29 Ноември, 2016 09:22 3 589 16

Какво кара младите хора да напускат страната?

  • младите хора-
  • напускат-
  • страната
Какво кара младите хора да напускат страната? - 1

Гостите в "Денят започва" по БНТ, банкерът Левон Хампарцумян и ректорът на УНСС проф. Стати Статев, разговаряха за нещата, които карат младите хора в България да напускат страната. Основна причина според тях е липсата на възможност за реализация.

Левон Хампарцумян: "Младите хора по съвсем естествен начин си търсят успеха и късмета навсякъде. Трябва да създадем тук условията да се реализират. Това не е края на света. Днес излизането от България няма смисъла на изгарянето на всички мостове към България, както е било преди. Това е търсене на друго приложение на това което можеш."

Стати Статев: "Много често се драматизира проблема с миграцията на висши кадри. Аз считам, че това е естествен процес. Нормално е миграцията да е от една сравнително по бедна държава, с по-малки възможности за развитие, към по развитите страни. Но тук въпроса е на активна държавна политика, както от страна на правителството, така и от страна на бизнеса. И аз мисля, че ние тук губим много оставяйки изцяло решението на младия човек по време на неговото следване и завършване. Ще припомня идеята, която повтарям. Държавата трябва по-сериозно да се отнесе към нейните кадри. Те заминават в чужбина, не толкова, защото образованието ни е лошо, а защото не виждат шанс за реализация тук."

Двамата засегнаха и темата с политическата криза и дали тя ще повлияе на икономиката.

Левон Хампарцумян: "До момента, до който нямаме дългосрочното усещане на криза, няма да има директно влияние върху икономиката. Съществена част от икономиката е в частни ръце и не зависи по никакъв начин от политиците, и това е което създава новото богатство и ни дърпа напред. Политиците трябва да бъдат малко по-отговорни и да не спекулират със създаването на усещането за криза, защото българската икономика не е била в толкова добро състояние от 10 години."

Стати Статев: "Ясно е, че икономическа и финансова криза няма. Напротив, ние имаме достатъчно фактори и индикатори, че отново излизаме на трендния икономически растеж. Дали има политическа криза могат да кажат политолозите. Надяваме се, че в рамките на няколко месеца, политическата ситуация ще се стабилизира и няма да попречи на икономическия растеж"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    13 1 Отговор
    Някои не заминават, а бъдат изгонвани. Държава, която не спазва собствените си съдебни решения, правата на децата и такава чиито институции са замесени в тежки престъпления на всички нива няма място на световната карта. Гаврете се още с българските деца и техните родители и ще се чудите как да плащате пенсиите след 3-4 години.
  • 2 Наглост

    10 3 Отговор
    Изключителна форма на тъпизъм от страна на БНТ да канят по темата точно ДС Стати Статев. Че той е безогледен гьонсурат-комундел е ясно.
    Хората помнят как "стегна куфарите" на студентите по време на протестите.
    https://www.youtube.com/watch?v=90Cel4eyJfg
  • 3 Гост

    17 2 Отговор
    Защо канят хора минали шестдесет години, те отдавна са били млади, мисленето е различно, убежденията са различни, света е различен само хора като тези двама господа са постоянна величина,........... Б Н Т поканете младите, те има какво да кажат и покажат, стига да има, кой да ги чуе и види, стига сте ни заливали със стари, стари, стари клишета и персони. В нашата мила МАЙКА БЪЛГАРИЯ, всичко е на обратно. Старите плачат за проблемите на младите, а младите им се чудят - защо те ги попитат тях МЛАДИТЕ? МЛАДИ ХОРА БЪДЕЩЕТО Е ВЪВ ВАШИТЕ РЪЦЕ, ако успеете да изместите господа, като тези които дават мнения и рецепти. КУРАЖ И УСПЕХ!!!!!!

    Коментиран от #9

  • 4 Миро

    11 1 Отговор
    Защо каните в дилог такива тъпи......! Какво съществено ни казаха те?Защо само губят времето на медиите! Това са живи предатели!
  • 5 Бранко

    7 0 Отговор
    Причината не е в липсата на реализация, а в неработещите институции в лицето на МВР, прокуратура и съд. Каквото е беззаконието по пътищата, такава е и дейността на всички държавни служители.
  • 6 Умен

    4 1 Отговор
    Тези двамата дъртофелници за популисти демагози и лицемери !
  • 7 вета

    6 2 Отговор
    тези двамата, като се погледнат в огледалото и ще разберат защо си отиват хората
  • 8 нострадамус

    7 0 Отговор
    ХАХАХА
    Питат вълците, защо овцете бягат от тях!? :)
    Ами питайте хората, които напускат, защо питат тия!?
    БНТ и Бунак ТВ са собственост на червените примадони и за това всичко по тези "телевизии" е пропаганда и лъжа!
  • 9 нострадамус

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Канят ги, защото ...... са КОМУНИСТИ, т.е. цоциалисти!
    Може и магаре да поканят за коментар стига да е от червената олигархия, фараон и феодал.
  • 10 нострадамус

    12 1 Отговор
    Блъскаш дете на пешеходна зона или пешеходна пътека и ... съдът ти дава 3 години условно!
    Разхождаш се из курорта Златни пясъци и те разкъсват кучета!
    Отишъл си на почивка да изядеш един сандвич за 6 лв на центъра на Слънчев бряг и те застига престрелка!
    Даваш пари на детето ти за закуска, а то се прибира с наркотици!
    Ставаш сутринта, пускаш телевизора и разбираш, че вече дължиш нови заеми, взети от някой измекяр с офшорки, който ще си купи скъпа кола и вили!
    Циганите изнасилват баба ти и пребиват дядо ти, а полицаите не идват, дори и да дойдат съдът ги пуска!
    Измамници лъжат стари хора, а съдът ги пуска!
    Циганите обират градината ти, частната ти собственост, а полицая ти се хили с насмешка!
    Определени хора източват държавата все едно им е бащиния, а народа плаща ли плаща, Темида е много сляпа!
    27 години емблематични престъпници за прехода ги оправдава Спецсъда!
    Убийци бягат в чужбина без да си излежават присъдите!
    Рекетьори и лихвари пълнят партийни каси и се изживяват, като царе!
    Някакви хора строят нещо и прибират милиарди, а накрая тока поскъпва!
    Да изброявам ли още!?
    Има още много причини...................................................!
  • 11 кроко

    7 0 Отговор
    Е как какво: толкова е хубаво у нас, бсп, дпс, сдс и бойко борисов вече втори мандат толкова добре се грижат за нас, така добре упоравляват държавата, че вече няма никакво разделение на властите и младите ходят по чужбината за да помагат на другите народи.
  • 12 Carfen

    3 0 Отговор
    В сутрешния блок утре сутрин може да поканят някоя друга "светла личност" да поговорят защо и "бежанците" не искат в България.
  • 13 Отвратен

    5 0 Отговор
    Точно пък тоя вампир-кръволок Левон с неговите убийствени лихви и заробващи и загробващи условия, удобно защитен от законите на политико-банкеро-мафиотската ни олигархия, ще ми говори по тия въпроси! Всичко в тая държавица загива, а банките цъфтят с печалба и свръхпечалба - за чия сметка, а?!?
    А, от време на време гръмне някоя и "изчезнат" някой и друг милиард народни пари, и виновни няма...
    Гнус ме е от такива паразити - убийци на народ и нация!
  • 14 onq s konq

    1 3 Отговор
    Бегат простите!Ние умните сме си тука и си ни е добре!
  • 15 незнайко

    1 0 Отговор
    Господин Хампарцумян да не се прави на много вещ! Това, което самият той прави, е една от причините да напускат хората. Какви са тези смешни лихви по депозити? Неговата "гуша" прелива вече, а той дава акъл.
  • 16 гост

    0 0 Отговор
    Това че бягат хората , аз не го разбирам и не го приемам . Тези които избягаха , ако се съберат пред парламента и само да тропнат ,сградата ще падне . Тези които избягаха постъпиха като едни плъхове, първи напуснаха кораба и защо , защото нямат сърце да си бранят собствеността и правата от една шепа помияри завзели властта в държавата .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове