8

  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 7 Отговор

    До коментар #7 от "Красимир Петров":

    Извинете господине!Вие не сте ли роднини с Алексей Петров?

    Коментиран от #14

  • 9 Последни новини

    15 5 Отговор
    Убиецът е имал план Б, ако не стане с пушката, имал е и мощен харпун и по време на атентата е бил с плавници и шнорхел. Полицията е на крак и разпитва продавачите, до момента е установено че в последните месеци са купени около 12 хиляди чифта плавници и над 3000 шнорхела. Най съмнителни са продажбите в района на Карнобат. Според експертите харпунът е закупен във Франция или Италия. Разследването продължава
  • 10 Скайнет

    16 1 Отговор
    Общото е, че поръчителя до последно не се отказва. Много злоба, много нещо при пишман бизнесмените.

    Коментиран от #12

  • 11 Ти си

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Няма българин":

    К У К У
  • 12 Даааа,

    14 0 Отговор

    До коментар #10 от "Скайнет":

    Някой беше казал,че отмъщението е десерт,който се поднася СТУДЕН.На кого ли го поднесоха за десерт?
  • 13 партия Азия рома

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Няма българин":

    И българи ли бате?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Град Симитли

    17 1 Отговор
    За 2002 и 2015 много инфо.....
    ...за 2023--само версий, граничещи с умствените вересии на една талига "експерти"!

    Коментиран от #19

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Да бе да...?!

    16 0 Отговор
    ,,Перфектна подготовка",ама друг път...!
    Едва на третият път го думнаха...!
    Аматьори...!

    Коментиран от #20

  • 18 Мисленето не е за всеки!

    17 0 Отговор
    Колкото и да се опитвате да манипулирате и заблуждавате, че 20г.едни и същи хора се опитваха и накрая успяха да убият Трактора истината е съвсем друга и това е ясно на всеки, който има нещо в главата и може да мисли за разлика от вас!
  • 19 Само да попитам...!

    9 0 Отговор

    До коментар #15 от "Град Симитли":

    А що за умствени вересии ,може да има човек,който изписва думата ,,версия",в множествено число така- ,,версиЙ...?!?!

    Коментиран от #24

  • 20 Нищо бе...?!

    7 2 Отговор

    До коментар #17 от "Да бе да...?!":

    Те и за взривяването на Кримският мост викат,че имали перфектна подготовка,ама става три пъти го думкат и моста пак си работи...
  • 21 Механик

    7 1 Отговор
    "Прецизност и перфектна подготовка.."
    Пълна пародия на жypналистика !! Няма логика, няма ниииииищо.
    Ако подготовката е била перфектна, що тоя не е дал фира още тогава?
    Ми те и сегашната подготовка не е била точно ПЕРФЕКТНА. Има оцелял свидетел.
    Аз почвам да си мисля, че тоя случай е бил планиран като опит за убийство с цел сплашване, а изпълнителя или не е разбрал за какво иде реч, или нещо се е изплашил и е умъртвил ОТПАДЪКА без да иска.
  • 22 Шерлок

    5 0 Отговор
    Обядвал е в ресторанта Воденица и е имал среща с някой който познава охраната е останала пред ресторант защото гражданина- Х не е искал да се знае за срещата.
  • 23 9003

    4 2 Отговор
    Говедарите показаха на Боко, че не се спират пред нищо ако не ги слуша.
  • 24 Град Симитли

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Само да попитам...!":

    Явно. е слаб по граматика, може да се поправи!
    ..... виж, умствената слабост е непоправима:))
  • 25 Имя

    0 3 Отговор
    Алексей Петров рускомиме и фамилия

    Коментиран от #28

  • 26 Наблюдател

    5 0 Отговор
    Така е. Обучението на един килър от висока класа, е много скъпо. Те нямат право на грешка.
  • 27 наблюдение

    1 0 Отговор
    А Радеф се спотаява на Дондуков №2. След вдигане на юмрука, ситуацията в България се развива като евтин Холивудски филм. Първо бандата постига своите цели. После някой от бандата решава да вземе парите на другарчето. И започват да се стрелят едни други. Засега няма непосредствена опасност. Той е охраняван като президент. Но какво ще се случи след мандата? През 2002 беше отстрелян Васил Илиев, а преди него Андрей Карлович. Вярно надничането в спалнята на Министър Председателя донесе някои дивиденти, но дали Асен Василев ще приведе обещаните суми в офшорката? Дали след това ще изнудва? Кой да ни каже?
  • 28 абе

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "Имя":

    Радев махна Гешев, но когато няма правосъдие, хората вземат нещата в свои ръце. Аз си мисля че сега повече трябва да се притесняват от Харвардската Групировка. При тях нещата съвсем не са чисти.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    2 1 Отговор
    КРИМИНАЛНИЯТ КАПИТАЛИЗЪМ у нас , чувства НЕСИГУРНОСТ за бъдещето му съществувание ! Апетитите на съперниците сред ВЛАСТТА излизат извън КОНТРОЛ , предизвикани от открити и агресивни недвосмислени решения и подготовка за формиране на ново ПРЕСТРУКТУРИРАНЕ на модела за КОНТРОЛ върху ФИНАНСОВИТЕ ПОТОЦИ ! С една дума - Дворцови ПРЕВРАТИ !
  • 31 Един

    3 0 Отговор
    Днес едно българско девойче на 20 години се класира на финал на световното по шах по брилянтен начин. Това е новината на деня, а по ТВ новините не си направиха труда даже да го споменат и ни занимават с тоя отпадък, за който Народа не дава и фекалия от куче. Малко по-сериозно моля ви!
  • 32 РАЗСЛЕДВАНЕТО е КОНТРОЛИРАНО !

    1 0 Отговор
    Защото от същото ведомство е ПЛАНИРАНО и ОРГАНИЗИРАНО ! И сега те сами ще търсят поръчителя , организатора и извършителя ? Смешно, жалко , наивно , обидно , унизително, брутално, пренебрежително , игнориращо ОТНОШЕНИЕ на хората от властта към своя НАРОД !
  • 33 ХИЕНИТЕ се ЗАХАПАХА

    2 0 Отговор
    За ПЛЯЧКАТА !
  • 34 Не че СОЦА бе Цвете за МИРИСАНЕ

    4 0 Отговор
    Но днешното състояние във властта ни ОЗВЕРЯВА !
  • 35 Ако някога ЗАПОЧНАХМЕ с МУТРИ

    3 0 Отговор
    То днес същите со ОФИЦИАЛНИТЕ ни държавни лица . Къде е РАЗЛИКАТА ? Разликата е че днес МУТРИТЕ пишат правилата на живота в страната ! Същите държат и ХЛЯБА и НОЖА ! До кога обаче това ще се търпи от народа ?
  • 36 НАРОДА не РЕАГИРА

    3 0 Отговор
    Което значи , че ДЪРЖАВНИКА ще продължава да ни клати !
  • 37 Абе

    3 0 Отговор
    Ако е била перфектна нямаше да са три !
  • 38 Аз също съм ОСЪДЕН да изчезна

    1 0 Отговор
    От този свят , чрез ОСЪДИЦА ! Аз зная , че мен никой не ме жали , дали съм жив или в небитието ! ЗАТОВА как горе ще се ТРЕПЯТ мен въобще ме не трогва , та нали и мен чакаме таквъз СЪДБА ! Разликата е само в това , че аз съм ОГРУХАН а те ръгани с ПАРА !
  • 39 Ако питаш мен , аз съм за ЕКШЪНИ

    2 0 Отговор
    Сред ВИСШИТЕ етажи ! Който и да изгърми , сърце за него не ме БОЛИ ! Все ми е тая ! Защо ли , а те за мен замислят ли се, че съм работил 7 Х 24 първа категория с две висши, и отличия за труд. и едва дастигам 700.00 лева. За кого да мисля и кого да жаля по-напред.
  • 40 Даржавата ни система е КРИМИНАЛНА

    2 0 Отговор
    И нищо за което някога мечтаехме не се ПОЯВИ ! Оказа се че са ни КО
    ОНИЗИРАЛИ и сме тяхни РОБИ !
  • 41 ВайВай

    4 0 Отговор
    Веднъж стомна за водица... втори път стомна за водица... накрая строшена главица! Каквото заслужил това получил по мафиотска линия. Щом се трепят бандюги що да жалим?!
  • 42 САТЪРА НА ХАНА

    5 0 Отговор
    ЕДИН ЧОВЕК МОЖЕШ ДА ГО УБИЕШ ПО ХИЛЯДИ НАЧИНИ .... СТИГА ДА ПОИСКАШ
    .... ТОВА ЗА СУПЕР ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ СИ Е ЕКШЪН ИЗМИШЛЬОТИНА ... ИСКА СЕ САМО ДА СИ ВИСОКООБРАЗОВАН И ДА ИМАШ ТАЛАНТ - ДА СИ ИЗОБРЕТАТЕЛЕН :))
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове