Last news in Fakti

28 Октомври, 2016 13:28 11 741 14

Заради еколозите отлагат "Струма" за 2022 г.

  • заради-
  • еколозите-
  • отлагат-
  • "струма"
Заради еколозите отлагат "Струма" за 2022 г. - 1

Зелените НПО продължават бойкота за изграждане на автомагистрала "Струма" през Кресненското дефиле.

Това  означава, че най-малко още 5 години ще има многобройни жертви и пострадали. Както е публично известно, еколозите подкрепят швейцарския проект за два 15 километрови тунела, на стойност над един милиард евро, тоест всичките пари по оперативна програма "Транспорт". Ако се приеме тази идея забравяме за всички останали  магистрали. "Хемус", "Русе - Бяла" и тунела под "Шипка" ще останат само пожелания.

На провеждащия се Комитет за наблюдение на оперативната програма "Регионално развитие" Лиляна Павлова заяви:"Надяваме се до края на тази година или най-късно в началото на следващата да бъдат готови проектите на четирите алтернативни варианта за преминаване през Кресненското дефиле. Четирите варианта са дълъг тунел от 15 км, пълно изнасяне на магистралата извън дефилето, т.нар. етажерка - магистрала на две нива, като се използва сега съществуващия път и най-новият вариант - в едната посока да се ползва съществуващият път, а в обратната - да се прави т.нар. източен обход на Кресна.

Четирите варианта трябва да бъдат подложени на обществени обсъждания в началото на следващата година. Предвижа се след това одобреният проект, заедно с доклад за оценка на въздействието му на околната среда, да бъдат внесени за одобрение в Министерството на околната среда и водите. Плановете са това да стане до пролетта на 2017 г.", допълни Павлова.

"Амбицията ни е най-късно през лятото на 2017 г. апликационната форма с искането за финансиране на строежа на магистралата през Кресненското дефиле да бъде изпратена в Европейската комисия", каза тя.

По думите й, успоредно с одобрението на проекта от Брюксел, ще бъдат обявени и тръжните процедури за избор на изпълнители, защото времето ни притиска. За строителството на тази отсечка ще са необходими около 4 години, посочи Павлова.

Това означава, че строителните дейности може да започнат през 2018 г. и то при условие, че няма обжалване на екологичните оценки или оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) от зелените неправителствени организации.

Това е поредно изместване на сроковете за решение на магистрала "Струма". Магистралата трябваше да бъде готова още през 2014 г. за Олимпийските игри в Гърция, но поради лобистките интереси на еколозите тя ще бъде готова най-рано през 2022 г.
Това поредно забавяне "поставя под риск изпълнението на проекта, защото времето няма да стигне за самото строителство", предупредиха нееднократно от Камарата на строителите.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Инж.

    0 0 Отговор
    Алоо олимпиадата в Гърция 2014... Сигурни ли сте за годината или беше 10 години по рано
  • 2 лобист

    0 0 Отговор
    Ако госпожата с поглед "Сърдит Петко" направи тази магистрала ще я предложа за Премиер, след като я построи.
  • 3 Ник

    0 1 Отговор
    Тази въпросна магистрала взе поминъка на Варна и Бургас. Тъпите Софийски цървули не им дойде на ум, че пристанищата във Варна и Бургас остават без работа защото всичко ще се разтоварва на Солун. Лишихте морските ни градове от 1мрд. лева на година и стотици работни места.
    От кого после ще търсите данъци?

    Коментиран от #11

  • 4 Миша

    1 0 Отговор
    Те кво ли не спънаха еколозите!
  • 5 Петър

    0 0 Отговор
    Като правят нещо да го правят като хората.. Какво си измиват ръцеъет че ще глътне парите за другите обекто след като Хемус не е европейски коридор и няма как да се финансира по тази оперативна програма... Всичко друго освен тунел е компромис и тези 1 милиард е в пъти завишена цената от реалната
  • 6 Мартин

    1 0 Отговор
    Крайно време е обществото да се събуди от своя дълбок сън, в който е изпаднало, да прогледне, че Иво Прокопиев упражнява задкулисен натиск и чрез "Зелените" на Тома Белев и да ги измете от държавата веднъж завинаги!
  • 7 xaxa

    0 0 Отговор
    Sofiq-Varna /// i Burgas- Varna e preporuchitelno da se napravqt.
  • 8 просто гост

    0 0 Отговор
    А заради "Струма" отложиха пътя Русе - Бяла за 2122 г...
  • 9 Гост

    1 0 Отговор
    Зелените са тумора на обществото!
  • 10 Morgoth

    0 0 Отговор
    Мирише ми на оправдания. ГЕРБ в момента са достатъчно силни за да не им пука за някакви зелени кукундрели. Друго е, ако не искат да строят и си търсят причина.
  • 11 Mercedes-Benz

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ник":

    До Бургас има магистрала, а до Варна няма как да я направят с тези пари, защото са европейски и са предназначени точно за този маршрут и участък, помисли малко преди да пишеш, че сайта се напълни с пишещи по инерция. Освен това маршрута през Босфора, оскъпява доставката, така че не знам защо пилиш. Аз също искам да процъфтяват тези два града, да се строят кораби там както едно време, но реалността е друга. Варна е руско-мафиотски анклав управляван от ТИМ, а Бургас въпреки че е свързан с чисто нова магистрала не е цъфнал и вързал! Другия път като идваш НА София НА мол при "цървулите" си спомни думите, за да не биеш път излишно, по-добре си изхарчи парите там в околията откъдето и да си, за да ги спонсорираш, че нали големи загуби понасяте!

    Коментиран от #12

  • 12 Ник

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Mercedes-Benz":

    Аз съм от Варна и се занимавам с международен бизнес и морски транспор преди такива като Вас да разберат, че морето не е само за туризъм.
    Второ парите от ЕС влизат в Бюджета на страната! - Тоест парите са общи! Трето кой тъпанар отваря път през собственият си двор за конкуренцията? Може ли да си толкова тъп че да лишаваш собствените си хора от поминък защото някой казал? Типично тъпа шопска логика! - Нека ти опростя мисълта! Ако дойде конкурента ти при теб и ти предложи да си затвориш печелившия магазин и да си оставиш губещия ти ще го направиш ли? Мисли! Всяка година 20 000 контейнера, които минаваха основно през Варна сега се разтоварват в Солун! Парите остават там. Лишаваш от пари собствената си държава и собствените си хора. Ако не се изсипваше бюджета на страната чисто административно в тъпият Ви град щяхте да умрете от глад. Нямате нищо като производство! Ако си мислиш че само с Аутсорсинг, наем на площи въртите икономика, то трябва да ти призная че нищо не вдяваш от бизнес.
    Ако останете на собствените си приходи няма да можете нищо да направите - гола вода сте! Собствените Ви приходи са 600 млн. , бюджета 1,2 млрд. Отделно през министерствата си правите някакви инфраструктурни проекти, а това са парите на цялата страна! Сега си представи ако всяка година тези пари се изсипват в който и да е град в страната какво ще се случи с него?
  • 13 Вили

    0 0 Отговор
    Нищо ново под слънцето. Псевдо еколозите ни се чудят само как да източват пари от държавата и да си измислят кухи проекти за това. Как така другите страни могат да изграждат пътища и магистрали, а само у нас не можем една магистрала да построим без да изскочат всякакви екозащитници. На Тракия помните ли, че гнезда пренасяха, пък шумоизолация им слагаха и какво ли още не само и само да не мрънкат тия. Сега навсякъде гледат да си наврат носа.
  • 14 икона

    0 0 Отговор
    Ей, добре че по Татово време не е имало еколози, че нито един път нямаше да има построен. Не случайно са били забранени подобни издеватлства над държавата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове