Last news in Fakti

29 Октомври, 2011 19:20 1 031 0

Десетки граждани си искат гласовете обратно

  • протест-
  • избори
Десетки граждани си искат гласовете обратно - 1
Снимка: БГНЕС

 В деня за размисъл и ден преди балотажа, десетки граждани поискаха нови избори. Пoрeдното шествие, организирано във Facebook, този път е насочено срещу изборните манипулации. Над 500 души в социалната мрежа заявиха, че си искат гласовете обратно, а близо 100 го казаха на глас пред ЦИК, предаде БГНЕС.

За повечето от протестиращите изборната администрация не просто е корумпирана и манипулирала изборите, но и некомпетентна. "Походът на откраднатите гласове", както го нарекоха участници, е един неполитизиран протест, но той цели именно спазването на политическите права на гражданите. "Не можем да приемаме социолози на база на екзитполове да ни казват кой е спечелил нашия глас, не можем да приемем, че 400 хил. души са в забранителните списъци, не можем да приемем депутати, от която и да било партия да бъдат на мястото, където се броят бюлетините", каза Радослав Стоянов, съорганизатор на шествието. Той подчерта още, че не може да се подминават с насмешка коментарите на международните наблюдатели, които определят изборите като недемократични. "Всичко това не е като "Бай Ганьо прави избори". Това не е смешно, това е много сериозно", отбеляза Стоянов. Мирното шествие се придвижи от НДК, по булевард "Витоша", в посока сградата на Народното събрание, на чийто първи етаж се помещава Централната избирателна комисия.

Протестите, които в последните няколко месеца бяха провокирани от събитията в Катуница, инициативите на "Глобален протест", и катализирани от нечестните избори, станаха причина и за създаването на нов мотоклуб. Рокерите от клуба, наречен "Велика България", ще охраняват протестите от сега нататък. "По този начин гледаме да подпомагаме създаването на гражданското движение. Гражданите са възмутени, предполагам, че и вие", каза Марин Маринов, ръководител на клуба и председател на Сдружението на частните детективи. Маринов е бил сред наблюдателите в нощта на изборите и е на мнение, че никога не е виждал "такава простотия" и подобна некомпетентна администрация. Той потвърди, че е имало прозрачни бюлетини на места и може би твърде много застъпници. Габриела Симеонова, частен детектив и рокер, е на мнение, че в 90 % изборите са манипулирани. Тя е била наблюдател и твърди, че нарушенията са били масови. "Надявам се никога да не видя такива избори, каквито сега, това е нещо страшно. Къде ни отива гласът. Искаме си го обратно", категорична бе тях. Днес е денят на курбана в Катуница и всички протестиращи изразиха подкрепа към пострадалите и хората, загубили близки там. "Подкрепяме ги в тяхната трагедия и в техния страх, ако се наложи пак ще отидем в Катуница", категоричен бе Маринов. Днес всички протестиращи заявиха, че не се страхуват. Протестите ще продължават и то без политизиране. "Нямаме политически амбиции, аз съм прекалено мързелив, за да имам политически амбиции. Тези от ЦИК между другото за по-мързеливи от мене", пошегува се детективът-рокер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА