Last news in Fakti

15 Октомври, 2011 10:02 2 358 0

Кристалина Георгиева откри изложба "Троян в светлина"

  • троян-
  • кристалина-
  • троян в светлина
Кристалина Георгиева откри изложба "Троян в светлина" - 1
Снимка: БГНЕС

Еврокомисар Кристалина Георгиева участва в празника на Троян и откри ретроспективната изложба "Троян в светлина", посветена на 100 годишнината от електрификацията на града и 85 години от основаването на Воден синдикат - Троян, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Изложбата беше открита в пешеходната зона на централния градски площад "Възраждане". В историята на всяко селище има факти, значението, на които времето не променя. През 1911 г., когато в Троян светва първата електрическа крушка са изминали само 30 години от откритието на Томас Едисон – лампата с нажежена жичка, която той самият определя като "светлината, която ще промени света". И само 20 години от създаването на водната турбина. За жителите на общината е особена гордост фактът, че Троян е третият електрифициран град в България. Началото е поставено през 1911 г., когато собственикът на текстилната фабрика в града модернизира производството с изграждането на малка електрическа централа за нуждите на фабриката. Ражда се и революционната за времето идея градът да бъде осветен с електричество, като се използва свободната енергия нощем.

Така през есента на 1912 г. по кръстовищата на двете големи улици, на площада и в някои обществени сгради са инсталирани 150 електрически лампи с мощност 16 свещи. През 1926 г. по инициатива на предприемчиви граждани се създават "Воден синдикат" – Троян и Електрическа потребителна кооперация "Слънце", чиито цели са построяване на Водноелектрическа централа, разширяване на електропреносната мрежа и електрификация за домовете. Председател на Водния синдикат и на кооперацията е Димитър Гимиджийски, а Контролният съвет председателствува Калю Балев – баща на комунистическия функционер, член на Политбюро и шеф на кабинета на Тодор Живков, Милко Балев.

Построяването на електрическата централа след много спънки и проблеми, предимно от финансов характер, завършва успешно и на 11 декември 1929 г. се завърта турбината и целият град светва. Построяването на електрическата централа в следващите десетилетия променя облика на града, има ключово значение за неговата индустриализация разрастване. Започва електрифицирането и на околните села. 8 броя постоянни експозиционни табла със снимки и факсимилета на документи са монтирани в пешеходната зона на Централния площад в Троян и са постоянно достъпни за жителите и гостите на града. Материалите са предоставени от Държавния архив, Троянския музей, периодичните печатни издания от онова време, както и от частни лица.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА