Last news in Fakti

31 Октомври, 2011 10:00 1 790 0

Международен Ден на Черно море

  • черно море-
  • ден-
  • международен ден

 

31 октомври е Международен Ден на Черно море. Природозащитниците от Зелени Балкани ще проведат мероприятия в Поморие и Бургас с цел популяризиране опазването на Черно море, съобщиха от екоорганизацията.

Фокус на информационната кампания по случай 31 октомври, тази година ще бъдат делфините. От 10:00 до 12:00 часа днес вратите на Посетителски център "Поморийско езеро" ще бъдат свободно отворени за гости. С помощта на домакините от Зелени Балкани, посетителите ще могат да се запознаят от близо с птичите обитатели на езерото и крайбрежната ивица отделяща езерото от морето. Поморийската лагуна е неразривно свързана с Черно море и от хилядолетия, добива на сол, риба и лечебна кал е в пряка зависимост от качеството на връзката между крайбрежната лагуна и морските води.

От 10:30 часа отново в Посетителския център, пред ученици и местни жители, експерти на Зелени Балкани, ще представят презентацията "Делфините в Черно море и методи за тяхното проучване"

По-късно същия ден от 14:30 часа в Природонаучния музей в Бургас, презентацията "Делфините в Черно море и методи за тяхното проучване" ще бъде представена и пред ученици от бургаски училища.

На 31-ви октомври 1996 г., на международно ниво е подписан Стратегическият план за действие за възстановяване и опазване на Черно море. Планът е във връзка с Конвенцията за опазване на Черно море от замърсяване (т. нар. Букурещка Конвенция) подписана през 1992 г. от шестте черноморски държави - България, Грузия, Русия, Румъния, Турция и Украйна.

Отбелязването на Международния ден на Черно море, цели да обърне общественото внимание към проблемите на морето и начините за неговото опазване. Поради своята специфика Черно море е една от най-уязвимите морски екосистеми в света. За да бъдат запазени неговата жизненост и ресурси все по-неотложна става нуждата интензивните човешки дейности в морето да бъдат много внимателно преценени и по-щадящо прилагани.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА