По около 350 кг. луканка произвеждат месечно в Гигинския манастир, съобщи отец Никанор от светата обител, съобщи пернишкия сайт Мироглед.
Тя се прави по стара българска рецепта само от месо.
Луканката се произвежда по поръчка на манастира в предприятие, което отговаря на всички изисквания на Европейския съюз. Колбасът се прави от биволско и свинско месо.
„Наши животни се карат в кланица и оттам по пътя, утвърден от ветеринарно-медицинските власти, се придвижват нещата”, поясни отец Никанор.
Към манастирската луканка имало голям интерес. Цените й не се различават от тези на останалите колбаси. Нямало увеличение заради това, че е от екологични продукти.
„Ние сме в самото начало на това начинание. Все още няма места, в които продукта да се предлага, а до манастира се стига трудно”, допълни Никанор.
С производството на луканка храмът успял да си помогне на бюджета тази година и въпреки кризата да успее да завърши някои от реставрационните си начинания. В „св. Св. Козма и Дамян” има ферма с биволи, кози, прасета и три декара градини. На манастирската трапеза почти няма неща купени от пазара.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 опа
20:49 08.11.2011