3 Март, 2017 13:39 1 413 8

Герджиков рецитира "Опълченците на Шипка"

  • опълченците на шипка-
  • герджиков-
  • 3-ти март-
  • национален празник-
  • слово

България е по-голяма от всички нас, да я обичаме като мечтателите на нашата история

Премиерът Огнян Герджиков, който се включи в тържествата по случай 3-ти март на връх Шипка, рецитира стихотворението „Опълченците на Шипка“ на Иван Вазов в началото на своето тържествено слово.

На 3 март празнуваме велик ден от дългата ни, трудна, но горда история на България. След 5 века робство свещената ни земя постига своето Освобождение и тръгва към своето Възраждане, заяви министър-председателят Огнян Герджиков в словото си по случай Националния празник. На връх Шипка премиерът се включи в тържественото отбелязване на 139-годишнината от Освобождението на България.

"Прекланяме се пред българските опълченци, пред руските войници, пред румънските, полските, финландските, беларуските и украинските воини, чийто героизъм е благодарно оценен от българската земя. Имаме памет за героизма чутовен и за опазените български знамена във всички български битки. Паметта ни прави народ с гордо самосъзнание и самоопределение, защото имаме здрави корени", заяви министър-председателят.

По думите на премиера отбелязваме Освобождението едновременно религиозно мълчаливо и героично шумно. "Почитаме паметта на падналите и славим подвига на победителите. Ние сме потомци на древна нация. На 3 март започва нашето Възраждане, за да мине през Съединението на Отечеството ни и сега да градим една нова, свободна България", добави Герджиков.

Министър-председателят напомни, че на 3 март, празнуваме успеха на България и на българите, на всички българи, тук и по света. "Полагаме цветя на паметниците с почит и стискаме ръцете си със самочувствието на нация, постигнала много. Имаме своя морален компас, завещан от дедите ни, който сочи към свободата и демокрацията", заяви Герджиков. Той отбеляза, че вече десет години сме в голямото европейско семейство, в което се влиза не с пари, нито през задния вход, а с правила и стандарти.Според премиера националният празник за всяка държава е моментът за даване на дума. "Да си обещаем тук, на Шипка — да обичаме България като най-големите мечтатели на нашата история. Те са я обичали като страна европейска, като част от общността на държавите, признаващи човешките права, развитието и благоденствието", каза Герджиков. Той призова още: "Да дадем клетва, че всеки от нас, където и да е, ще брани като свое всичко, което общо сме постигали по пътя на развитието си. Да си повторим, че добрите планове и добрите инвестиции са важни, но два пъти по-важно е да бъдем единни, за да можем заедно да се борим да преодоляваме проблемите и да се радваме на тяхното решаване. Да си кажем, че ще съхраним за деца, внуци и правнуци поуките от историята, сочейки им как се пише тя — че съединението е, което прави силата". Министър-председателят изтъкна, че е привилегия да се родим в прекрасна, красива и плодородна земя. По думите му е важно да се гордеем с това, че имаме своя азбука и сме я дарили на славяните по света.

"България е по-голяма от всички нас. Да празнуваме държавата си днес като част от световната човешка общност, посветена на мира, добрия живот и опазването на планетата. Честит празник и Бог да пази България", каза в заключение премиерът Огнян Герджиков.

По-късни днес министър-председателят ще присъства на тържествената заря-проверка на площад "Народно събрание" в София. Ще бъде и на традиционния прием за Трети март, даван от държавния глава.

Тържественото отбелязване на 139-ата годишнина от Освобождението на България на върха започна със заупокойна молитва и водосвет за благоденствието на българския народ, отслужени от великотърновския митрополит Григорий и старозагорския Киприан.

На връх Шипка, освен министър-председателя, присъства още кметовете на Габрово и Казанлък, областните управители на Стара Загора и Габрово, представители на държавната власт и руски дипломати.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    10 1 Отговор
    Поздравление за премиера, след като последните няколко години тонът у нас беше такъв, че на този ден тихо и под нос се мрънкаха речи, в които се говореше за евроатлантически ценности и всякакви други врели-некипели, но не и за стойността на подвига на хората изстрадали робството, както и за онези помогнали ли да го отхврлим.
  • 2 Девон

    1 7 Отговор
    Този удари дъното !!!
  • 3 СЛАВА РОССИ ! ПОЛОН ПРЕД ЖЕРТВИТЕ!

    0 8 Отговор
    Ето отново Мутраганю бълва змии и гущери но неможе да изговори думите на българска искрена благодарност къ подвига и жертвите на РУСИЯ , предоставила на българската БУРЖУАЗИЯТА да безчинства над собственият народ. Кощунство от онези които обсебиха освободената България! Кощунство че те същите Мутраганювци, винаги са в съюзи срещу Русия! А когато ножа опре до кокал, си спомнят вицовете за братушки! Подло Герджиков подло, държание на прости...ка! Подло! Предателски! Гнусно! Герджиков, че ти за дето тъпчеш земята на ШИПКА оскверняваш паметта на загиналите! Мижитурка - номенклатурка ! Измет ! Чорбаджийска! Ти не си Българин ! А де го Радето? Локумджии гнусни!
  • 4 681 БЪЛГАРИЯ

    5 0 Отговор
    СЛАВА И ПОКЛОН ПРЕД БЪЛГАРСКИТЕ РУСКИТЕ,РУМЪНСКИ И ФИНЛАНДСКИ ОПЪЛЧЕНЦИ !!! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ !!!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 До превземането на Плевен !

    3 0 Отговор
    В боя за редута на Гривица загиватнад 8,000 Руски и Румънски бойци! За овладяване на Горни Дъбник загиват само за един ден 3,300 гвардейци от елитните част на царя! А до този момент от началото на операцията са загинали над 50,000 души Руска войска! За да имат нашите чорбаджии след войната пълна власт над България и без да пащат данък на падишаха. Русия дар прави на нашите чорбаджии а те дори не го признават и паметниците на загиналите с лъжи оскверняват! Какво ги правиш такива?
  • 7 Нека всеки плаща горе според твореното

    1 0 Отговор
    Прието да се казва "да му или да им прости Господ греховете" ама най-трудно на чорбаджия се прощава! Огън да ви Г.ри!
  • 8 Александър II лично води войските !

    0 0 Отговор
    Кой президент на чужда държава днес лично ще поведе 250,000-на своя армия в българска земя за да освободи защити и узакони славяните със своя призната държава в Европа ?! След което се прибира обратно а управлението на България и предоставено на българите! На същите наши чорбаджии, които продължиха да управляват народа не по-облекченио от време на робство а още по-безкомпромистностно?! Това доведе българите да въстанат срещу собствените ни онбашии, чорбаджии, чифликчии, търговци и лихвари! Но нека се върнем днесната реалност. Кой от НАТО днес ще стори това, което руският цар за нас българите? Разликата е драстична! Днес с нас се отнася като с проститутка, ползват, подчиняват управ ляват! Защо чорбаджиите които получиха свобода и правото да управляваха народа с помоща на Русия и преди и сега не признават и не тачат руските жертви? Защо ? Кой ще разкрие този въпрос? А той е много лесен и логичен! Русия носи Добродетели и Ценности различни от чорбаджийските и Западните! Честност, Доблест, Достойнство, Правота, Свобода, Справедливост, Сигурност, Благоприличие , Отговорност и т.н. Те това за чорбаджията е неприемливо както за дявола - тамян!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове