Last news in Fakti

17 Октомври, 2011 14:41 1 901 0

Два тира и коли закъсаха на прохода Троян-Кърнаре

  • софия-
  • прохода троян - кърнаре-
  • закъсали автомобили

В Източна България проливни дъждове и бурни ветрове

Два тира и четири коли са закъсали на Прохода Троян-Кърнаре. Сигналът е подаден около обяд, съобщиха за Факти.бг от Гражданска защита. Към закъсалите са тръгнали екипи от Пожарната на Карлово, както и планински спасители. Те ще доставят и храна на бедстващите.
Бурен вятър и силни валежи обхванаха Източна България, най-вече общините Варна, Бургас, Добрич, Сливен. Екипи на кризисните дирекции извличат заседнали в кал автомобили и отстраняват паднали клони и дървета, ламарини в общините, засегнати от ураганния вятър. Затворени са пристанищата във Варна, Бургас и Балчик. На места в района бе прекъснато електричеството.
Заради снега над 30 селища в Габровско останаха без ток.
Оранжев код за времето е обявен в трите черноморски области - Бургас, Варна и Добрич. Оранжевият код сигнализира за опасно време, в случая - проливни валежи и силен северен вятър. Жълт код е обявен за пет области в Източна България заради обилните валежи, придружени от силен вятър. Това са областите Хасковска, Ямболска, Сливенска, Шуменска и Силистренска, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология.

Осем души с пет автомобила са заседнали в Странджа. Там сутринта е валял сняг, има паднали дървета от бурята. Силният вятър продължава и в момента. Това каза директорът на "Пожарна безопасност и защита на населението" в Бургас комисар Васил Василев, цитиран от Дарик радио. Той добави, че към мястото на авариралите автомобили са изпратени екипи. Те разчистват падналите големи клони и дървета. Бурята обаче продължава да събаря нови след тях. Комисар Василев каза, че ще се опитат да убедят хората да изоставят автомобилите си и със специализирана техника да бъдат транспортирани до най-близкото населено място. Критична е ситуацията и по пътя Бургас-Малко Търново, както и в участъка от Средец до Елхово. От Руен са съобщили за наводнени участъци в центъра на селището. Водата на места достига до половин метър. До момента в "Пожарна безопасност и защита на населението"-Бургас са постъпили над 50 обаждания за паднали дървета, наводнения и други произшествия. Спешният телефон не спира да звъни, каза комисар Васил Василев. Критични ситуации към обяд имаше и в Бургас. На няколко места в града се образуваха задръствания заради паднали на пътя големи клони. Има и затиснати коли. От службата за пожарна безопасност предупредиха, че по високите места пътищата са мокри и заснежени.
Затворено е и пристанището в Бургас за всякакви маневри и всички плавателни средства. Два кораба чакат на рейд за обработка. Забраната ще бъде вдигната след подобряване на метеорологичните условия. Летището в морския град работи нормално. В Бургаска област вали дъжд, придружен от силен вятър. Бурният северен вятър и обилните валежи сутринта станаха причина за падането на две дървета, едното от тях на главна пътна артерия, което причини неудобства и натоварен трафик в рамките на 30 минути. Осем пътнотранспортни произшествия са станали през изминалото денонощие в общината. При инцидентите има четирима ранени. На този етап няма подадени сигнали за наводнени участъци и за други паднали дървета. Вълнението на морето достига до 5 бала.
Силен вятър от север със скорост 28 метра в секунда /почти 100 километра в час/ духа в Сливенско. Инж. Снежана Кънева, началник отдел „Обществен ред и управление при кризи и отбранително мобилизационна подготовка" в община Сливен съобщи за Дарик, че са постъпили десетки сигнали за счупени клони и паднали дървета на територията на града и общината. Работи се съвместно с екипи на пожарната и на сигналите се реагира незабавно. Засега няма затворени улици, електроподаването е възстановено навсякъде, каза още инж. Кънева. Проблеми създават спрените по улиците коли, които пречат на аварийните екипи да работят. Сигнали за поражения от вятъра постъпват и в момента, екипите продължават работа. По данни на Областното пътно управление пътищата в цялата област са мокри, но проходими. Снежната покривка в Сливенския балкан е около 10 сантиметра.

Пристанище Варна е затворено заради силен вятър, съобщиха за Факти.бг от Рейдовата кула на порта. Забраната за маневри за всички кораби е въведена в неделя. В района на порта скоростта на вятъра е между 12 и 20 м/с. Вълнението на морето в залива е 4 бала. На 19 сигнала са реагирали служителите от „Пожарна безопасност и спасяване" през нощта. 15 от случаите са за паднали дървета и клони. При инцидентите няма пострадали. По 12 сигнала работят от сутринта екипи от варненската противопожарна служба, които са поели функциите и на Гражданска защита. Сигналите са основно за съборени клони по малките улици. Няма паднали дървета, които да затрудняват движението по основните пътни артерии във Варна, уточнява комисар Тотев. На много места в града големи локви затрудняват движението. На бул. „Приморски", в близост до Летния театър, насъбралата се вода е около половин метър. Има и закъсали автомобили. Големи локви има също на бул. „Мария Луиза", до кръстовището с ул. „Шипка", както и по пътя за кв. "Виница" във Варна.
Пристанището в Балчик също е затворено заради лошите метеорологични условия, съобщиха от порта. Проливният дъжд намалява видимостта в района, а поривите на силния вятър достигат до 19 метра в секунда. По информация от пристанището шест кораба изчакват около нос Калиакра подобряване на времето.

Силният вятър повреди част от ламарината на покрива на Драматичния театър в Добрич и служители на  "Пожарна безопасност и защита на населението" отстраниха металния лист, за да не падне върху хората, съобщи началникът на службата комисар Димчо Симеонов. В противопожарната служба са постъпили и сигнали за паднали дървета по пътя Добрич-курорта "Албена", Добрич-Балчик, Горун-Шабла, Смолница-Ловчанци, които вече са премахнати, без да е било ограничавано движението на моторни превозни средства. По черен път за Тюленово има заседнал автомобил с каравана, пътниците от който вече са превозени, каза комисар Симеонов. По думите му автомобил е попаднал в тиня в Каварна, но е изтеглен.
10 см е снежната покривка по високите части на планините в Пазарджишки регион, съобщиха за Дарик от Областно пътно управление. Най-много сняг има в района на местностите Картела и Юндола, където продължава да вали. Незначително е количеството на валежите в курорта Цигов чарк. От тази сутрин са въведени ограничения в движението заради промяна в пътната обстановка в областта. По направленията Белово - Юндола и Батак - Доспат товарните автомобили трябва да се движат без ремаркета и полуремаркета. От управлението съобщиха още, че рано тази сутрин два ТИР-а са закъсали в района на Юндола. Според дежурния в управлението причината за инцидента е, че тежките камиони са били с летни гуми. ТИР-овете са изтеглени от специализирана техника, изпратена в района. Движението е нормализирано.
Пътищата на територията на Смолянска област са проходими при зимни условия, съобщават от Областно пътно управление. Въведени са ограничения за движение през проходите „Рожен", „Пампорово" и „Превала". Всички леки и товарни автомобил трябва да се движат със зимни гуми и без ремаркета и полуремаркета. По високите места има заледени участъци, които се обработват от пътните служби. Снежната покривка е около 5 см.
Заради лошите атмосферни условия е отменено движението на влаковете между Царева ливада и Дъбово. От през нощта няма напрежение в контактната мрежа и е спряно движението на влаковете. Все още не е уточнен броят на засегнатите влакове. На хората, които са купили вече билети, сумата може да им бъде възстановена срещу предоставяне на билета на касите на БДЖ, информират от дружеството.
Проходът на републиката е затворен за разчистването на пътните платна поради обилния снеговалеж през нощта и блокирани ТИР-ове, съобщават от пресцентъра на МВР. Екипи на "Пъна полиция" насочват автомобилите към паркинги преди подходите към прохода, където да изчакат разчистването на платната.
Затруднено е преминаването през ГКПП - Лесово. Два тира, идващи от Турция, са блокирали входа на пункта на влизане за товарни автомобили. Най-вероятната причина е използване на летни гуми, несъобразени с метеорологичните условия.

Спряно е движението в направлението Елхово - ГКПП Лесово, съаобщиха от МВР. На около 5 км преди пункта 7 тира са заседнали и са препречили пътя. Автомобили няма да бъдат пропускани, докато не бъдат изтеглени авариралите общо 9 товарни автомобила.

Обилен снеговалеж, навявания и паднали дървета има и на пътя Бургас - ГКПП Малко Търново. Самият пункт е проходим, но пътят към него практически е затворен.

Екипи на областните пътни управления в Бургас и Ямбол работят за разчистване на пътищата към двата гранични пункта.
Движението през прохода Хаинбоаз за всички видове моторни превозни средства бе преустановено за втори път през това денонощие в 12,30 ч. Причината за повторното му затваряне са нападали дървета по пътното платно в района на град Гурково. Леките автомобили се пренасочват през прохода Шипка, а товарните изчакват на определените за това места. Поради обилен снеговалеж в района на прохода и закъсали товарни автомобили, които бяха образували "тапа", пътят бе затворен за движение тази сутрин от 03,00 до 10,30 ч.
На много места в Източна България се очакват валежи до 30-50 л/кв.м. Времето ще бъде студено с минимални температури между 0° и 5°, максимални - между 3° и 8°. В планините ще вали сняг, като ще бъде ветровито - със силен и бурен север-североизточен вятър, и студено - максимална температура на височина 1200 м около минус 2°, а на 2000 м - около минус 7°. И по Черноморието ще е студено и със силен и бурен вятър, като температурите ще варират между 5° и 8°. Вълнението на морето ще се усили до 4-5 бала.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА