Last news in Fakti

13 Март, 2017 11:26 2 571 17

Учени: Президентът да не мълчи за Белене

  • паоло кортезе-
  • румен радев-
  • бежанци-
  • криза
Учени: Президентът да не мълчи за Белене - 1

Българските управляващи трябва да влязат в ролята си и вместо да подклаждат някакви страхове, да успокоят хората

Президентът Румен Радев да вземе позиция за ситуацията в Белене по повод изгонените оттам бежанци. За това призоваха социалният антрополог Харалан Александров и културният антрополог проф. Ивайло Дичев.

Българските управляващи трябва да влязат в ролята си и вместо да подклаждат някакви страхове, да успокоят хората, каза проф. Дичев в предаването "България сутрин".

На въпрос защо реагира така обществото ни, Александров посочи, че не само бежанците са жертва, а и хората в Белене и то не от вчера.

"Белене е едно безутешно място. Толкова много спомени и вина има натрупана на тази територия, че последното, което можеш да очакваш от хората там е солидарност и добронамереност", обясни той

"В Източна Европа смятаме, че ние сме най-нещастните и на нас трябва да се помага, а когато ни се поиска солидарност - не я даваме. Трябваше малко да помогнем в случая с бежанците", настоя проф. Дичев.

Той обясни, че от едната страна на Европа стоят хора, които мислят за принципи и ценности, а от другата страна - озверели егоисти.

Според Харалан Александров обаче има голям политически риск, ако се опиташ да се държиш разумно и в момента се изисква "голямо мъжество", за да се вземе разумна и цивилизована позиция.

Католическият свещеник Паоло Кортези напусна Белене, след като срещна отпор от страна на жителите на града, заради това, че е подслонил бежанско семейство от Сирия, което пребивава законно в страната.

В неделя десетки изразиха несъгласието си пред Президентството, а в интернет започна петиция в подкрепа на отеца с призив той да остане в България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пеньо

    14 0 Отговор
    Политиците постепенно, но сигурно зомбираха хората. Така по-лесно се управлява тълпата.
  • 2 goni

    8 3 Отговор
    Харлан все пак е казвал нещо добро за българите и България! Г-н проф. културен антрополог Ивайло Дичев нека се закълне (макар че такива като него не вярват в нищо, освен в парите) случвало ли се му е някога да каже, или да напише нещо хубаво за България! Разбира се не за българите, които той оплюва ревностно и на драго сърце! "Не вярвам мамо, не вярвам"!:) Колкото до цитата няма как да го е чувал! От българска народна песен е! Те не са по неговата специалност!:)
  • 3 стоян георгиев

    9 8 Отговор
    чака да види кво ще му кажат от позитано .след изявлението на корнелия веднага ще последва и неговото.нали се видя за сета,отиде и я подкрепи ,а като нинова каза че е против и тои излезе и каза че е пбил винаги против:)))))))))!сега няма да е по-различно.

    Коментиран от #4

  • 4 кроко

    12 7 Отговор

    До коментар #3 от "стоян георгиев":

    лъжлив трол, как президента е подкрепил СЕТА? Я дай доказателството?

    И за кво трябва да се занимава с двама, които раздухват излишно някакъв проблем. Местните решават искат или не искат джангази за съседи, не тия двамата, някъв поп, ти илинпък президента. Ти нали много ги искаше тия джангали и се кефеше че ни дали пари за тях. Значи е работа на любимеца ти боко тиквата да обясни на хората колко добре ще си съжитесъват, щото той ги пусна в България и взе парите за да ги отглежда.

    Коментиран от #11

  • 5 Дядо поп

    14 0 Отговор
    Аз предлагам тези антрополози да вземат и да се гръмнат.
    Народа не е толкова прост,страхлив,както тези боклуци се
    опитват да го изкарат.
    Хората виждат,какво става последно в Холандия преди това
    в Германия,Франция т.е. в цяла Европа,където има мюслита
    става буре с барут,което на се знае,кога може да гръмне а,че
    ще гръмне някога никой може да не се съмнява,опита го до-
    каза.Тия идват тука да ползват благата на демокрацията,като
    си запазват ориенталските нрави и след 1000 години инте-
    грация няма.Те не могат да вденат,че запазвайки ориетал-
    ски те си нрави и налагайки ги там където са превръща
    мястото в Пакистан или Сирия,защото те са такива не заради
    баирите в Сирия а заради хората,и пренасяйки хората тука
    пренасяме и конфликта на,който те са носители.
  • 6 кроко

    2 10 Отговор
    Това становище е правилно , трябва ла протегнем братска ръка на бежанците и да се интегрираме с тях , ми не са лоши хорицата, от война бягат все пак ! Какво са виновни хората, че на американците и руснаците им се е доиграло на игри на престоли ?
  • 7 Гост

    7 0 Отговор
    Кроко и ти ли искаш да се интегрираш с чалмите ??? Ами иди и им подай ръка и после се обърни и наведи , те ще те интегрират .
  • 8 све

    8 0 Отговор
    НИЕ СМЕ ЕДИНСТВЕНАТА СТРАНА В СВЕТА, КЪДЕТО СТРАТЕГИЧЕСКИ РЕШЕНИЯ СЕ ВЗИМАТ ОТ КУПЕНИ ПОЛИТИЦИ И ЖУРНАЛИСТИ
    А ПОСЛЕ ЕКСПЕРТИ ОФОРМЯТ АНАЛИЗА
    КАКТО ИЗНАСЯ……!!!!!
    ОТВРАТИТЕЛНО

    Коментиран от #9

  • 9 гостуващ

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "све":

    Де да беше толкова просто, проблема е много по-голям: В цял свят е така, даже и в Русия.
  • 10 8889

    6 0 Отговор
    Тея дьонмета са подлоги на дедо сорос. Да ходят в сауд. арабия и там да апелират за същите дивотии, които прокламират тука.
  • 11 стоян георгиев

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "кроко":

    аз ли съм лъжлив трол бе кривопалановски мишончо?ти във всичките си публикации само лъжеш.провери как е гласувал президента при ратификацията на сета преди няколко дни.или забрави чие е правителството към момента.

    Коментиран от #12, #17

  • 12 Той

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "стоян георгиев":

    Президентът Росен Плевнелиев застана плътно зад Всеобхватното икономическо търговско споразумение на ЕС с Канада (CETA). Той обяви позицията си в профила на президентството в социалната мрежа Twitter.
    "Надявам се ЕС да се обедини около подкрепа за Всеобхватното икономическо търговско споразумение с Канада (CETA). Подкрепата за Споразумението ЕС-Канада е шанс да покажем, че Европа може да взема далновидни решения, в интерес на единството на евроатлантическата общност. В ситуация на непредсказуемост след референдума за Brexit СЕТА може да бъде пример за установяване на справедливи и честни правила за свободна търговия"

    Коментиран от #16

  • 13 Глупак

    4 0 Отговор
    Такива по-добре да не бъдат допускани до МЕДИИТЕ. Национални предатели…..
    Харлан Александров от Института "Отворено общество" - София
    ОТРОВА ЗА ОБЩЕСТВОТО !!!!
    Такъв е и ефектът. ...НАЗДРАВЕ
  • 14 Хахаха

    3 2 Отговор
    Моля ви, повече да не обиждаме президентската институция с дами като хомоПлевела.
    Такъв срам….
    Хахаха
    Най-унизителното репрезентантче на България международно
  • 15 Ненавиждащия палачинки

    3 1 Отговор
    Що ли не му вярва народа на Троянския кон на Русия в България докато не встъпи в длъжност развяваше руски флаг.Сега друго май говори!Гоце беше против НАТО но първата му разходка беше до мисията в Афганистан после бракониерстваше тука а в чужбина отари-защитен вид.Царя поиска да му верваме...Положението е кой е по-по-най „правоверен“ от ходжата.Що ли ДПС и ДОСТ никой не ги пита - редно ли е турски граждани да работят като духовни лица в мюфтийството!?!
  • 16 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Той":

    да така е и аз подкрепям сета ,особено ако паднат визите за българия.въпросното споразумение не е проблемно за нас и българия само ще има ползи от него.само че освен плевнелиев ,сета бе подкрепена и от радев дето уж беше против нея.смяхххх!
  • 17 veseln

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "стоян георгиев":

    я провери какво значи "ратификация" и какво "декларация" и кое е подписвал Радев! Също провери чие правителство одобри СЕТА. Май Тиквун и компания я одобриха, ама това не ви изнася, герберастки отрепки!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове