Last news in Fakti

19 Октомври, 2011 08:01 733 0

Дянков с награда „Форбс”

  • дянков-
  • награда-
  • форбс

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков беше удостоен в Букурещ с Международната награда на "Форбс"- Румъния "За изключителен принос в опазването на финансовата и икономическа стабилност в условията на най-тежката криза от десетилетия насам", съобщиха от пресцентъра на финансовото министерство.

България и Полша бяха страните, отличени с престижната награда на тазгодишния международен форум, организиран от "Форбс" и румънския вестник "Адевърул". Кризата премахна клишето на разделението "Изток - Запад" в Европа и това разделение няма да се върне повече. В бъдеще ще се говори за финансово и икономически стабилни и нестабилни държави, подчерта в изказването си българският финансов министър. "Тази награда е признание за цялото правителство и усилията, които положихме през последните две години, въпреки нелеките условия", допълни вицепремиерът Симеон Дянков. В румънската столица той беше специален гост на конференцията и изнесе лекция на тема "Европа и дълговата криза: мерки за финансова стабилност в националните законодателства".

Според финансовия министър, в началото на всяка криза пазарите обикновено свръхреагират и правителствата също трябва да действат своевременно. Правителствата на някои държави от ЕС не действаха по този начин, което доведе до сериозно задълбочаване на проблемите там, каза в лекцията си Симеон Дянков. Той подчерта, че българското правителство има смелостта да намали с 15% публичните разходи още след встъпването си в длъжност в разгара на кризата през 2009 година, след което съумя да не вдига преките данъци, за да не увеличи допълнително тежестта върху бизнеса и домакинствата. Симеон Дянков припомни още, че в началото на годината правителството предложи ограничаване на публичните си разходи до 40% и праг на бюджетния дефицит от 2% от БВП, заложени в Пакта за финансова стабилност. "Правителственият ни дълг е 15% от БВП и страната ни не е застрашена от дълговата криза", посочи още финансовият министър.

Във форума в Букурещ участие взеха още румънският премиер Емил Бок, финансовият министър на страната Георге Яломитяну, заместник - финансовият министър на Полша Кржищоф Валенцак, водещи икономисти и представители на бизнеса от региона.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА