Last news in Fakti

3 Ноември, 2011 20:22 1 117 2

Кирил Йорданов обра ромския вот във Варна

  • варна-
  • избори
Кирил Йорданов обра ромския вот във Варна - 1
Снимка: БГНЕС

В 10 варненски секции, където гласуват основно или само роми, Кирил Йорданов е спечелил с разгромяваща разлика срещу опонента си на балотажа Веселин Марешки. Според протоколите на тези места новоизбраният кмет е получил 92,6 % от действителните гласове, а конкурентът му - 7.4 %. Съотношението между двамата за цялата Община Варна е 59,5 % : 40.5 %, пише Varna24.bg.
Във въпросните 10 секции в районите "Аспарухово" (№ 348 и 359), "Владиславово" (№ 285,287 и 295), "Одесос" (№ 75 и 76), "Младост" (№ 379) и в село Каменар (№ 370 и 405) пуснатите за Йорданов бюлетини са били 2 325, докато аптекарският бос е взел общо 186 гласа.

Недействителните бюлетини на балотажа са били 8.5 % от общия брой, докато седмица по-рано над 2/3 от гласовете в циганските секции са били невалидни. Тогава Йорданов е получил 389 гласа, което е най-добрият резултат за кандидат-кмет. След него се нарежда издигнатият от "Синята коалиция" Николай Недков с 350 гласа, а Марешки е взел 78.

Въпреки големия процент недействителни бюлетини за кмет на първи тур, при изборите за общински съветници невалидните гласове са били само 15 % от подадените. ДПС печели убедително в циганските секции с общо 2682 гласа, което означава, че четири от всеки пет бюлетини са били пуснати за оглавяваната от Янко Станев листа. Подобен убедителен резултат в тези секции партията е регистрирала и на други избори- местните преди 4 години, парламентарните и изборите за евродепутати през 2009 г. Преди последния вот от ДПС обявиха, че за кмет ще подкрепят номинирания от БСП Борислав Гуцанов.

Докато за кмет на втори тур ромите с малки изключения са гласували за издигнатия от ГЕРБ Кирил Йорданов, за президент повечето от тях са пуснали бюлетина за двойката на БСП. Калфин и Данаилов са получили 1400 гласа (64%), докато Плевнелиев и Попова са взели 787 гласа (34%). В цялата Община Варна съотношението между двете двойки е същото, само че в полза на ГЕРБ.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пепи

    0 0 Отговор
    А не може да бъде...той 1 стотинка не е дал младежа :)
  • 2 Варналия

    0 0 Отговор
    Не думайте! Това не е истина! Това е гнусна комунистическа инсинуация! К.Й. не е такъв човек, той не плаща, той е честен, неподкупен и народополезен.
    Ама и Варна един избор имаше - да ви имам избора. Същият като в Сливен!