Last news in Fakti

11 Ноември, 2011 20:02 1 695 0

Решението на ЕК за завода за боклук не е ясно до края на 2011г.

  • софия-
  • завода за боклук-
  • карстен расмусен-
  • йорданка фандъкова-
  • ивелина василева-
  • мария бояджийска

Европейската комисия /ЕК/ може би няма да вземе решение до края на годината за финансирането на завода за битовите отпадъци от София, но предстои да се произнесе. Това каза Карстен Расмусен - ръководител на отдела за България в Главна дирекция "Регионална политика" в Европейската комисия.  Днес той заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова, зам.- министърът на околната среда Ивелина Василева и зам.- кметът Мария Бояджийска провериха напредъка на строителните дейности на депото по проект „Интегрирана система за управление на твърдите битови отпадъци” в с.Яна.

Министерството на околната среда е изпратило преди седмица в Брюксел искането за отпускане на средства по преработения проект за завода за столичните отпадъци и очакваше да има решение до края на годината.
Според Карстен Расмусен страната ни е изпратила документите по-рано, отколкото е очаквала Европейската комисия. Впечатлен съм от процеса на работа тук, каза след проверката Карстен Расмусен и даде висока оценка за напредъка по изпълнението на строителството. Не виждам пречки да бъде одобрена апликационната форма за втора фаза, каза още Карстен Расмусен по повод журналистическите въпроси, свързани с изграждането на завод за механично-биологично третиране.
Карстен Расмусен добави, че проектът е модерен и се изпълнява на подходящо като комуникация място.
Проектът за завода за третиране на отпадъците в София беше преработен по препоръка на Еврокомисията. От Брюксел не одобриха първоначалния вариант, който предвиждаше изгаряне на остатъка на преработения боклук в завод в друг град в страната, защото не е икономически обосновано. Сега остатъкът ще се изгаря в Топлофикация-София.
В края на следващата година ще се разбере колко средства са необходими за инсталацията, която трябва да се постави в Топлофикация-София. Финансиране ще се очаква от Европейската комисия едва през 2014 г.
Строителните дейности се извършват по график. По всички участъци се работи много сериозно и интензивно, бе оценката на кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя подчерта, че за нея най-важното са спазването на процедурите и високото качество.
   
   Проект „Интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столична община” обхваща създаване на модерна, интегрирана и съвместима със съвременното законодателство система за управление на отпадъци на град София. Проектът допълва мерките, които вече са реализирани от Столична община (СО) и ще осигури устойчиво решение на проблема с битовите отпадъци на СО в дългосрочен план.
   
   Проектът е на обща стойност 345 997 368, 00 лева. В процеса на одобрение на проекта от Европейската комисия, същият беше разделен на две фази. Стойността на първата фаза е 135 819 182,00 лева, за която СО е получила вече одобрение. Безвъзмездната помощ от ЕС за първата фаза е в размер на 84 021 821,00 лева или 61,86 %, националното съфинансиране е в размер на 14 827 380,00 лева или 10,92 % и финансиране от бюджета на СО в размер на 36 969 981,00 лева или 27,22 % в т.ч. заем от ЕИБ в размер на 29 337 450,00 лева.
   
   Първата фаза на проекта включва одобрението на следните компоненти:
   • Инсталация за разделно събрани биологични отпадъци на площадката в Хан Богров с капацитет 20,000 тона/годишно;
   • Инсталация за разделно събирани зелени (градински) отпадъци на площадката в Хан Богров с капацитет 24,000 тона/годишно;
   • Депо за неопасни остатъци на площадката в местността Садината
   • Съпътстваща инфраструктура за двете площадки;
   • Необходимото оборудване за модернизиране на съществуващите съоръжения за сортиране на отпадъци на депо Суходол. Пилотен проект за разделно събиране на отпадъци от опаковки при източника в два от 24-те района на Столична община - Овча Купел и Кремиковци.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА