Last news in Fakti

5 Април, 2017 20:33 1 432 8

МОСВ взима мерки срещу мръсния въздух, след като ЕС ни осъди

  • мръсен-
  • въздух-
  • присъда-
  • ес

Необходимо е мобилизирането на усилията на всички заинтересовани страни и активното съдействие от населението за справяне с проблема с качеството на въздуха у нас. Това се посочва в позиция на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), след като Съда на ЕС осъди България заради мръсния въздух.

Съдът на ЕС в Люксембург е постановил решение, според което България не е изпълнявала задълженията по нормите за фини прахови частици във всички агломерации и зони на страната. С настоящото решение не са наложени финансови санкции на България.

Според ведомството проблемът с наднормените нива на фини прахови частици съществува на национално ниво. Основните причини за него са използването на твърди горива за отопление от населението и остарелият автомобилен парк. Не е възможно прилагането на еднократни мерки, които да доведат до решаването на проблема и от изключително значение е индивидуалното поведение на всеки член на обществото, се посочва в позицията на МОСВ.

Резултатите от мониторинга на атмосферния въздух показват, че планираните и изпълнявани от местните власти мерки не са достатъчно ефективни, предвид на продължаващите проблеми с наднормени нива на "ФПЧ10" на територията на почти цялата страна. Това се дължи на недостатъчна активност на общините при търсенето и прилагането на подходящи мерки, недоброто им финансово състояние, липсата на необходимия капацитет, както и на недостатъчната активност на гражданите и неправителствените организации, смятат от МОСВ.

За решаването на проблема с наднормените нива на фини прахови частици през последните години МОСВ създаде приоритетна ос 5 "Подобряване качеството на атмосферния въздух" в оперативна програма "Околна среда 2014-2020", чрез която се предоставя ресурс от 115 млн. лв. на общините с нарушено качество на въздуха.

Средствата, макар и крайно недостатъчни за решаване на проблема на национално ниво, са приоритетно насочени към тези общини, които са посочени в съдебното решение. Подписано е и се изпълнява споразумение между МОСВ и Международната банка за възстановяване и развитие за оказване на съдействие за разработване на Национална програма за качество на атмосферния въздух и Национална програма за намаляване на емисиите на определени замърсители в атмосферния въздух.

Националният доверителен екофонд финансира и изпълнява проекти за енергийна ефективност и подмяна на горивната база в сгради - държавна и общинска собственост, и субсидира купуването на електрически превозни средства от държавни и общински структури.

Продължава работата на междуведомствена работна група, която трябва да предложи варианти за промени в законодателството, насочени към ограничаването на съдържанието на сяра и пепел във въглищата и брикетите, продавани за битово отопление, е посочено още в позицията на МОСВ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Орнела мути

    6 0 Отговор
    Как така тогава плащаме 270лв еко такса на автомобил тези пари са на вятъра .

    Коментиран от #5

  • 2 NothingIsTrue

    3 1 Отговор
    Още ли не сте разбрали как работи системата...
    Европа казва: това и това и това не ви е в ред, по този еврофонд и ще се оправите.
    Истината...
    Европа ви заробва: Ето ви е заем, и вече сте ни роби, ако не плащате огромния заем, ще ви глобим, ще ви спрем тока, водата, храната, внос, износ. И приключваме.

    та така де... роби сте и винаги ще сте.

    Още 10-15 години и само 1 на всеки 12 от вас ще е жив.

    Коментиран от #4

  • 3 Хасан

    3 1 Отговор
    Автомобили ще карат вече само депутатите и богатите. Да не си помислите обаче , че властимащите го искат? Налагат ни го от ЕС и нищо не може да се направи!
  • 4 некойси

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "NothingIsTrue":

    Човече, не разбираш ... дадени са някакви пари, тези пари са даден за да си оправим нещата и да направим така, че да не бълваме толкова ЦО2 и други неща. През годините парите са добре усвоени, но нещата си стоят в изходна позиция.
    Като няма кой да им даде адекватен отговор ще ни съдят и ще плащаме, ние данъкоплатците.
    Дошло е време за формат, за затриване на ченгетата и старите червенуги.
  • 5 кроко

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Орнела мути":

    Тия пари са уж за други неща, имаше скандал миналата година за тях. Обаче ми е интересно МОСВ какво ще направи. Запрашаването идва според мен по много причини. Примерно какво ще направят срещу използването през зимата на твърдо гориво? Във въпросните градове се позволява безогледно застрояване, което понякога пречи на движението на въздуха, а и пред всички нови кооперации се унищожават по един или друг начин дърветата.
    А срещу кофти горивото какво ще направи МОСВ, срещу недобросъвестните собственици на коли, които махат катализатори и незма си какви филтри, какво ще направи МОСВ? Кметовете единствено могат да ограничат карането на бракми и ползването на въглища, обаче нямат волята за нищо такова, защото гледат да са удобни на по-голяма част от хората.
  • 6 ами ние

    5 0 Отговор
    ай ся ние сме им виновни за тва. Да направят Белене и ще има евтин и чист ток, а не като тия стогодишни тецове рекетьори. И колко още големи заводи мърсят въздуха за да може шепа мазници да забогатяват за сметка на народа. СЕЧ!
  • 7 гостенче

    0 0 Отговор
    Хорския манталитет е проблема. Не го гледайте от политическа и финансова гледна точка. Просто хората масово не се и замислят за въздуха и им дреме на шапката за всичко.
    Автопарка също е по вина на хората. Селянина иска да кара 330D с премахнат DPF (защото неможе да си го позволи) и чипосан за да върви, отколкото да си купи Астра с 3-4 години по-нова и да я кара на ГАЗ защото хем му е по джоба хем е екологично чисто и не замърсява. КОМПЛЕКСАРИ СМЕ!!!
    На второ място е контрола.
  • 8 истина една

    0 0 Отговор
    Безплатно е само сиренето в капана на мишката.Европа едно ни дава 5 ни взема
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове