Last news in Fakti

9 Юли, 2016 12:24 1 268 9

Ще изпращаме ли български войници в батальоните на НАТО?

  • нато-
  • батальони-
  • прибалтика-
  • черно море-
  • балтийските държави-
  • полша-
  • николай ненчев

Николай Ненчев заяви, че не се предвижда България да участва под каквато и да е форма

Ще изпращаме ли български войници в батальоните на НАТО? - 1
Снимка БТА

Не се предвижда български военни да участват в т.нар. предно разполагане на сили на НАТО в Полша и Балтийските държави. Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев, по повод решението на Алианса да разположи четири батальона в Полша, Естония, Литва и Латвия, съобщи БНР.

„Не се предвижда, ако ме питате за предното разполагане. Не е коментиран този въпрос и не се предвижда България да участва под каквато и да е форма, тоест там водеща роля имат така наречените рамкови държави, които поемат своята отговорност. А що се касае до Черноморския регион не само генералният секретар, но и редица други колеги изразиха своето безпокойство по отношение на Черноморския регион и липсата на баланси там“, заяви Ненчев.

Той допусна по-засилено присъствие на НАТО в Черно море, но уточни, че темата предстои да бъде обсъждана през октомври на срещата на военните министри.

„По силата на един договор, едно споразумение от Монтрьо, чужди кораби не могат да присъстват повече от 21 дни в екваторията на Черно море, така че ако има подобна инициатива, което вероятно ще се случи, то тя ще бъде извършвана на ротационен принцип“, заяви министърът.

По отношение на планираната в Румъния многонационална бригада, Ненчев отново обясни, че България е заявила готовност да участва с до 400 души. Това обаче не означава, че точно толкова ще бъдат изпратени в северната ни съседка и ще се намират там постоянно. „Ще участваме в различни обучения и тренировки съвместно с румънски и други колеги, с до 400 души, което може да означава, че 20 ще отидат, ще престоят известно време и после ще се върнат в България“, поясни Ненчев.

Министър Ненчев коментира и предприетите до момента, както и предстоящите действия за укрепване на източния фланг на Алианса, като заяви, че България ще се придържа стриктно към общата програма, която страните-членки приемат. "Тези планове се уточняват в края на всяка година, т. е. през октомври-ноември се взимат решения за програмата и плановете на НАТО за следващата година", уточни той и припомни, че според Споразумението между правителството на Република България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната (ССОО) във всеки един момент в страната ни могат да присъстват до 2 500 американски войници, като със заповед на министъра на отбраната броят им може да достигне 5000, без да е необходима санкция на Министерския съвет или на Народното събрание. 

"Не е имало критики по отношение на нашата позиция относно заплахите от изток, която е изключително балансирана, с оглед на възможностите, с които разполагаме. Нашите колеги проявяват изключително голямо разбиране, още повече, че ние дойдохме с особено самочувствие на тази среща - изпълнихме решенията от Уелс, бяхме вече взели решение за повишаване на бюджета, имахме приети и утвърдени програма и план за развитие на отбранителните способности, както и проекти за модернизация на Българската армия, така че ние бяхме една от държавите-членки, които отчетоха изключително голям напредък, включително и по Плана за готовност за действие", каза още министър Ненчев. Той посочи също, че изграждането на Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО на територията на България е било високо оценено.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЧАД

    1 0 Отговор
    Този министър е като фурнаджийска лопата,предвижда се-не се предвижда,ще има-няма да има,ще отиват-ще се връщат,тинтири минтири. Само алабала. Не може селянин да ръководи такова министерство,да отиде да си гледа сеялките.
  • 2 onq s konq

    0 2 Отговор
    Изобщо министърът не е длъжен до се обяснява на такива като тебе,които не са гласували са партията която го е издигнала.КАТО СИ НАЗНАЧИШ ТВОЙ МИНИСТЪР,пращай си го на село,на Луната или където там се сетиш.

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Goro Lafchi

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Боже колко си пропаднал, да защитаваш тази перука, която (впрочем, като теб) не разбира нищо от военно дело.
  • 4 Ник

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Министърът драги, е длъжен да се обяснява на обществото за действията си, защото този същият е работник. След като обществото е негов работодател, е длъжен да дава отчет за всяко негово действие. На това нещо му се казва текущ Контрол.
    - Работникът драги се контролира до като работи за теб. Не можеш да го санкционираш след като напусне. - Постфактум санкциите не работят, особено за държавните служители.
    Модерната думичка за тази функция е "мениджмънт".

    Коментиран от #5

  • 5 onq s konq

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ник":

    Министърът "драги" е работник както казваш но НА ПРАВИТЕЛСТВОТО от където си получава заплатата,а не някакво виртуално общество чийто почетен член е и русофилската ви шайка!А правителството не е паднало от небето,а е излъчено от Партията с НАЙ-ГОЛЯМО НАРОДНО ДОВЕРИЕ.И такива като мен,които са гласували за въпросната партия изобщо не ги интересуват дребни подробности и детайли от управленската дейност,защото си имат и друга работа,достатъчно е че съм им дал доверието си поне до следващите избори.Пък на ном 3 ще му обясня великодушно че ИЗОБЩО НЕ Е ВАЖНО ДАЛИ АЗ И МИНИСТЪРА РАЗБИРАМЕ ОТ ВОЕННО ДЕЛО,А НА КОГО СМЕ ЛОЯЛНИ-НА ЗАПАДА ИЛИ НА РУСИЯ:)

    Коментиран от #6

  • 6 Ник

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Видима е липсата ти на опит. Добре е да си изясниш от къде идват парите за заплати на държавният чиновник. Намираш се в почти същото положение като децата. - За тях храната идва от супермаркета. - Нелепо е!
    Второто ти твърдение е още по- нелепо от първото.
    Чудя се как да ти го обясня по- простичко...
    - Ако имаш аневризма в мозъка, ще отидеш ли да те оперира ветеринарят, вместо да отидеш на неврохирург?
    Бъркаш лоялността с глупоста, вероятно заради липса на опит. Наистина се радвам че се опитваш, което е похвално, но съветът ми е внимателно да преценяваш събитията. Да слушаш преди да кажеш нещо и накрая да се опиташ да проникнеш в думите на онези, които са около теб и имат повече опит.
    За пореден път не проумявам защо квалифицираш всеки, който има против правителството като Русофил...
    Пак пример: Ако не харесвам ПФК Левски, то тогава задължително ли съм Чорбар?
    - Твърде далеч си от истината!

    Коментиран от #7

  • 7 onq s konq

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "Ник":

    Хаха!Видимо е смехотворното ти желанието ти под прикритие на благовидната фраза "липсва ти опит",да тръгнеш да ме "опитомяваш" по "советскому"!...Е няма стане твойта брат...посмъртно:)И не се съмнявай че отлично знам,че в крайна сметка заплатите на държ. служители се формира от данъците на такива като мене и тебе,но с малката но съществена разлика че при мен парите се връщат 10-тократно,а при теб видно е обратното!И не ми спори глуповато,защото НЯМА ПАРИЧНОЗАДОВОЛЕН,КОЙТО ДА РОПТАЕ!...ако ме разбираш.А приказките ти за "аневризми в мозъка"/предполагам че че е поява на трето полукълбо между двете?!/,бъркане на лоялността с глупостта,"вслушване в съветите на другите"/т.е. във вашите,русофилските/...НЕ НА МЕНЕ,ЩОТО "НИВГИШ":)))И запомни от мене:ИЛИ СИ С ЕДНИТЕ,ИЛИ С ДРУГИТЕ...колкото и да ми се криеш зад някоя трънка и да скимтиш че си неутрално извънземно!...Бе кви ми ги праща Господ такива объркани,че да се чудя как да ги оправям?:)

    Коментиран от #8

  • 8 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "onq s konq":

    Комплексара, аман от жалкото ти пъчене! Неграмотен си, това добре, имаш пари да поддържаш единадесет годишно БМВ, хубаво. Непознаваш българското знаме, ще се научиш. Опитваш да пишеш на разни езици, не ти се отдава. Пробваш писания на жаргон-"НИВГИШ", еми и това ме се пише така! От теб извира некадърност, като Ниагарския водопад.
  • 9 Ник

    0 0 Отговор
    Ей Младеж,
    Не съм чел толкова глупости на едно място.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове