Last news in Fakti

6 Април, 2017 10:36 3 010 5

Вода и сухо мляко в евтиния кашкавал

  • вода-
  • сухо мляко-
  • кашкавал
Вода и сухо мляко в евтиния кашкавал - 1

Евтиният кашкавал е пълен с вода и сухо мляко. Това показа проверка на асоциация „Активни потребители“. Тествани са 10 търговски марки кашкавал с по-ниски цени – от 9 до 12 лв./кг.

Изследването установило, че при 70% от продуктите има високо водно съдържание. При 7 от 10 марки сухото вещество в кашкавала е по-малко от стойността, залегнала в БДС – 56%, обясняват от асоциацията.

Проверката установила още, че при 60 на сто от марките липсва пълна информация на етикета, а там, където има такава, декларираните стойности за белтък, мазнини и въглехидрати не са верни.

Съдържанието на мазнини, според БДС, трябва да е не по-малко от 45% от сухото вещество. При 40% от търговски марки стойностите са по-ниски, показват още лабораторните резултати.

Анализът им показва, че част от мандрите влагат сухо мляко, млечен/суроватъчен белтък вместо сурово прясно мляко. Използването на подобни по-евтини суровини смъква цената на крайния продукт, коментират от асоциацията.

6 от 10 марки с грешни или непълни етикети

Според експертите на асоциацията, има съмнение за наличие на нишесте или друг полизахарид в изследваните кашкавали. Те се използват като пълнеж и за задържане на повече вода, отбелязват от в. „Труд“.

Доказателство за наличието им е високият процент въглехидрати в половината от изследваните кашкавали. Нормата за зрял кашкавал е въглехидратите да не надхвърлят 1.5%.

Тестът показва още, че при 2 от 10 марки млечните мазнини са заместени от хидрогенирани растителни такива.

При 80 на сто от проверените продукти степента на зреене на кашкавала, която е ключова за качеството му, е по-ниска от заложената в държавния стандарт – не по-малка от 20%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гостенче

    13 0 Отговор
    Или казвате кои са марките, за да не ги купуваме, или въобще не се правете, че сте загрижени за населението и че искате да го предпазите от евтиния кашкавал, като го подтикнете да купува скъпия.
    Аман от прикрития. Като знае че го има и е изследва се излиза и се казва" Този, този и този правят така и така и кашкавала им съдържа това и това" пък вече всеки ще си направи сам сметката дали да го купува и яде или не!!!
    А не "Половината кашкавал на пазара е боклук ама ние няма да ви кажем кой е защото ни е страх да не ни съдят. Пък вие внимавайте там и мрете като пилци"
    СТАТИЯТА ВИ Е БЕЗСМИСЛЕНА И ПОДИГРАВАТЕЛНА С ХОРАТА.
  • 2 бббббб

    8 0 Отговор
    12лв.кг. евтин ли е???

    Коментиран от #3

  • 3 Чичу Ади

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "бббббб":

    Като се има предвид, че от 7-8 литра прясно мляко се прави килограм кашкавал..... Като се има предвид, че млякото го изкупуват на 40-50 стотинки...... За 7-8 лева трябва да ядем истински кашкавал, вместо това ядем "гума" направена от менделеевата таблица за 11-12 лева. Всичко това се дължи на мързела да се приготви вкъщи. Хората предпочитат да блъскат за жълти стотинки като животни и да се приберат вечер, а на масата да сложат кашкавал от 12 лева....

    Коментиран от #4

  • 4 кроко

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Чичу Ади":

    Ама мандрите го купуват за стотинки, ако искаш да си купиш мляко от някой производител, цената му е поне 1лв., обикновенно 1.2 лв. Пак е по-евтино от боклукчивия кашкавал, ама ако тръгнем всичко да си правим сами за да ядем качествено... Не че не си заслужава, но не може всеки да отделя време и усилия.
  • 5 георги

    3 0 Отговор
    Тъпа статия за тъпи хора и следват въпроси -Кой?, Колко? Кога? Кои?
    ит.н. кервана си върви. Народа да мре
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове