Last news in Fakti

19 Юли, 2016 09:49 2 468 7

500 инструктори искат излизане на държавата от изпитите за шофьорски книжки

  • инструктори-
  • излизане-
  • държавата-
  • изпитите-
  • шофьорски книжки

Днес от Съюза на българските автомобилисти (СБА) и Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България (АКАБ) официално ще внесат подписка до министър-председателя Бойко Борисов, до министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и до председателя на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения в Народното събрание Настимир Ананиев с подписали се близо 500 автоинструктори от цялата страна.

Подписката е със следните искания:

Да бъдат отменени Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 38 от 2004 г. за условията и реда за провеждането на изпитите на кандидати за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство и реда за провеждане на проверовъчните изпити, и последните изменения и допълнения на Наредба № 40 от 14.01.2004 г. за условията и реда за извършване на автомобилен превоз на опасни товари, които са в сила от 02.10.2015 г.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията да предприеме законови инициативи за изваждане провеждането на изпитите на кандидати за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство и проверовъчните изпити от държавните органи в частния сектор, с цел да се избегне досегашният модел на сливане на функциите на държавата по изпълнение и контрол върху провежданите изпити.

Какви са аргументите за тази стъпка:

"Дълго трупаните във времето проблеми в обучението и провеждането на изпитите на кандидати за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство, както и порочните практики при т.нар. „купуване на книжки“ ни принудиха да организираме подписка. Считаме, че именно преподавателите по теоретично и практическо обучение и ръководителите на учебни центрове, подготвящи водачи на моторни превозни средства в Република България, са тези, които познават до болка проблемите в бранша и могат да предложат решенията им, поради което сме против предлаганите „козметични“ промени в дейността им."

"За кратко време подписката беше подписана от 461, което е приблизително половината от всички постоянно професионално анагажирани преподаватели и ръководители на учебни центрове. Лицата са категорични, че при приемане на промени в тези дейности трябва да се иска мнението на бранша. Провеждането на изпитите на кандидати за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство и проверовъчните изпити трябва да излязат от държавата, за да не се нарушава балансът между изпълнителната и контролната дейност, както е в момента.

Разчитаме на Вашето политическо решение за постигане на тези цели, които вярваме най-накрая ще доведат до ефективен действащ модел на обучение, изваждане  на изпититите от държавата  и засилване  контрола от страна на определените министерства.

Всичко това може да бъде постигнато само и единствено с Вашата законодателна инициатива за изменения и допълнения на подзаконовите нормативни актове, уреждащи материята, и с нов Закон за движение по пътищата. Вярваме, че именно това са стъпките за слагане на край на корупцията и за установяване на безопасно движение по пътищата – цели, зад които Вие многократно сте заявявали, че стоите.

Считаме, че с Ваша помощ могат да настъпят трайни положителни промени, като ние сме готови да участваме в дискусии, разговори и срещи по всички повдигнати въпроси", заявяват инструкторите. Писмото е подписано от инж.Емил Панчев, председател на СБА.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНАТА

    1 0 Отговор
    Да и аз искам контрола да не се извършва от държавата, та да може да върви всичко по мед и масло.

    Коментиран от #6

  • 2 Перничанин

    1 0 Отговор
    Сега им е по-трудно с "комисионните" и даже подписка събират. Не стига че се оляха с пари, дадоха книжки на неграмотни и неправоспособни, а сега пак да им се върнат привилегиите. Това е българинът! Търси лесните пари, без да си дава зор. Станахме една циганска държава с хора без ценности!
  • 3 123

    1 0 Отговор
    Има един лаф ,,крадеца вика дръжте крадеца,,......
  • 4 агне за книжка

    1 0 Отговор
    Аз пък искам затвор за инструктори/изпитващи които пускат камикадзета по пътищата. Резултатът го виждаме всеки ден.
  • 5 бббббб

    1 0 Отговор
    Мдааа!Намаля далаверата и сега да махнем КАТ и контрола.Ще бълваме още самоубийци ,ако стане искането реалност.
  • 6 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНАТА":

    Корупцията зависи от човека, без значение дали е в частна или в държавна структура. Няма наказан изпитващ за това, че е пуснал некомпетентен да мине изпит. Преди 15г още минаваха лесно и не можеха да карат, а сега всеки отишъл минава. Но навремето поне тъпаците ги късаха по 10 и повече пъти, а сега си плащат и минават от първия път.
    Според мен школите трябва да са си частни, а изпитващите държавни, трябва да има обучение още в училище как да се придвижват учениците, как да карат колело и то държавните органи да ги възпитават. Не знам да има подобно нещо интегрирано в час по физическо или час на класа.
  • 7 МАНГАЛ

    2 0 Отговор
    НЯКОЙ ДА Е ВИЖДАЛ ЦИГАНИН В УЧЕБНА КОЛА АЗ ЛИЧНО 42 ГОДИНИ НЕ САМ ВИЖДАЛ А 900000 ХИЛЯДИ М...ЛИ С КНИЖКИ ЗАТОВА ИМА КАТАСТРОФИ А ДАСТЕ ВИДЯЛИ ГЛОБЕН ЦИГАНИН НЕ ЗАЩОТО ВСИЧКИ НЯМАТ ПАРИ И НА ЦИГАНИТЕ КОЛИТЕ СА НЕ МИНАВАТ ПРЕГЛЕД НЯМАТБ ЗАСТРАХОВКИ И НИКОЙ НИЩО В ТАЗИ СКАПАНА ЦИГАНСКА ДЪРЖАВА НЕ ПРАВИ НИЩО ЗАЩОТО ЦИГАНИ И ТУРЦИ НИ ОПРАВЛЯВАТ ЦИГАНИ ТУРЦИ С ФАЛШИВИ ДИПЛОМИ НИКОЙ НЕ ИМ ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове