Last news in Fakti

10 Ноември, 2011 11:03 852 0

Митничарите ще могат и да арестуват

  • митници-
  • митничари
Митничарите ще могат и да арестуват - 1
Снимка: БГНЕС

Митническите инспектори вече ще могат да разследват валутни и данъчни престъпления. Те ще имат право и да задържат нарушителите на закона.

Депутатите приеха на второ четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс, свързани с приетите преди месец изменения на Закона за митниците.

При обсъжданията тогава опозицията се обяви срещу промените, обвинявайки управляващите в полицейщина. Според тях тези мерки няма да са ефективни.

НПК урежда, че митнически инспектори могат да разследват митнически и валутни престъпления, както и престъпления против данъчната система. Митническите органи могат да разследват и задържат за престъпления, извършвани чрез нарушаване на правилата за транзитен превоз и за нарушаване на режима, под който са поставени валутните ценности.

За всеки задържан ще се издава заповед за задържане от митничаря, ограничил правото му на свободно придвижване. Когато е необходимо, задържаният ще бъде настаняван в арест на МВР, за което също ще се изисква заповед.

В компетенцията на митничари ще е и разследването на укриване на данъчни задължения в големи размери и на неправомерно получаване на парични суми в големи размери от държавния бюджет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА