Last news in Fakti

4 Август, 2016 10:02 1 016 1

Кандидатпрезидентските номинации: Политически „закачки” без намерения

  • кандидатпрезидентските-
  • номинации-
  • политически-
  • закачки-
  • без намерения

Вицепремиерът Томислав Дончев потвърди традицията ГЕРБ да се явява самостоятелно на избори

Кандидатпрезидентските номинации: Политически „закачки” без намерения - 1
Снимка: bTV

„Закачки” в публичното пространство има, но преговори няма. Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира нагласите за коалиционен формат за явяване на президентските избори наесен. В студиото на „Тази сутрин” по bTV той посочи, че ГЕРБ традиционно се явява самостоятелно на избори и това си личи от политическата история на партията. На въпроса кой се „закача” той посочи Реформаторския блок. „Имаше оферта преди два месеца и тя беше по-скоро да подкрепим техен кандидат, което е неприемливо. Винаги в избори сме сами, не делим отговорността с друг”, заяви той. По думите му коалирането е изкушаващо, но има проблем – става трудно когато трябва да се търси отговорност.

Дончев отрече сценарии, в който премиера Бойко Борисов се кандидатира за президент, а той оглавява кабинета. По думите му той иска да забави темпото на смяна на позициите си и има нужда да довърши задачите си на вицепремиер. „Последните 8-9 години съм бил какъв ли не. През 2-3 години поемам нови предизвикателства. Трябва да се намали темпото и да си свърша работата на вицепремиер.”

Председателство на ЕС

Като една от задачите, които Дончев иска да довърши в работата си на вицепремиер е организацията на предстоящото представителство на ЕС, което България ще домакинства.  Той заяви, че за разходите е рано да се говори, но е важно да се използва момента, за да поставим „в оборот” теми като кохезионната политика, енергийна сигурност и сигурност”.

Дончев потвърди, че има достатъчно персонал, който да работи по организацията, а по инфраструктурното облагородяване се работи.

Секции в извънредно положение

По повод предложението на депутата Велизар Енчев да не се организират избирателни секции в страните, в които има извънредно положение, Дончев посочи, че може да се мисли за това, но е рано. По думите му много зависи от ситуацията – дали извънредното положение ще остане в сила, има ли препятствия гражданите да упражнят вота си и има ли нерегламентирано влияние върху тях. „Ако в страна по света няма гаранции, че правото на глас ще бъде свободно упражнено, трябва да вземем мерки.”

Той посочи още, че предстои да разберем каква ще бъде цената на предстоящия вот за президент, но според него няма да е по-скъпо от едни местни избори, които са и по-трудни за организиране.

Кой скъса кабела?

„Не знам какво общо може да имаме със скъсан кабел на събора на БСП.” Така вицепремиерът коментира обвиненията от левицата, че ГЕРБ стои зад спрения сигнал на предаването от събора им в Бузлуджа. „Едва ли има грях, на който да не ни е приписван. За щастие често премиера има публични изяви и се знае къде е бил по това време и дали е късал кабели.”

Повече инженери за България

Вицепремиерът коментира и ситуация във висшето образование у нас. Според него в голяма част от 52-та университета в страната качеството на образованието е ниско и често не отговаря на нуждите на пазара на труда. „Огромен брой студенти участ право, психология, но пазара няма нужда от този тип хора. Имам отчаяна нужда от инженери, а малко са желаещите.” Той е категоричен, че разкриването на нови ВУЗ-ове трябва да се обуздае и да се насочи към региона на северозападна България, където има нужда.

Вчера станаха ясни данните от приходите от концесии в бюджета. По думите на вицепремиера новият закон за концесиите ще помогне да се разкрият такива и в други области, различни от плажове и боклук.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 неутрален

    0 0 Отговор
    Абе, човече, какво ни правиш на будали - "За щастие, когато нещо се случва, премиера има публични изяви и ни може да къса кабели4, е остава според твойте простотии да видим Тиквока как се кеси на някой кабел, за да го откъсне, е колкото до обвиненията, че Вие сте виновни за всичко, то това си е патент на Вашия пълководец. От както е по постове на него все някой му е виновен, то като беше кмет на София му беше виновен Станишев, всичко което обеща, че ще направи, всички мърльотии ги остави на учителката, където и да застане на него саму все виновни с 50 години назад. ВИЕ НЕ ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ ЩОМ СТЕ СЕ ХВАНАЛИ НА ХОРОТО, ТРЯБВА ДА ОПРАВЯТЕ НЕЩАТА В ДЪРЖАВАТЕ, ЗА ТОВА ПОЛУЧАВАТЕ ЯКИ ЗАПЛАТИ И ОЩЕ ПО- ЯКИ КОМИСИОННИ, ЗА ДА СИ ВЪРШИТЕ РАБОТАТА, А НЕ ДА НИ УКОРЯСВАТЕ, ЧЕ КОЛКО МНОГО СТЕ НАПРАВИЛИ. ДА ЩЕ ПРАВИТЕ! А ЩОМ СТЕ НЕКАДЪРНИ - МАХАЙТЕ СЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове