Last news in Fakti

8 Ноември, 2011 19:05 4 648 1

350 кг. луканка месечно произвеждат в Гигинския манастир

  • перник-
  • луканка-
  • произвеждат-
  • гигинския манастир-
  • отец никанор
350 кг. луканка месечно произвеждат в Гигинския манастир - 1
Снимка Мироглед

По около 350 кг. луканка произвеждат месечно в Гигинския манастир, съобщи отец Никанор от светата обител, съобщи пернишкия сайт Мироглед.

Тя се прави по стара българска рецепта само от месо.

Луканката се произвежда по поръчка на манастира в предприятие, което отговаря на всички изисквания на Европейския съюз. Колбасът се прави от биволско и свинско месо.
„Наши животни се карат в кланица и оттам по пътя, утвърден от ветеринарно-медицинските власти, се придвижват нещата”, поясни отец Никанор.
Към манастирската луканка имало голям интерес. Цените й не се различават от тези на останалите колбаси. Нямало увеличение заради това, че е от екологични продукти.
„Ние сме в самото начало на това начинание. Все още няма места, в които продукта да се предлага, а до манастира се стига трудно”, допълни Никанор.
С производството на луканка храмът успял да си помогне на бюджета тази година и въпреки кризата да успее да завърши някои от реставрационните си начинания. В „св. Св. Козма и Дамян” има ферма с биволи, кози, прасета и три декара градини. На манастирската трапеза почти няма неща купени от пазара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 опа

    0 0 Отговор
    Блажно е а попе? исус какво беше казал по тоя повод а???