Last news in Fakti

11 Ноември, 2016 17:06 4 919 19

Референдумът няма да е закон, влиза за разглеждане в парламента

  • референдумът-
  • влиза-
  • парламента

Сега политиците са на ход

Референдумът няма да е закон, влиза за разглеждане в парламента - 1

Референдумът няма задължителен характер, но въпреки това ще влезе за разглеждане в парламента. Недостигнаха 12 000 гласа, за да стане задължителен. Това обявиха от ЦИК при обявяването на окончателните резултати от допитването.

След повторно разглеждане на резултатите от провелия се в неделя национален референдум, след получени сигнали, в 345 протокола са открити несъответствия, съобщават от ЦИК.

В референдума са участвали 3 488 588 избиратели, по официални данни на ЦИК или това са 50.86% от гражданите, имащи право на глас.

Според закона за прякото участие на гражданите във властта, за да има допитването по трите въпроса задължително действие, по всеки от въпросите трябва да са гласували не по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание (3 500 585 души). Второто условие за задължителност на резултата е с "да" да са отговорили повече от 50% от гласувалите. Ако и двете условия са изпълнени, парламентът трябва да трансформира волята на гласоподавателите директно чрез съответните промени в Изборния кодекс.

Бюлетините без плик, намерени в урните са 550. Броя на подписалите се в изборните списъци е 3 487 970. Броят на бюлетините в пликове, пуснати в урните е 3 488 558. ЦИК приема за валиден броя на бюлетините в плик, а не броя на подписалите се  в списъците.

Броят невалидни гласове е 87 668.

Въпросите на този национален референдум бяха:

1. "Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?"

2. "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?"

3. "Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?"

На първия въпрос за мажоритарния вот с "Да" са отговорили 2 509 864, с "Не" 560 024.

На втори въпрос за задължителното гласуване, 2 158 929 са отговирили с "Да", а с "Не" - 905 691.

На третия въпрос за държавната субсидия на депутатите, с "Да" са отговорили 2 516 751, а с "Не" - 523 759.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    1 0 Отговор
    От сега е ясно какво ще стане като влезе в парламента, така че айде на протести!
  • 2 великото прецакване

    1 0 Отговор
    Изобщо някой правеше ли си илюзията, че цялата политическа "машина", ще позволи волята на народа да бъде наложена???
    Щяла да влезе в парламента и там да се решва от същите тези политици срещу, която е насочена !? Познайте от един път какъв, ще е изхода ?

    Коментиран от #7

  • 3 mediator37

    0 1 Отговор
    Не си правете илюзии за мажоритарния вот.
    55% от избирателите ще останем непредставени в парламента. Мажоритарният вот обслужва статуквото, мафията и партокрацията. Мърши милионери като Слави Трифонов, направил пари с политическо подлизурство, Пеевски, Бат Сали, Христо Ковечки и всякаква измет, която ще купи с пари цигански и корпоративен вот.
    Край с България. Един читав и честен човек няма да видите в парламента. Сега честните идеалисти са малко и като изключения, но поне ги има.
    Остават да им се радвате и да ви яхат пожизнено ГЕРБ, ДПС и БСП.

    Коментиран от #8

  • 4 Васил Иванов Кунчев

    0 0 Отговор
    По добре си стоойте в л..ната отколкото да направите нещо за промяна псевдо Българи продажници
  • 5 Фен

    0 0 Отговор
    Мажоритарните избори са най-голямото зло за бг политиците. Сега екипа на Слави ще вземе пълно мнозинство в парламента, ще си гласува Референдума и може и специална прокуратура като в Румъния да направи. Тъпите политици това можеха да го спестят, но така става и по-интересно.
  • 6 Гост

    0 0 Отговор
    Ще дойдат по големите л..на-Сл.Трифонов, Кадиев, Марешки а итези които вече са вътре ще останат-местан,в симеонов,нинова ако щете и бойко борисов,нищо не му пречи да се кандидатира, мисля че ще се сетите за още интелигентни и читави хора! И няма да можете да ги отзовете както си мислите! Мажоритарните са удобни и на действащите партий защото са в криза! Т.е.пак същите муцуни ама мажоритарно+ тъпанар и наемници!
  • 7 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "великото прецакване":

    Е те как се бореха да паднат най-важните въпроси, президентката ни, ВКС, организации, та от 6 останаха 3. И сега си ги нагласиха както си искат, за да се покаже, ето даваме ви глас, а вие не гласувате и не променяте нищо. И 60% да бяха гласували пак щеше да излезе, че нещо не достига няма да има задължителен характер. Личи си, че ги е страх, ала следващите избори ще дойдат и хората пак ще гласуват тогава на 70-80% и няма да има мърдане, драги криминални подобия на политици.
  • 8 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "mediator37":

    Хайде пак партийните номенклатурчици изпълзяха от дупките да пишат глупости.
    Тролове, толкова сте ограничени, че не може да скалъпите една правдоподобна лъжа!
    Медиатор ли, смешната ти партийка Атака е загубена с мажоритарен вот!!! Но такива доводи, че задкулисното подреждане на депутати е по-правилно от прекия им избор, звучи толкова идиотски!
    И 10 ника да ползваш като оня добрички с коня, веднага си проличава неграмотността ти!
  • 9 рес еоод

    0 0 Отговор
    народа някой ден тъпкано ще ви го върне
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ЩЕ ГОРИ

    0 0 Отговор
    ЦИКАДЖИИ БОКОВСКИ, ИДЕЯ СИ НЯМАТЕ КАКВО ПРАВИТЕ!
    ВРЕМЕ Е ЗА ПЛАМЪЦИ!
  • 12 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "искрен":

    На 3.5 милиона българи, които са гласували на референдума!
  • 13 666

    0 0 Отговор
    Е нали уж бяха малко под 13 000 бюлетините без плик? Сега станаха 550? Разликата не е ли драстична? Сега се губят подписи???? Тия за мезе ли ни взеха? Столицата какво чака?
  • 14 шшш

    0 0 Отговор
    свинете искат да живеят в лукса ,за това няма как да мине референдума.
  • 15 123

    0 0 Отговор
    гнили ябълки са нашите управници. Питам аз,защо никой от държави от ЕС не се изказа за този референдум---пука им ,те искат БГ да се управлява от изроди...

    Коментиран от #19

  • 16 Гост като тост

    0 0 Отговор
    Ако цифрите са верни (а не е използван някой бюлетин за подпалка), то ЦИК вярно е взела решение. А на нашите политици само манипулиране на данните им дай, ще падне едно говорене за прозрачността за финансиране на партиите и как с 30 процента ще се получи мнозинство в парламента, та ще се просълзя от умиление.
  • 17 Дядо поп

    0 0 Отговор
    Чета коментарите и гледам,че пъка от пророци,така щяло
    да стане,онака щяло да бъде и т.н.т.,ако приемем мажори-
    тарна система.Добре де,дайте да я приемем пък ще видим.
    С пропорционалната сист. загубихме 27 год.за да разберем
    че нищо добро не ни очаква,нас обикновените работещи
    хора,така,че можем да пробваме за 3-4 години.
  • 18 Левски

    0 0 Отговор
    Всички неразбории зависти,уроки,които произлизат,повечето от глупоста,са причина за разделянето на един народ
  • 19 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "123":

    В ЕС няма да им отърва да има промени, евентуално да дойдат на власт някакви непослушни, народа да взима решения... всичко това не се приема добре от ЕС и застрашава центализираното дърпане на конците от Брюксел.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове