Last news in Fakti

20 Октомври, 2016 09:09 2 968 13

Цачева и Радев в спор за границата, бежанците и има ли мозък социалист на 40 г.

  • цачева-
  • радев-
  • спор-
  • бежанците

Кандидатите за президент на България за първи път се сблъскаха един срещу друг в телевизионен предизборен дебат

Цачева и Радев в спор за границата, бежанците и има ли мозък социалист на 40 г. - 1
Снимка: bTV

Кандидатите за президент на България Цецка Цачева и Румен Радев за първи път се сблъскаха един срещу друг в телевизионен предизборен дебат по bTV.

Цачева посочи, че държавният глава трябва да се интересува от националния интерес: "Той е, че трябва да има сигурна държава. България има само ползи от тези външни съюзи. Българското общество има нужда от справедливост. С диалогичност, с мостове между граждани и институции.“

Радев пък заяви, че промяната е неизбежна:"Президентът трябва да обединява, не да разделя. Първият ми приоритет е сигурността. Тя започва от границата и завършва в дома на всеки човек."

Битката ще бъде за интереса на България и българските граждани. Външната политика, която бих водила още бъде активна и балансирана, отстояваща националния интерес, каза Цецка Цачева.

"Моята битка е за доверието на всички гражданите и за благото на България", заяви от своя страна Радев. По думите му обективната журналистика налага да има проверка на информацията: "Вие обаче явно не сте направили достатъчно. Всичко е изрядно с медийните ми пакети. Има списък на целия инициативен комитет, който е публикуван. Има щаб и комитет, всичко е изрядно."

В рамките на дебата по външнополитическите теми те се обединиха около въпроса за преразглеждане на икономическите санкции, наложени на Русия и се съгласиха, че страните, търпящи негативите, трябва да бъдат компенсирани.

Цачева заяви готовност да бъде върховен главнокомандващ на българската армия, тъй като тази фигура трябва да взима политическите решения, когато дипломацията е претърпяла провал. Кандидатът на ГЕРБ заяви готовност да се допитва не само вицепрезидента си вицеадмирал Манушев, но и до самия ген. Радев. Радев посочи, че не е проблем жена да бъде начело на българската армия и я посъветва да бъде главнокомандващ не само на армията, но и на всички въоръжени сили на България.

"Кампанията на ГЕРБ винаги е водена само в рамките на субсидията, която получава партията – икономично. Разчитаме на гражданите, популярни сме имаме позиции във всички населени места. Финансите са ни прозрачни", подчерта Цачева.
 
"В момента се намират средства, те обаче няма да прехвърлят лимита, наложен от закона", посочи Радев.

По думите на Цачева не бива да се правят компромиси с националната сигурност. Охраната на границата изисква и отговорност спрямо европейските граждани.
 
По думите на Радев пък не трябва да се прави компромис с подготовката на всички хора, които са в системата, с функцията ролята и задачите.
 
"Вие кога разбрахте, че има проблеми с въоръжените сили на България", попита го Цачева.
 
"Отдавна знам и отдавна се боря", отговори й той.
 
"А по времето на кабинета Орешарски с министър Ангел Найденов?“, попита го пак Цачева.
 
"Тогава бяха наказани двама достойни генерали, заради това, че оградата била скъпа. Тогава имаше скандали, а сегашната цена на оградата е много по-висока, но се мълчи", отговори Радев.
 
"Активната външна политика се води от нашата държава. Фактът, че 160 млн. евро вече са тук за техническо оборудване и за стимулиране на границите. България надеждно охранява границата си. Гаранцията и сигурността на българските граждани, ще получава такива ресурси, каквито са необходими", каза още Цецка Цачева
 
"Това, че има европейска помощ е ясно, това, че премиерът организира фотосесии на границата с други лидери е ясно. Миналата седмица имаме 50 ръст на заловени и нахлули мигранти. Повечето са хванати на сръбската граница, това говори, че не се охраняваме добре, това ще ви го каже и мигрант хванат на "Лъвов мост"“, посочи Радев.
 
Според Цачева обаче страната ни достатъчно добре се пази от бежанците, които се мъчат да влязат при нас нелегално: „Не сме цел и крайна дестинация. След подписването на 18 март тази година на споразумение, средно на ден към този момент влизат по 81 граждани След цитирането на статистика тя заяви, че броящ на нахлулите бежанци намалява."
 
„Огромният проблем е, че процъфтява каналджийството в България. То генерира огромни пари, което допринася за развитието на престъпността. За да го променя това, бих свикал консултативен съвет, където да се преценят рисковете и да се вземат адекватни мерки. Срамно е, че не пресичаме каналджийството“, подчерта Румен Радев.
 
"Всички институции вече имат действия в тази посока. Свикването на такъв съвет е когато има остра и реална заплаха за страната. Не бива да се нагнетява ситуацията и да се провокира тревога сред гражданите на България. Институциите са на мястото си и работят. Използваме европейската солидарност", каза от своя страна Цецка Цачева.

Относно това редно ли е да „тихомълком” да се предават на Турция лица, които там са заплашени от преследване, Цачева заяви, че когато е нарушен законът, това трябва да се случва.

Националният интерес на държавата е пред отделни права, заяви тя, но добави, че законът се грижи да няма конфронтация между тях.

Тихата екстрадиция за мен не говори добре. Никой не бърза експресно, на часа, да върне хора, заплашени от мъчения. Това ме води ме на мисълта, че имаме зависимост от (турския президент Реджеп Тайип – б.ред.) Ердоган, заяви ген. Радев.

Задълбочен диалог с Турция трябва да се води, но е важна позицията от която тръгваме – от позицията на слабия ли, попита той.

България има своите ангажименти в ЕС и НАТО и ние сме част от решението на ЕС за Турция – едно много трудно, много спорно споразумение, но в резултат от него опасността по българската граница е намаляла, заяви Цачева

Всеки, дошъл отвън, пази територия, а българският летец защитава Родина – това са две отделни неща, каза ген. Радев относно различните варианти за защита на българското небе. Това трябва да е винаги съвместно и никога срещу заплащане, посочи той.

Защитата трябва а е дело на модерна наша армия, която в синхрон с партньорските служби на НАТО има ангажимент за охраната. А защо и да не мислим за обща европейска армия, попита Цачева.

Перифразиран цитат, че ако си социалист на 40 години, нямаш мозък, доведе до възпитана, но изнервена размяна на реплики между Цачева и ген. Румен Радев.

В частта за блиц въпроси и отговори, запитана дали, ако върне времето назад, отново би членувала в БКП, Цачева заяви: „Била съм член на БКП, не се срамувам от това, но не се и гордея – въпрос на младежки години и увлечение. Ако мога да перефразирам Бърнард Шоу: „Който на 20 години не е бил социалист, няма сърце, ако на 40 обаче продължаваш да си социалист, нямаш мозък“.

На това ген. Радев отговори: „Г-жа Цачева каза, че ще обединява нацията, а в момента изхвърли всички социалисти от това обединение като безмозъчни същества“.

„Категорично не е вярно – оправда се Цачева. – Просто цитирах и казах в шеговит план. В целия си съзнателен живот съм отстоявала европейските ценности и това беше във връзка с коментар към мен“.

„Дано и като президент не се шегувате с българските граждани“, отговори Радев.

„Доказала съм го като председател на Народното събрание – че уважавам всички парламентарни групи, българските граждани, неправителствените организации. Но характерът ми е такъв – не съм само строга, мога и да се шегувам“.

Последва размяна на още реплики – за рейтинга на Парламента, за модернизацията на армията и участието на ген. Радев в нея.

И двамата заявиха, че не се срамуват от нищо в миналото си и ако загубят, губят само те, не партиите им.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХаХо

    0 0 Отговор
    https://s26.postimg.org/zevuco71l/mtishina.jpg
  • 2 Хаха

    0 0 Отговор
    Цецка издиша като спукан балон, Радев я смачка тотално...
  • 3 мамино детенце

    0 0 Отговор
    Ако тази женица стане президент, това ще е най купеният вот в света за президент на държава. Потресаваща нищета! Толкова ли няма хора в тая партия?
  • 4 Ник

    0 0 Отговор
    Гледах го - слабо представяне и на двамата!
    Радев беше почти в ступор понеже няма опит пред камера, а Цецка...
    Цецка се опитваше да прехвърля всички теми през правото. - Тя друго и не може!
    През цялото време демонстрираше че има познания по право.
    - Не успя да скрие образът си на СОЦ Номенклатура- в нови дрехи
    ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СЛАБО ПРЕДСТАВЯНЕ!
  • 5 българин

    0 0 Отговор
    Радев има осанка, ум, ясна визия, НИКОГА НЕ Е БИЛ КОМУНЯГА И ЧЛЕН НА БКП!!!!!
  • 6 кроко

    0 0 Отговор
    Лоши новини за всички интернет фвнове на п.п.ГРОБ и заклети лизащи на американски задници - Цачева си каза в прав текст, че санкциите трябва да отпаднат. На който жалък трол не му се вярва, да отдели 10 от ценнното си време, в което печели центове по форумите и да намери записа от тази сутрин при Антон Хикемян!
  • 7 ТИКВОЧА

    0 0 Отговор
    ГОЛЯМА ПОСТАНОВКА ГЕРБ КАКТО ВИНАГИ БЕШЕ СЕ ПОДГОТВИЛ .ДОБРЕ С НАШИТЕ ПАРИ. Ц. ЦАЧЕВА ПРИСТИГНА КАТО АНГЛИИСКАТА КРАЛИЦА МЛАДИ ХОРА ПОДПИРАХА НЯКАКВИ ЛОЗУНГИ А НАША ЦЕЦКА И ОТВАРЯТ ВРАТАТА НА СЛУЖЕБНИЯ МЕРЦЕДЕС ОХРАНАТА ОТ 6 ЧОВЕКА ОТЦЕПИ РАЬОНА ОГРОМНИ БУКЕТИ ЦЕЛУВКИ ПОЗДРАВИ А МЛАДИТЕ ХОРА ВИКАХА ПОБЕДА ПОБЕДА .МНОГО МИ НАПОМНИ ЗА ВИЦА НЕКА ОДИ БОС КОЙТО СИ СПОМНЯ ЗА ГУМЕНИТЕ ГАЛОШИ - ЖАЛКО .А НА ДЕБАТА ЦЕЦКА СЕ ОПИТВАШЕ ДА ЗАДАВА ВЪПРОСИ НА РАДЕВ КОГАТО СЕ ЧУДЕШЕ КАК ДА ОТГОВОРИ . ВЪРХЪТ БЕШЕ КОГАТО ЦАЧЕВА КАЗА ЧЕ НА 20 ГОД. В РЕДИЦИТЕ НА БКП ЗАЩОТО ИМАЛА ТРЪПКА НО СЕГА НА 40 ГОД. ЧОВЕК НЯМАЛ АКЪЛ . СЛЕТ ТОВА КАЗА ЧЕ СЕ ПОШЕГУВАЛА АЗ НЯМА ДА ГЛАСУВА ЗА ТОЗИ ЧОВЕК .ТАКОВА ПОСМЕШИШТЕ НЕ СЪМ ВИЖДАЛ ИТАЗИ ЩЕ МЕ ПРЕДСТАВЛЯВА ПРЕД СВЕТА..-РЕЗИЛ-
  • 8 ГАЙКО

    0 0 Отговор
    Е ПО- ГРОЗНА ЖЕНА НЕ СЪМ ВИЖДАЛ С ТАЗИ ПРИЗНАВАМ НЕ МОГА ДА БЪДА МЪЖ ИНАЧЕ НЕ СЕ ОПЛАКВАМ. ТЕ ТАЯ АКО СТАНЕ ПРЕЗИДЕНТ ЩЕ ПРИЗНАЯ БЪЛГАРИТЕ ЗА МАЗОХИСТИ А АЗ НЯМА ДА СЕ ОПРЕДЕЛЯМ ЗА БЪЛГАРИН.ВПРЧЕМ ЗАЩО ЦАЧЕВА ПОЛЗВА СЛУЖЕБНИ КОЛИ 2БР. И 8 БР ОХРАНА НА НСО НАЛИ Е НЕПЛАТЕН ОТПУС И НЯМА ПРАВО НА СЛУЖЕБНИ ПРЕВИЛЕГИИ.ЕБАТИ РЕЗИЛА ТЕЗИ ХОРА СИ ПРАВЯТ КАКВОТО СИ ИСКАТ НИЩО ЧЕ ИМА НАД 2 МИЛ. ЖИВЕЯТ В БЕДНОСТ..-ГОЛЕМИ НАГЛЕЦИ.
  • 9 ХаХо

    0 0 Отговор
    Предпочети обикновения идиот пред партийните измамници - https://s26.postimg.org/zevuco71l/mtishina.jpg
  • 10 Еееее

    0 0 Отговор
    ГН. РАДЕВ ,ПРИЯТЕЛЮ , САМ ВИЖДАШ ....НЕРДЕ ЯМБОЛ ,НЕРДЕ СТАМБОЛ . Ся незнаеш каде да летиш ,а знаеш ли де ще кацнеш? Нищо лично ,но човек сам трябва да си прецени шансовете си .
  • 11 гост

    0 0 Отговор
    Позорни лица . Само идиот може да гласува за тия и затова и ще нагласят изборите както до сега си правят .
  • 12 МИНЧО

    0 0 Отговор
    ОБЛЪЧВАТ И МАНИПУЛИРАТ НАРОДА ЧЕ ТЕЗИ ДВАМАТА СА С НАЙ ГОЛЕМИ ШАНСОВЕ , А НЕ Е ТАКА . НИКОЙ РАЗУМЕН ЧОВЕК НЯМА ДА ГЛАСУВА ЗА ТЕЗИ ПАРТИЙНИ ЧЛЕНОВЕ ДЕТО СА НЕКАДЪРНИ ЗА СЕБЕ СИ ДА СЕ ПОГРИЖАТ , КАКВО ОСТАВА ЗА ДЪРЖАВА . ПАК СЕ ГОТВИ ИЗБОРНА ФАЛШИФИКАЦИЯ .
  • 13 mediator37

    0 0 Отговор
    Радев може и да не отиде на балотаж.
    Каракачанов-Нотев ще идат и вече няма да е изненада, защото преди 10 години Волен Сидеров отиде на балотаж. И ще е добре ако Каракачанов- Нотев отидат на балотаж. Тогава всички свини ще се обединят да подпират мамицата на народа, както се обединиха преди 10 години, когато на балотаж беше Сидеров и голямата седесарка Надежда Нейнски призова СДС да подкрепи комуниста Първанов. Шоу! Голям цирк беше. Лъснаха им задниците като тиган на месечина.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове