Last news in Fakti

22 Ноември, 2011 13:37 813 1

Търсят подслон за децата от Нови хан

  • отец иван-
  • нови хан

Институциите помагат на отец Иван да построи законен приют

Незаконната постройка, която е част от дома за сираци на отец Иван в село Нови хан, ще бъде съборена, но едва след като се намери място за настаняване за всяка едно от обитаващите я сега деца. За това се договориха във вторник настоятелството на сиропиталището и регионалното и социалното министерства.

Срещата в МРРБ между заинтересованите страни по казуса „Нови хан” беше инициирана от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. На нея присъстваха министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, отец Иван и представители на Агенцията за закрила на детето, ДНСК, областният управител на София област и др.

Пристройката към църквата е строена 2008 година, без разрешение. От юни 2010 година ДНСК постановява, че новата част е незаконна и следва да бъде съборена. Тя не отговаря на мерките за пожарна безопасност. Оттогава има множество процедури по обжалване на това решение. На последна инстанция съдът постановява пристройката да бъде съборена.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова обясни, че компромис за постройката не може да се направи. Има има окончателно постановление на ВАС, че сиропиталището, чието строителство е започнало през 2008 г. без разрешително, е незаконно и трябва и да бъде съборено.

Няма никакъв вариант сградата да се узакони и да продължи съществуването й, заяви Павлова.
Даваме си сметка за социалния аспект на проблема и затова в рамките на месец ще се разгледат случаите на всички 40 деца, които сега намират подслон в сградата, и ще се прецени дали някои от тях могат да бъдат върнати на родителите си, или да се настанат в други домове, заявиха от министерствата.

Най-късно до 19 декември МТСП съвместно с Държавната агенция за закрила на детето и Агенцията за социално подпомагане ще направят анализ на живущите в постройката, които са около 40 души. Целта е за всеки поотделно да се намери друго място, на което да бъде настанен. За оставащите МРРБ ще инициира процедура за осигуряване на фургони за живеене, съобщи Лиляна Павлова.

Отец Иван заяви, че ако тези намерения се осъществят, това ще бъде по-добре от всичко друго. Той е закупил друг терен на 2 км от Нови хан, където държавните институции ще съдействат да се строят законни постройки.

Свещеникът коментира, че решението на проблема е приемливо, тъй като за първи път среща подкрепа. „25 години бях сам, сега има хора, които обещаха да помагат“, каза отец Иван. Той заяви, че лично ще събори незаконната постройка, така че нито една дъска да не се унищожи и да се ползва за новия строеж, тъй като домът е строен с пари от хора от цяла България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румен Георгиев

    0 0 Отговор
    Дано обещанията за помощ и съдействие не са измамни.За съжаление в България.ако един гради то трима рушат.