Last news in Fakti

20 Октомври, 2011 16:43 1 361 0

Инспекторатът към ВСС предлага съдия Мария Георгиева за уволнение

  • мария георгиева-
  • всс-
  • труд-
  • 24 часа

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет предложи за уволнение съдията от Софийски градски съд Мария Георгиева, която е издала обезпечителната заповед срещу "Медийна група България холдинг".

В съобщението на ВСС не се уточнява, че предложението за налагане на най-тежкото дисциплинарно наказание е във връзка именно със запора върху собствеността на вестниците "24 часа" и "Труд". В него се посочва само, че след над 10 отделни сигнала, както и по повод медийни публикации от 2010 година досега, проверка е констатирала нарушения по образуването, движението и приключването на гражданските дела и обезпечителните производства.

Реакцията на съдебния съвет обаче идва само ден, след като гръмна нов скандал между двамата основни собственици на медийната група - Любомир Павлов и Огнян Донев, и третия - Христо Грозев. Последният получи съдебна заповед за запор за движимото и недвижимо имущество, която съдружниците му обявиха за фалшива и обжалват.

Вчера "Труд" съобщи, че след като преди месеци между собствениците тече съдебен спор за собствеността, поредната от общо 6 молби на Грозев е била отхвърлена само преди по-малко от седмица. Последната обаче, най-неочаквано получила ход, след като съдията Мария Георгиева издала обезпечителна заповед и това доведе до влизането на съдебен изпълнител в сградата на изданията и печатницата, за да направи опис на имуществото.

Междувременно главният прокурор потвърди, че от месеци се проверява сигнал за пране на пари срещу Любомир Павлов и Огнян Донев, пак по сигнал на Грозев.

През август е започнала проверка срещу Мария Георгиева по делата между общината и фирма "Ирис БН". През февруари по искане на частен съдебен изпълнител е образувано изпълнително дело срещу общината и са запорирани сметките й в две банки. Съдът обаче отменя това. Фирмата обжалва и по една от жалбите се произнася Георгиева. Тя потвърждава запора и осъжда общината, без да е страна по делото, да плати 150 000 лв. хонорар на адвоката на частната фирма.

По друго дело Мария Георгиева е уважила искане за запор върху акциите на общината в Халите.

Ако се съобрази с предложението на инспектората, ВСС трябва да започне дисциплинарно дело срещу Мария Георгиева, по време на което ще трябва да я изслуша и да събере всички факти по сигналите срещу нея. Едва след това членовете на съвета, ще трябва да гласуват дали да накажат съдията и каква да е санкцията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА