23 Октомври, 2011 22:47 1 534 0

Детелина Николова печели трети мандат като кмет на Добрич

  • добрич-
  • детелина николова-
  • трети мандат

Детелина Николова е първият кмет на Добрич след 1989 г., който ще ръководи съдбините на града в трети пореден четиригодишен мандат, съобщи БГНЕС.

По данни от проучването екзит пол, проведено в Добрич от НЦИОМ Детелина Николова печели изборите от първи тур. Тя е получила доверието на 65,5 процента от гласоподавателите. ГЕРБ отново ще има мнозинство в местния парламент. Според НЦИОМ листата с кандидати за общински съветници на управляващата партия получава 55,1 от гласовете. 13,9 % е подкрепата за кандидата на БСП арх. Емилия Добрева. Листата на социалистите е събрала с 1,3 процента повече – 15,2 на сто от избирателите са подкрепили кандидатите за общински съветници на партията - столетница. Кандидатът на "Атака" Атанас Атанасов събира подкрепата на 6 % от избирателите. Почти идентичен е и резултатът на листата за общински съветници на партията на Волен Сидеров – 5,9 %. На четвърто място е кандидатът на "Ред, законност и справедливост" Кирил Костов. За него са гласували 3,2 % от избирателите. С 1,3 процента е по-висок резултатът на листата на РЗС – 4,5 %. Според НЦИОМ пета политическа сила в Добрич е ВМРО. Листата с кандидати за общински съветници на "войводите" събира доверието на 3,1 % от избирателите в областния център. Кандидатът на ДПС Гюрсел Кърнак получава 2,7 % от гласовете, а листата на партията на Доган – 2,2 %. За Милко Пенчев – кандидат-кмет на Коалиция "Граждани в повече" са гласували 1,8 процента. Листата на гражданската формация събира 2,3 % от гласовете. Това са партиите и коалициите, които имат шанс да получат представителство в новия Общински съвет. Кандидатът на "Синята коалиция" Павлин Павлов събира 1,6 процента от гласовете. Листата на дясната формация получава доверието на едва 1 процент от избирателите. След като от ЦИК удължиха изборния ден с един час, 50 минути след 20 часа Общинската избирателна комисия в Добрич обяви края на изборния ден. Гласа си за президент в областния център дадоха 38 780 или 43,08 от имащите избирателни права. За кмет и общински съветници са гласували с около 500 избиратели по-малко – 38 223 или 44,56 % от имащите право на глас за местни органи на властта.

Изборният ден в Добрич премина спокойно – без драстични нарушения. До 17 ч. бяха подадени 7 жалби. От щаба на "Атака" са се оплакали заради затруднен достъп на хора с увреждания на опорно-двигателния апарат до изборните помещения. Другият сигнал е за секция 108. Там според щаба на "Атака" първите петима гласували не са получили бюлетини за избор на общински съветници. От БСП са се жалвали, че в заповедта за ограничаване на масовите мероприятия в изборния ден фигурира името на Детелина Николова, а не на изпълняващия длъжността кмет Иван Колев. Общинската избирателна комисия е отхвърлила жалбата на социалистите като неоснователна. РЗС са сигнализирали, че в заведение в Добрич се раздават захарчета и бонбони с надпис ГЕРБ. От "Граждани в повече" са подали сигнал, че в секция 55 са подавали на избирателите разгънати бюлетини.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА