27 Юли, 2016 04:15 10 550 11

Общински съветници подаряват 141 млн лв на концесионер ден преди ваканцията си

  • общински съветници-
  • подаряват-
  • концесионер-
  • ваканцията

В сряда (27.07.2016г.) членовете на Комисията по транспорт и туризъм към Столичния общински съвет ще се съберат, за да гласуват отдаването на концесия на 16 автобусни линии на обща стойност от 141 млн. лв, съобщават от "Спаси София". Моментът за гласуването е подбран стратегически – това е последното заседание на комисията, а ден по-късно е и последното заседание на СОС, преди съветниците да излязат в лятна ваканция. Очевидно е, че целта на това занятие в последния момент е да не се състои широк и публичен дебат, а софиянци и гражданските организации да нямат време за реакция, смятат от организацията.

За пореден път общинските съветници ще вземат решение по толкова важен въпрос за града без предварителни обществени дискусии и адекватна обосновка. Не е ясно кой ще поеме отговорността за дългосрочните последствия. Вносители на предишния доклад през месец април т.г. бяха представители на ГЕРБ, БСП и РБ. Този път вносител е председателя на политическата група “Патриоти за София” – Карлос Контрера, който до този момент не е показал особена загриженост за градския транспорт в София.

Заложената в концесията цена за километър пробег, която Столична община трябва да плаща е 3 лв, която е по-висока от тази за другите концесионери – между 2,60 лв. и 2,90 лв. на километър. Така бъдещия концесионер ще генерира 52% печалба от инвестицията. В предишно разследване по темата, екипът на Спаси София сметна, че реалната цена излиза не повече от 2,10 лв/км. Така общинските съветници подаряват на концесионера печалба над 10 пъти по-висока от тази, заложена в европейските норми и регламенти и ще ощетят софиянци с близо 44 млн. лв., твърдят от Спаси София.

Гласуването в Комисията по транспорт и туризъм ще бъде и пореден тест за съветниците, позволяващ на избирателите им да преценят дали влизането им в градския парламент е било мотивирано от желание за защита на гражданските и общински интереси или от преследване на други, непрозрачни такива, смятат от организацията и обещават да обявят кой как е гласувал.

„Настойчиво призоваваме членовете на Комисията по транспорт от всички партии да гласуват против тази концесия! Призоваваме и кмета г-жа Йорданка Фандъкова да изиска спиране на гласуването или поне отлагането му за месец септември, а междувременно да настоява пред Общинския съвет провеждането на активни дискусии. По-добре късно, отколкото никога.“, заявяват от "Спаси София".

Инициативата призова и гражданите да покажат своето несъгласие с готвеното разхищение на обществен ресурс, да пишат на общинските съветници, с изискване да получат отговори и обяснения за решенията им. Време е софиянци да влязат в ролята си на работодатели, твърдят от организацията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тошибиян

    0 1 Отговор
    ВСЕ ОЩЕ ЛИ С4ИТАТЕ НЕПЛАЩАНЕТО НА ДАНЪЦИ ЗА УЩЪРБ НА ПСЕВДО ДЪРЖАВАТА И 4Е АКО СИ4КИ ПЛАТИМ ДАНАЦИТЕ ЩЕ ЦЪФНЕМ И ПРЕБЪДЕМ И ПОДМИНЕМ СИТЕ БОГАТИ СТРАНИ?
  • 2 Гошко

    0 0 Отговор
    .аси богатата държава където живеем..
    Толкова ли не може държавата да купи 30автобуса(чисто нови!) за по 300хил=9млн..още 2млн най-много за застраховки,ВИНЕТКИ и т.н. още 10млн най-много за гориво и още 2млн за заплати на шофьорите,контрольори и т.н....да са 20млн най-много разходите ТОЛКОВА ЛИ Е БОГАТА ДЪРЖАВАТА,ЧЕ Е ПО-ЛЕСНО ДА СЕ ПЛАТЯТ 141МЛН НА "НЯКОЙ",А НЕ ДЪРЖАВАТА ДА ГО ОРГАНИЗИРА ТРАНСПОРТА И ТЯ ДА СПЕСТИ ТЕЗИ РАЗХОДИ?ТОЛКОВА ЛИ НЯМА НЯКОЙ КАДЪРЕН ДЪРЖАВЕН СЛУЖИТЕЛ,А ТРЯБВА ДА СЕ ДАДАТ 120МЛН ОТГОРЕ?-това питам...???????
    И АКО ТАКА СЕ ДАВАТ КЪДЕ ДА СЕ НАРЕДЯ?

    Коментиран от #5, #9

  • 3 Бранник

    0 0 Отговор
    Става ясно защо се вдигна цената на билетчето в София
  • 4 Фандъчката

    0 0 Отговор
    За 1,60 лв толкоз
  • 5 Reptile

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гошко":

    Само да те коригирам, че специално тези афтобуси са около милион!
  • 6 гост

    0 0 Отговор
    Общината спокойно може да инвестира и в оборудване на сегашните автобуси с метанови уредби, за да се свали разхода на дизел и да са значително по-чисти. Всеки автобус може да се дооборудва със соларни панели на покрива, които да осигуряват адекватна климатизация и да разтоварват генератора, всяка спирка с подходящо изложение може да е оборудвана и да предлага безплатно зареждане на телефони, лаптопи или др. докато се чака или да осигурява консумацията на електронните табла. Може да се инвестира в електрически автобуси, за което се говори в общината във Велико Търново. Може и сама да организира този вид транспорт с държавно дружество и да използва квалифицирани кадри от бюрото по труда. Повечето частници не отговарят на изискванията, превозните средства са под всякаква критика и не подлежат дори на технически контрол. Ако държавата е собственик е много по-вероятно системата да е по-изправна, все пак държавата няма да плаща сама на себе си ДДС и ще спестява от печалбата на частника.

    Коментиран от #7

  • 7 чичо Пенчо

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Да наистина е време вече КМЕТИЦАТА НА СОФИЯ да се занимае ПО-ОБСТОЙНО с ВСИЧКИТЕ ДАЛАВЕРИ, КОИТО ТЕКАТ ПОД НЕЙНОТО КРИЛО !!! Искам само да уточня, че КМЕТЪТ ОТГОВАРЯ И РЪКОВОДИ , А СЕТНЕ ХОДИ ДА РЕЖЕ ЛЕНТИЧКИ И ПРОЧИЕ....
    А и да се заинтересува подопечните й кметове по общини какви ги вършат !!
  • 8 ЧЕСТНО

    0 0 Отговор
    ФАНДЪКОВА ЩЕ Е ЧОВЕКА НА ГЕРБ ЗА ПРЕЗИДЕНТ.ТЯ Е ВЪЗМОЖНО НАЙ ПОСЛУШНАТА БЕЗГЛАСНА И ИЗПЪЛНИТЕЛНА ДУШИЧКА БУРМИЧКА В МЕСОМЕЛАЧКАТА ГЕРБ
  • 9 СУЛЬО

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гошко":

    НЕМА ТАКАВА държава
  • 10 Макаров

    0 0 Отговор
    Ей, немат страх от нищо бе!
  • 11 Гошко

    0 0 Отговор
    ами и по 2милиона да струват..разходите ще са 80милиона и пак остават над 60млн печалба за организатора..да вземе 1-2милиона си е нормално ама 60(въпреки,че реално са над 100!) си е чиста КРАЖБА..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове