6 Юли, 2016 13:05 810 2

Антитерористичният закон отива в парламента

  • антитерористичен-
  • закон-
  • отива-
  • парламента
Антитерористичният закон отива в парламента - 1

На днешното си заседание Министерски съвет одобри проекта на закон за противодействие на тероризма и предлага на Народното събрание да го приеме.

Целта на законопроекта е да създаде ефективен механизъм за взаимодействие между институциите при прилагане на мерките за превенция и отговор на потенциалните терористични заплахи.

Законопроектът определя три нива на заплаха от терористичен акт и четири нива на готовност на компетентните органи за противодействие. Предвижда се Министерският съвет да осъществява общо ръководство на дейността по противодействие на тероризма, да приема стратегия и национален план за противодействие на тероризма. Националният контратерористичен център се разполага в ДАНС и предоставя информация на компетентните органи и структури, необходима за предотвратяване и пресичане на заплахи от тероризъм, в непрекъснат денонощен режим.

Регламентира се и участието на Въоръжените сили в противодействието на тероризма и в преодоляването на последиците от терористични актове. Определят се функциите на местните органи и структури в този процес.

В отделна глава е регламентирана превантивната дейност. Тя включва анализ и оценка на рисковете, сътрудничеството и обмена на информация с компетентните органи на други държави и организации, изготвяне на планове на различни нива за противодействие на тероризма и т. н.

Въвежда се задължение за собствениците и ползвателите на сгради и съоръжения за обществено обслужване от първа-трета категория по ЗУТ, както и на училищата и детските градини, да разработват и прилагат мерки за противодействие на тероризма.

По отношение на лицата, за които има данни, за да се състави обосновано предположение, че са свързани с подготовка на терористичен акт, се прилагат превантивни мерки за ограничаване на движението им и отнемане на лични документи. Подробно е описан редът, по който се прилагат превантивните мерки, както и че подлежат на съдебен контрол.

Законопроектът въвежда основни правила за провеждане на антитерористична операция при наличието на данни за конкретна заплаха от или при извършен терористичен акт. В тези случаи е допустимо частично и временно ограничаване на отделни права на гражданите.

Допуска се и обявяването на извънредно положение с решение на Народното събрание или с указ на Президента на Република България. Целта е да се даде предимство на спасяването на човешкия живот и здраве.

Законопроектът предвижда също обезщетяване на физическите и юридическите лица при реално причинени имуществени вреди при или по повод извършване на нормативно установените действия за предотвратяване и пресичане на заплаха от тероризъм или за преодоляване на последствията от тероризъм.

Основните принципи, върху които е изграден законопроектът, са спазване на Конституцията, законите и международните договори, по които България е страна; зачитане и гарантиране правата на човека и основните свободи; приоритет при спасяването на човешкия живот пред останалите дейности; сътрудничество с гражданите и техните организации; откритост и прозрачност при провеждането на политиките за противодействие на тероризма; централизирано управление и контрол на дейностите; своевременен обмен на информация по компетентност; съгласувано провеждане на дейностите за противодействие на тероризма.

В парламента премиерът Бойко Борисов подчерта, че правитеството се е постарало да подготви добре формулиран и балансиран закон, а задача на депутатите е да го дебатират, променят и окончателно одобрят.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пени

    1 2 Отговор
    Чудесно! А, сега, след като го гласувате, изпратете ГДБОП да арестува онези о т"Популярна каса", които свиха парите на вложителите си, да ги изправи до стената на Народното събрание и да изстрелят по един род трасиращи патрони в топките на тия тарикати, за да ги предразположат към откровенност! Нали се борите срещу тероризма? Тероризма включва същото и кражба на лично имущество, обир на вложени пари, осакатяване на човек чрез ядове, поради откраднати вещи и какво ли не. Е, щом ще се борите срещу тероризма, направете описаното от мен и ще ви ръкопляскам даже като мине ченге край мен ще му се покланям! Ако не го сторите, само ще си играете на антитероризъм - терористите висят по депутатски кресла и куп чиновнически такива, а вие само ще си играете на войници. сори, но въоръжените с пищови и АК терористи са само едно от лицата на тероризма. А, кога ще изправите до стената чиновници, издали лицензи на пирамиди, които отказват да издирят крадците собственници на пирамидите? Това също е важна част, от борбата с тероризма! А от 27 години, колко държавно покровителствувани пирамиди окрадоха толкова народ? И едно ченге не извади патлака и не застреля такива крадци? не сте българи, от мен да знаете! Нямате морала на древните Българи - ония трепеха крадците на имоти и рацидиви, макар и да бяха по-рядко тогава. А сега, мафиотите о тБХК и Отворено общество открито защитават престъпници? А тях пък що търпите? Нещо не искате да се боритес такъв вид тероризъм май? Тогава няма да се преборите и с останалите форми. Има ли и един компромис, победа няма!
  • 2 гост

    1 0 Отговор
    Скоро няма да имаме никакви права в тази държава . Под предлог тероризъм , си гласуват чудовищни правомощия с които да смажат народа . Според новия закон могат да нахълтат у вас по всяко време и да ви слушат и следят до 2 години .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове