Last news in Fakti

12 Октомври, 2011 14:31 1 039 0

Семов ще „отстрелва” корумпирани

  • избори 2011-
  • семов-
  • калфин-
  • румен христов

Калфин се опитва хобитата му да са „безобидни”, а Румен Христов обеща съпругата му да няма фондация

Семов ще „отстрелва” корумпирани - 1
Снимка: ФАКТИ.БГ

Трима кандидат-президенти присъстваха на организирания от КТ "Подкрепа" предизборен дебат, на който бяха поканени шестимата най-рейтингови номинации за "Дондуков" 2. Ивайло Калфин от БСП, Румен Христов от Синята коалиция и Атанас Семов от РЗС отговаряха на въпроси във връзка с доходите, пенсионната реформа и образованието.

Според Атанас Семов, каквито и добри идеи да бъдат дадени, всички те ще останат неефективни без промяна в основния закон, който създава условия за злоупотреби и корупция. "Не е вярно, че България е бедна държава. Тя не е бедна, а ужасно крадена държава", каза Семов.

"Политиката на това правителство е сбъркана. Бюджетната политика на ГЕРБ свива вътрешното потребление, а това води до огромни затруднения онези фирми, които произвеждат за вътрешния пазар. Не знам кой трябва да обясни на Дянков, че свиването на доходите, свива и търсенето", посочи Ивайло Калфин.

Според Румен Христов, президентът би могъл да изисква от правителството и да води дебат с политическите формации за размразяване на доходите и увеличаване на минималните прагове. "Това се отнася и за пенсиите. Половината от нашите пенсионери живеят със 130 лева месечно", посочи той.

На въпрос на  КТ "Подкрепа" дали са готови да сезират Конституционния съд по въпроса за национализирането на резерва на здравната каса в размер на 1,4 млрд. лева, кандидат-президентите бяха единодушни:

"Отговорът на този въпрос е съвсем конкретен - да", заяви Атанас Семов. "Президентът може да удари по масата и да каже на самозабравилите се министри, че финансова стабилност, която обрича хората на бедност, не струва и пет пари. Наистина има криза - криза на безумното търпение на българския народ", заяви кандидатът на РЗС.

"Това е нарушение на закона, на което като че ли не обръщаме достатъчно внимание. Това е нарушение на конституцията и е в ущърб на българските граждани", каза на свой ред Ивайло Калфин. Според него, някой се опитва да вземе едни пари, да ги разходи из бюджета и накрая пак да не ги похарчи за нищо. Много болници фалираха заради бруталните бюджетни ограничения, които им наложиха, посочи Калфин.

"Мисля, че конституционният съд трябва да бъде сезиран в този случай и нямайте съмнение, че аз ще го направя", заяви Румен Христов от Синята коалиция.

 

Третият въпрос, на който кандидатите трябваше да отговорят е какви инициативи биха предприели за развитието на науката и иновациите, които са и приоритет в стратегията "Европа 2020".


"В новата конституция трябва да бъде записано, че образованието е стратегически държавен интерес, което означава, че то трябва да бъде водещо при правенето на всички останали държавни политики", посочи Атанас Семов. По думите му, при сегашния темп на нарастване на неграмотността, през 2050 г. неграмотното население в България ще бъде 40%, което практически означава ликвидация на нацията.

Ивайло Калфин посочи, че финансирането за наука в момента е около 0,2%.
"ЕС си постави за цел постигане на 3% от бюджета за наука през 2010 г. Това вече беше постигнато в няколко страни преди няколко години", припомни той.
Конкурентноспособността на българската икономика зависи изцяло от бюджета за образование и наука, каза Калфин и допълни, че има идея за създаването на съвет за наука и иновации, в рамките на който да се помисли как може да се увеличат средствата в тази сфера.

Румен Христов пък посочи, че науката и образованието са загърбени в политиката на настоящото правителство, за сметка на сигурността. "Парите за СРС-та са 104 млн. лева. Образованието започва да се срива. Преподавам на студенти 4 курс, голяма част от които пишат неграмотно. Субсидията, която получават тютюнопроизводителите, например, е по-голяма от тази на БАН", посочи той.

Според Христов, по време на криза образованието и науката трябва да бъдат приоритет. Ние няма да достигнем тези 3-4% за които говорим, но поне нашите училища и институти да бъдат съхранени за по-добри времена, каза той.


Слушател от залата попита какво е виждането на кандидатите за "ловната дружна на президента" и лова въобще.

"Ако аз бъда избран за президент ще отстрелвам корумпирани министри и депутати. Законът за лова беше първият корумпиран закон, внесен от ГЕРБ", заяви Атанас Семов.

"Самият аз не съм ловец, но в поддръжката на горите има доста проблеми и усилията трябва да се съсредоточат там. Аз поне се опитвам моите хобита да са безобидни", каза Ивайло Калфин.

Румен Христов посочи, че ловът би могъл да бъде един от пътищата за развитие на туризма в България. "Не съм против лова, но там трябва да има регламент. Знам по какъв начин се приватизират ловните стопанства. Знам по какъв начин се секат горите в тези райони", каза още той.

На въпрос какво ще стане с благотворителната инициатива "Българската Коледа", подета от Първанов, кандидатите отговориха:

"Българската Коледа" беше тежка проява на политически цинизъм и опит да се заблудят хората, че някой се грижи за онкоболниците и другите специализирани лечебни заведения. Ако аз стана президент, "Българска Коледа" повече няма да има", отсече Атанас Семов.

Ивайло Калфин заяви, че би подкрепял всякакви инициативи за дарителски кампании. "Аз самият за себе си, каквито и да са ми доходите, съм решил да отделям определен процент за благотворителност годишно. Вярно е, че държавата трябва да задели средства за болниците, но знаем че и в най-добрия случай те не достигат", обясни кандидатът на БСП.

"Категорично няма да продължа тази традиция на Георги Първанов", отговори Румен Христов. Той обеща също, че ако стане президент, съпругата му няма да има собствена фондация.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА