Last news in Fakti

13 Юли, 2016 14:13 1 362 5

Зачестяват инцидентите с газови бутилки

  • зачестяват-
  • инцидентите-
  • газови-
  • бутилки

Те са двойно повече за тази година, спрямо миналата

Двойно са се увеличили инцидентите с газови бутилки за бита през тази година, спрямо миналата. Това съобщи на пресконференция днес Стефан Цанков - председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

22 взрива са регистрирани от началото на годината. Двама са загинали, а петима са тежко-ранени. За цялата 2015 г. взривовете са били общо 35.

Основна причина за инцидентите с битови газови бутилки остава пълненето им на станции, предназначени за автомобили. В тези случаи бутилките се препълват и не се осигурява една пета свободен обем, както е безопасно. Така при един градус повишение на температурата налягането в бутилката се повишава със седем бара, което драстично увеличава риска от взрив.

Като друга причина се отбелязва, че уреди за външна употреба се използват вътре в домовете и това също води до опасност от взрив. При изгасване на пламъка, помещението се изпълва с газ и само при най-малката искра, да кажем светване на лампа, се получава взрив, който целият апартамент изчезва, заяви Цанков.

Неправилната експлоатация на уредите също води до инциденти, посочи Цанков.

Над 1110 са проверките от началото на годината, като 11 от проверените обекти са запечатани. Глобите са за около 55 000 лева.

В станции, където е редно да бъдат зареждани битовите бутилки, също има нарушения.

Те обаче са формални: нередовно водене на дневници и проверки на газовите бутилки.

Между три и шест лева е по-скъпо да заредиш битова бутилка за газ на пълначна станция, вместо на такава, предназначена за автомобили. По думите на Цанков, живота не трябва да струва 6 лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    Има си правила как да се използва газ за битови нужди, специални бутилки с предпазни клапани. А сульо и пульо ползват туристически бутилки от китай и турция, препълват ги и после идея си нямат и се чудят защо са се запалили. А инак са доволни, че са купили евтина бутилка, готвят си евтино в стаята на завинтващ се котлон, ама дали са го сложили правилно кой да им каже, като се запали тогава разбират.
    Има си бутилки, има си котлони, има си газови печки като се използват целесъобразно и внимателно няма проблем.
  • 2 onq s konq

    0 0 Отговор
    Ще поясня за тия,които не разбират проблема:Причината не е в турските и китайски бутилки,А В РУСКАТА ГАЗ В ТЯХ,КОЯТО Е СУПЕР НЕСТАНДАРТНА И ВЗРИВООПАСНА!
  • 3 Ekspert

    0 0 Отговор
    Интересно ми е какво и е нестандартното на газта според г-н onq s konq, че аз като разбирач нещо не се сещам?

    Или само си пишем да име коментари?

    Коментиран от #4

  • 4 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ekspert":

    Ами виж заключенията от проверките по газостанциите и ще ти се изясни "какво й е нестандартното" на газта.А гърмят ли бутилките?-гърмят.Руска ли е газта в тях?-руска е.Е кво да говорим повече?

    Коментиран от #5

  • 5 Ekspert

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Заключенията на ДАМТН (Държавна агенция за метрологичен и технически надзор) от проверките по газстанциите са затова, дали се зареждат бутилки за битови нужди на бензиностанции, което е забранено и би следвало да се извършва само на определените за целта газстанции (притежаващи разрешение и отговарящи на редица изисквания, най-вече но не само за безопасността).

    Иначе, все още качеството на газта (пропан-бутан) не се проверява от нито един държавен орган, като има идея да се проверява от ДАМТН, но още не са се оборудвали с нужните апарати за анализ ...

    А аз да те светна дали е руска или каквато и да била газта, освен в количеството на примесите и евентуално сярата, няма да има каквато и да било разлика.

    Ако ти е интересно може да прочетеш какво представлява лятната и зимната газ (съотношение пропан-бутан) има писано в google.

    Не се заяждам, но преди да коментирате теми, които не са близо до Вас, или прочетете или се изказвайте по-меко и без крайни становища ;)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове