Last news in Fakti

15 Декември, 2016 12:11 2 137 2

Сегашната избирателна система не работи

  • кадиев-
  • трифонов-
  • мажоритарна система-
  • пропорционална система
Сегашната избирателна система не работи - 1

Депутатът Георги Кадиев, който внесе в Народното събрание законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс, изготвен от ИК на референдума и от омбудсмана Мая Манолова, заяви в Шоуто на Слави, че съществената разлика между пропорционалната и мажоритарната система е, че в единия случай кандидат депутата се моли на председателя на партията, а при мажоритарната система – се моли на избирателя.

Със сигурност реших да внеса Законопроекта за Избирателния кодекс не, за да съм в шоуто , тъй като и такива обвинения чух от колеги. Чаках един месец, така наречените системни партии, те да го внесат. И тъй като никой не го внесе го направих. Освен това, прочетох и една статия във в. „Дневник”, където пишеше, че никой депутат не смее да внесе законопроекта, от което излизаше, че всички депутати си пазят мандатчето и не смеят да се явят пред избирателя. И в крайна сметка реших, че въпроса не е дори в мажоритарната система, а чуваме ли гласа на избирателя или не. Всъщност, ако нещо ме спираше да го направя досега беше да не ме обвинят, че се качвам на вълна на някакъв популизъм. Аз винаги съм бил някакъв антисистемен играч. За мен няма значение кой какво ще коментира. Половината депутати са се наредили в някакви листи и сега какво се получава - изведнъж няма да има листи.

Когато 2,5 милиона българи са казали нещо, според мен, ние трябва да го чуем и парламента не може да си заравя главата в пясъка. Няма значение дали ще гласува „за” или „против”. И едната система има плюсове и другата, както и минуси. Но в крайна сметка не можеш с процедурни хватки да не гледаш едно такова нещо.

Аз ще кажа моят опит – партия „Нормална държава”, на която аз съм председател, направи референдум за „Младост”. Събрахме 14 000 подписа, които са около 17% от населението. Преди два дни ги внесохме в Столичния общински съвет. Референдумът е за спиране на презастрояването. И като си представя колко труд е това, и като си представя как някой с процедурни хватки и с технически средства, се опитва да не го разгледа, побеснявам. Представям си какво е на тези всички хора, които са събирали вашите подписи и на всички, които са се явили на изборите. Ние как искаме българите в чужбина да се върнат в България, как искаме да не напускат страната, ако никой не им чува гласа. Всъщност най-важният резултат от референдума, е чува ли се гласа на народа или не.

На въпрос на Слави Трифонов как си обяснявате пасивността на всички останали депутати, те не могат да заобиколят 2,5 милиона избиратели, Кадиев отговори: „Нека да видим дали законопроектът ще стигне до зала”. Принципно законопроектът следва следващата седмица да бъде в пленарна зала. Но съвсем спокойно може и да не бъде. Дали ще влезе законопроектът в зала зависи от председателския съвет, който подготвя програмата за заседанията. Председателският съвет би трябвало следващия понеделник да го внесе. В председателския съвет има по един представител от всяка парламентарна група плюс председателя на парламента и заместник-председателя. В същото време има поредица от 1000 законопроекта, които чакат на опашката. Могат и да го вкарат в програмата на парламента само, че да бъде последна точка и да не му дойде реда до петък. Могат да го приемат на първо четене и никога да не стигне до второ четене. Ето това са технически прийоми и това е дразнещото. Защото как да накараме българите да гласуват, те са си направили някакъв труд и са отишли на някакъв референдум, независимо дали аз харесвам резултата или не, независимо дали аз харесвам едната или другата система или не, независимо дали харесвам самият законопроект или не, заяви Кадиев и уточни, че самият той има забележки между първо и второ четене. Това няма значение, важното е, че хората да разберат, че някой се интересува от техния глас. А какъв ще е крайният резултат, това е друго.

Депутатът уточни, че е внесъл законопроекта точно така, както е даден от Манолова. Не искам да ни мислят за страхливци, които си пазят мандатчето. Аз самият съм преференциално избран в този парламент, което е някаква форма на мажоритарност, преходна. Изключително много уважавам вашите усилия и на целия екип. Валери Найденов ми е първият работодател, изключително много го уважавам и него, той е голям проповедник на мажоритарната система. Тя не е панацея, има си и своите слабости. Но със сигурност между пропорционалната и мажоритарната система има съществена разлика. При пропорционалната система трябва да се молите на председателя на партията да ви сложи на първо място в листата, а при мажоритарната трябва да се молите на избирателя. Аз по принцип съм голям привърженик на тази система, защото съм се явявал на много мажоритарни избори. Имате един силен аргумент и той е, че сегашната система не работи, дали мажоритарната система е решението предстои да видим. Факт са при сегашната система рейтинга на парламента и този на политиците. Мислите ли, че на мен ми е приятно всеки ден да ме срещат хора и да ми казват ти си виновен, вие всички сте за убиване, вие всички сте за изхвърляне там. Аз какво общо имам с Пеевски, примерно?! Защо трябва да ме слагат в един кюп с него или с някой друг?! И защо всички трябва да бъдем корумпирани, или всички да бъдем страхливци, или всеки да си е там за собствен интерес?! Защо трябва всички да сме сложени под един знаменател?! Ето това е омразата към политиката, които ние сами си създаваме.

Слави Трифонов, коментира че в момента депутатите са се изправили като стена срещу мажоритарния вот и попита Кадиев „Вие как си обяснявате в морален аспект, за себе си, това няма да го направим?”

Много се радвам, че предстои ново преброяване на гласове, защото ако това се случи ще бъде прецедент. Аз самият съм обжалвал избори в София, ама тогава съдът ми каза не искаме да отваряме прецедент, защото от тук нататък всеки избор ще бъде обжалван и всички гласове ще бъдат преброявани. Аз също имах доказателства за грешно преброени протоколи. Така, че дано това да се случи да преброят гласовете ви. И ако съберат достатъчно гласове да стане задължителен референдума още по-добре, каза Кадиев.

В началото на предаването Слави Трифонов обяви, че ВАС ще преброява гласовете в 44 секции. Освен това той изрази убеждението, че ЦИК е укрило 12 000 гласа, които не достигат, за да бъде референдума задължителен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Г(Е)РОБ

    5 1 Отговор
    Дето е било - пак ще бъде... Дето е текло порой, пак тече!

    ХРИСТО БОТЕВ : "...Нашия народ е достигнал до такова гнуснаво скотско положение, щото аз не зная какво още по-голямо зло може да съществува на светът, което да го накара да се стресне и да протестува против своите скотски теглила. Тука се подиграват с имота ти, с живота ти, с трудът ти, с децата ти и най-свещените предмети на твоето човешко съществувание, а ти мълчиш като риба, търпиш като вол, молиш се богу като най-последният грешник и чакаш второто дохождане на Месия, за да добиеш награда за твоите страдания! Какво искате от подобен народ? Той е роб, и роб безусловен...."
  • 2 сутиена

    1 0 Отговор
    Цеко Чоков много се моли на бабичките, направо им пада на колене, нали те са суверена бе, трябва да им се помоли.:)
    Да си купи мерцедеса е питал баба Гица:
    "Бабо Гицо, ти си суверена, може ли да дам 200 000 евра за джип мерцедес?"
    Ако Баба Гица откаже, не си купува джипа!
    Така трябва да е!
    За всичко трябва да се пита суверена!
    Примерно:
    Какви коли да си купят депутатите, Ауди А8 или С класи на Мерцедес?
    Това също е много важен въпрос!
    Най важното е суверена да си каже мнението!:)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове