16 Април, 2017 06:00 9 567 23

16 април 1925 г.  Атентатът в църквата „Света Неделя”

  • атентат-
  • света софия
16 април 1925 г.  Атентатът в църквата „Света Неделя” - 1
Снимка: Изгубената България

На 16 април 1925 г. е извършен най-кървавият терористичен акт в нашата история. Избухва бомбата в катедралата „Света Неделя“ в София. Убити са над 150 души, ранените са повече от 500 по-късно от раните си умират още хора и броят на жертвите надхвърля 200.

Сред убитите са 13 генерали - повече, отколкото във всички войни, които България е водила преди това, 13 полковници, 6 подполковници, много други офицери, столичният кмет Паскал Паскалев, видни общественици и много обикновени граждани, включително жени и деца. Непосредствени извършители на атентата са Петър Абаджиев (техник) и Петър Задгорски (клисар), а организатори – Коста Янков, Иван Минков, Марко Фридман, Димитър Грънчаров, Никола Петрини. Задгорски, Фридман и Георги Коев са осъдени и публично обесени на 27 май 1925 г. Коста Янков и Иван Минков се самоубиват. Неколцина намират убежище в Съветския съюз, включително главният организатор Петър Абаджиев.

Мощният взрив разрушава голяма част от покрива и част от южната храмова стена на катедралата „Св. Неделя“. Храмът е възстановен по проект на архитектите Иван Васильов и Димитър Цолов. Осветен е официално на 7 април 1933 г. Днес за смъртта на стотиците невинни жертви напомня само една паметна плоча, поставена на стената на църквата.

Атентатът е апогеят на започналата през 1923 г. гражданска война в България. Нейното начало е поставено от популисткото управление на Александър Стамболийски, довело до преврат, последвано от опит за земеделско въстание и приключило с опита за комунистически метеж през 1923 г. .

След атентата в „Света Неделя” властите започва широкомащабен терор срещу левицата. На 15 май 1925 г. поетът Гео Милев е извикан за справка в полицията и изчезва безследно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Скорпион29

    10 21 Отговор
    Това е в отговор на зверствата на жандармерията и армията.След това до 44 година царя фашист с другите фашисти поръчват смърта на 30 000 партизани + 6 Ястребинчета + Митко Палузов
  • 2 Бай бай

    5 10 Отговор
    И комунягите са казали алах агбар
  • 3 стоян георгиев

    14 3 Отговор
    тва е акт на тероризъм от страна на ссср към българия.органзран е от съветските служби с цел дестабилизацията на страната и е извършено от българските подлоги на терен.тези дето успяват да избягат в ссср са избити там от благодарния сталин.последния отселял абаджиев е бутнат от единствения камион по онова време .за по-сигурно два пъти :)))!лошото е че след убииството се създават реваншиски настроения у близките на убитите и военните ,особено тези дето са загубили свои братя или други роднини в атентата избиват маса народ .загиват и много невинни.акта дълго време бе световен рекорд по загинали при терористичен такъв.

    Коментиран от #4, #5

  • 4 гост

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "стоян георгиев":

    А върни малко лентата преди Октомврийската революция и поразсъждавай за това, кой е изпратил Ленин в Русия и с каква цел? ... не са го канили комунистите, нали? ;)
  • 5 История БГ

    9 3 Отговор

    До коментар #3 от "стоян георгиев":

    Браво Стояне, браво Георгиев в предаването "Час по България" посветено на атентата. Няколко мастити историци ,търсиха връзката и поръчителството с Русия, и не я откриха ,но ти ги разкри. Хвала на такива като тебе ,хвала.

    Коментиран от #7

  • 6 стоян георгиев

    5 3 Отговор
    кво да върна?ленин никои не го е изпращал в русия.като професионален революционер се е върнал да вдига революция в подходящия момент.пропустат е през фронта от немците по стратегически причини.та и кво общо има тва със свинщината натворена в света неделя?или сега като няма кво да пишеш по темата искаш да я размиеш ,подобно на всички други свързани със ссср то,щото смехотворния ти пост за фашистите и митко палаузов няма кои да го чете или коментира положително.
  • 7 стоян георгиев

    5 4 Отговор

    До коментар #5 от "История БГ":

    абсолютно доказано е участието на съветските служби в организацията,логистиката финансирането и доставката на взрива,както и инструкциите да се води такъв тип борба.в последствие сталин приема тероризма като грешна политиката и избива организаторите и .може да провериш кви са:абаджиев,салнин,чхеидзе,както и мнението на коминтерна по темата.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 гост

    3 4 Отговор
    Атентата е дело на Сталин !
  • 10 681 БЪЛГАРИЯ

    5 4 Отговор
    Сталин е зад атентата той е бил ТЕРОРИСТ -КОМУНИСТ ! Забранил е да се ходи в църква и е избивал всичките свещенници и е унищожавал църкви ! В Русия до падането на комунизма никой в църква не е ходил !
  • 11 Мартин Христов

    9 0 Отговор
    Целта е била да се убие Царя,но той закъснява.Колкото да не ви се иска това е дело на тесните социалисти и лично на Герги Димитров и Васил Коларов който през 1923 год.организират Септемврийското въстание макар ,че знаят ,че е обречено на неуспех а те самите бягат в Сърбия.
  • 12 Скорпион29

    4 1 Отговор
    Но моля ви се не отричайте Фашизма в България забравих и цялото правителство е било фашистко а народния съд е бил най справедливото нещо което се е случвало в бг.историята

    Коментиран от #18, #19, #20, #21

  • 13 Скорпион29

    5 3 Отговор
    Сотянчо не скверни паметта на невръстните дечица убити от фашисткия режим че колелото се върти и напред и назад.

    Коментиран от #22

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Киро

    2 1 Отговор
    Само българомразец може да оправдава този акт на тероризъм от СССР към България!

    Същата сган, която изби елитът на нацията 1945-та година, 50 000 души убити и безследно изчезнали, след тях национални герои, като сем. Вазови, Буров и тн.!

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 кучето шаро

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Киро":

    Какъв национален герой ти е Буров ? Нещо като Левон Хампарцумян ?
  • 18 Запознат

    2 4 Отговор

    До коментар #12 от "Скорпион29":

    До Скорпион 2;При атентата в църквата загиват над 40 деца ;30 деца от
    девическата гимназия и други които са с родителите си.Ястребинчетата не са изправени до стената, а са използвани от вашите партизани за прикритие. Септемврийския метеж 1923 г е по заповед от Москва.
    Телеграмата гласи; Може Б--я да бъде удавена в кръв но бъстанието да се вдигне. ЖЕНИ ДЕЦА НИКАКВА ХУМАНОСТ. Хуманоста е буржоазна отживелица.
  • 19 Запознат

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "Скорпион29":

    До Скорпион 2; Фашизъм в българия не е имало . Алкохолика Г.Димитров е 7 г. ДЕПУТАТ. По време на метежа 1923г левите партии +
    комунистите имат 47 депутати в Парламента. Метежа избухва само в
    Северозападна Б--я. Г. Димитров и В. Коларов ги излъгват, че в София вече управляват комунистите.На войнизците е забранено да стрелят.
    Метежниците започват първи. Общо убитите са 841, пище го в Музея
    на рев. движ. Убутите след ДЕВЕТИ за 2 месеца са над 30000.
  • 20 Запознат

    2 3 Отговор

    До коментар #12 от "Скорпион29":

    До Скорпион 2. След ДЕВЕТИ е убит героя от Дойран Ген. Вл. Вазов с тримата си синове също офицери. Убити са Четиримата сина на Райна Княгиня; Ген. И. Дипчев ,Полк. Влад. Дипчев и др. двама.
  • 21 Запознат

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "Скорпион29":

    До Скорпион 2. След ДЕВЕТИ е убит героя от Дойран Ген. Вл. Вазов с тримата си синове също офицери. Убити са Четиримата сина на Райна Княгиня; Ген. И. Дипчев ,Полк. Влад. Дипчев и др. двама.
  • 22 стоян георгиев

    1 3 Отговор

    До коментар #13 от "Скорпион29":

    фашизъм 1925 година в българия????само луд човек може да го твърди.значи българия е първата фашистка страна много преди италия и германия смяххххххх!и кви ястребинчета през 1925 година.иначе вярно е че има избити деца в атентата и то не са малко за съжаление ама теб ич ти не е за тях,важното е моабет да става и да си хвалиш комунистите.
  • 23 SSSR

    1 1 Отговор
    В момента има 250 000 хиляди мужици в страната
    Все няколко руски мискинина ще се намерят, не е задължително да са български идиоти
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове