Last news in Fakti

12 Май, 2017 08:51 3 034 7

Седмокласник преби жестоко петокласник, блъскал главата му в радиатор

  • ученици-
  • побой-
  • софия
Седмокласник преби жестоко петокласник, блъскал главата му в радиатор - 1

Пореден случай на агресия в училище. Седмокласник преби жестоко петокласник, блъскайки главата му в радиатор. Инцидентът се разиграл в столичното 38-о училище, съобщава БНТ.

Според родителите на учениците, станали свидетели на побоя, от ръководството на училището са се опитали да потулят случая заради доброто име на учебното заведение. Директорката твърди, че взела мерки, но при такива ситуации ръцете й са вързани от закона.

От Инспектората по образованието очакват писмените обяснения на директорката и тогава ще предприемат проверка по случая.

Случката се развива в междучасието. Главните действащи лица са седмокласник, иначе отличник. Той оставя група свои съученици в коридора на пост - да следят ако се появят учители. Други двама разпорежда да пазят на вратата на класната стая - никой да не излиза и да не вика помощ, и връхлита при нищо неподозиращите петокласници. Търси конкретно момче. Конфликтът им тръгнал от интернет. Намира го. Нахвърля му се. Сваля го на земята и започва да го налага с юмруци.

Владислав Симеонов - баща на петокласник в 38 ОУ ,,Васил Априлов" разказва:

„Две или три от момичетата успяват да се отскубнат, даже с ритник на вратата успяват да си пробият път, викат една от ресурсните учителки и в момента, в който тя влиза вътре и започва да вика да остави детето. Въпросния ученик го хваща и му забива главата в радиатора".

За щастие този път не се стига до фатална развръзка. Според родителите ръководството на училището се опитало да покрие всичко около случая. Канили директорката на родителска среща, но тя изпратила своя заместничка.

„Ние сме в шок, децата са ни в шок от това, което се е случило. Много ясно ръководството на това училище и на всяко друго трябва да разбере, че ние родителите не сме врагове в тази ситуация, а партньори. Тук се получи точно обратното", коментира Люба Пенчева, майка на петокласник във въпросното училище.

„Много е лесно случая да бъде потулен и ако може така между другото. Проблемът е наистина, че не е извикана линейка", обяснява друга майка Елена Гълабова пред националната телевизия.

„След толкова много смъртни и всякакви други случаи - има ли някъде разписани задължения на директорките какво трябва да правят в такава ситуация", попита риторично бащата Симеонов.

Директорката на училището е категорична, че е направила всичко, което й позволява закона.

„Разговаряхме с децата, с родителите. Психолога на училището работи с децата от пети клас. Уведомих комисар Хаджиев от Първо районно. Направихме педагогически съвет, на който наложихме най-тежкото наказание в закона преместване в друго училище", обясни директорът Виолета Игова.

По закон обаче 30 дни преди приключване на учебната година ученик не може да бъде преместен в друго училище. Майката на проблемния ученик вече правила опити, но от училищата й отказвали. Така наказанието няма как да бъде изпълнено.

„Нашите ръце са вързани със закона. Ние всеки ден се молим да не се случи нещо подобно, но за мен това не е решение на проблема. И държавата, и Министерството на образованието,и Регионалното управление трябва да помислят за превантивни мерки, за да не се случат тези инциденти. Аз съм готова с родителите на протест пред парламента стига ад се намерят решения", допълва Игова.

Ваня Кастрева - директор РИО София - град също взе отношение:

„Пред екипа на МОН стоят изключително отговорни задачи, свързани с това да видим как разписаните норми реално погледнато се прокарват в училищното и предучилищното образование. Няма съвършена норма, няма идеална рецепта. Важното е обаче да бъдем гъвкави във взимането на тези решения и те да бъдат взети в интерес на цялата система".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 666

    27 0 Отговор
    Значи за побой, който може да се квалифицира и като опит за убийство, правомощията на директорката са....да говори с учениците и родителите. Наказанието....преместване в друго училище. В другото училище като пръсне мозъка на някой съученик по радиатора в трето училище ли ще го преместят? Някой да помни какво означава "ТВУ" ?
  • 2 даскал Михо

    17 1 Отговор
    Да се надяваме,че догодина,когато момъкът ще бъде в училище с батковци,ще срещне сродна душа - поне от десети клас - а радиаторите ще са от старите - чугунени.
  • 3 Филъо

    6 8 Отговор
    Атеизма ни доведе до тук и за жалост ще става по-зле.

    Коментиран от #6

  • 4 Дедо Грую

    11 0 Отговор
    Всичко е слдствие от либерастия, " реформите" на подлогата меглена пръмокунева и тем подобни.
    За такива като побойника най - добър педагог и психолог е Макаранко, инак става слободия.
    Директорката и психолога са за подъбена мотика и съзидателен труд, без право да упражняват друга професия. Същата рецепта може да се приложи и за родителите.
  • 5 Митю

    3 0 Отговор
    Престоят в училището не е задължителен да е в класната стая.персонална тоалетна кабинка до края на срока?
  • 6 разум

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "Филъо":

    За да си добър човек не е нужно да вярваш, че в небето има невидим старец, който вижда всичко.
  • 7 незнайко

    2 0 Отговор
    Майките да си държат изкъсо децата и да не обвиняват институциите. Със сигурност майката на седмокласника знае, какво представлява сина и извън училище ! Още по лошо е ако няма контрол ! КЪДЕ ДРУГАДЕ ДА СЕ СЧЕПКАТ ДЕЦАТА, ОСВЕМ В УЧИЛИЩЕ ? Вече няма улични игри и забавления. ИМА ИНТЕРНЕТ !!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове