Last news in Fakti

13 Май, 2017 20:40 3 625 12

Кредит остави бременна без пари!

  • кредит-
  • бременна-
  • казус
Кредит остави бременна без пари! - 1

Кредит от 600 лв. става 1300 лв. заради просрочена вноска. Следва съд без уведомление и запор на сметките.

Това е история като много други в България. С тази разлика, че героите на тази са младо семейство, което очаква дете. И запорираната сметка е тази, по която бъдещата майка Лидия получава болничните си от НОИ.

Жената твърди, че не е била информирана, че е осъдена. От частната кантора обаче отричат да са действали по този начин, разказва Bulgaria ON AIR.

Историята започва през миналата година с тегленето на бърз кредит за 600 лева от Калоян и бременната му приятелка Лилия. Днес младото семейство е осъдено от частен съдебен изпълнител заради просрочена вноска. Така от 600 лева сега с лихвите и разноските те трябва да върнат над 1 300 лева, без да знаят, че са осъдени.

"Кредитът реално е погасен. При опит Лидия да изтегли парите в банката, за болничен от НОИ, разбираме, че сметката е запорирана и са удържали 1000 и няколко лева. Без да сме уведомени по какъвто и да е начин", разказа Калоян Христов, съпруг на Лилия

Според частния съдебен изпълнител запориране на сметка, по която се превеждат социални плащания не е имало. Това показва и изпратеното "запорно съобщение". По закон подобни действия са нелегални.

Въпреки това, Лилия твърди, че не е успяла да изтегли сума от каса в банката.

"Сега ни оставят не на нула, а на минус, има разходи по самата бременност. А знаете - на бременните им се дояждат някакви неща. Но като отварите хладилника – той е празен. Не е много приятно, вместо да мислим за хубавите неща, които ни предстоят, ние си лягаме с главоболие", разказва Лидия.

Оказва се подобни практики са често срещани у нас, защото често длъжниците не познават добре правата си.

“За съжаление в България в момента, в който ви нарекат длъжник, вие преставате да бъдете гражданин и ставате една гражданска нула. Истината е, че ЧСИ е помогнал тази жена да бъде премазана, тя просто е била премазана", категорична е Светла Миланова, която е служебен адвокат на семейството.

А целта на семейството на Лилия и Калоян остава една.

“Искаме нашият казус да промени нещо в законодателството и да няма други хора като нас, които да са потърпевши от този произвол, ако ни бяха уведомили по надлежния ред щяхме да си спестим всичките тези нерви", категорични са двамата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    27 2 Отговор
    Лобито на тези фирми за бързите кредити в парламента на Р. България е голямо така ,че трябва да ви е ясно как стоят нещата.

    Коментиран от #10

  • 2 Не ви ли е срам да пищите

    12 15 Отговор
    Аз съм съгласен, че фирмите за бързи кредити имат голямо лоби дори в парламента и че длъжникът престава до известна степен да бъде "гражданин", но е интересно да се види как самият длъжник обвинява всеки друг, но не и себе си за случилото се. А е пропусната вноска! Именно такъв един пропуск натоварва кредита с излишни лихви и глоби отгоре над сумата на кредита.

    Как е възможно изтеглилият кредит да не знае с точност колко вноски и на какви изплащания му остават да заплати, а занимава обществеността с бременността си и как на бременните им се ядяло?! Защо не се поинтересуваха дали не дължат някакви суми, за да са сигурни в изплащането на кредита?
  • 3 Бременната да не взема кредити

    10 14 Отговор
    и ще има за папкане и пълен хладилник! А то си вземе кредит да си угоди и после не плаща, но другите са виновни!

    Дали е нормално да се вземе кредит и този кредит да не се изплаща? Имам заем вече две години и във всеки един момент съм информиран колко точно дължа към банката. Разбира се, възможни са и проблеми, случва се човек да не е в състояние да плаща навреме или изобщо и законодателят е предвидил законов ред кое как да се случи. Тук говорим за един недисциплиниран платец, който трябва да е наясно със сумата за плащане и броя на вноските, но ...фирмата за бързи кредити е виновна, защото автоматично си начислила глоби за просрочие и допълнителни лихви. Нали ги знаете тези неща предварително, бяхне съгласни и взехте кредит, а после - другите виновни!

    Коментиран от #6, #7

  • 4 Пламен

    8 17 Отговор
    Работя в компания за бързи кредити, няма да пиша коя за да не и правя реклама. Лихвите са наистина големи, но хората в България са финансово неграмотни. Преди няколко месеца имахме подобен случай, една млада жена изтегли кредит от 500лв не плати нито една погасителна вноска, на 3 месец кредита и стана съдебен, оведомихме я по надлежния ред че, ще и запорираме заплатата, а тя ни се присмя след по малко от две седмици я осъдихме и заплатата и беше запорирана, обща сума почти 1600лв,разходи за адвокати и съдебни изпълнители, накрая дойде в офиса ни и каза че ще ни съди защото сме и запорирали заплатата, хахаха нямам думи, колко са тъпи хората в България. И колко са надменни.. ВСИЧКО СЕ ПЛАЩА НА ТОЗИ СВЯТ,
  • 5 Изи мизи все тая.

    5 12 Отговор
    Пълни тъпаци, взимат и не връщат, после другите им са виновни,
  • 6 гост 2

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "Бременната да не взема кредити":

    1. Вие от колко години работите в една и съща фирма?
    2. Какво се случва с Вашите погасителни вноски за кредита, ако Ви връчат 1 месечно предизвестие за напускане на работа по желание на работодателят Ви?
    3. Вашата позиция на средно или високо управленско ниво ли е, защото МАСОВО лицата, които не работят на средно и високо управленско ниво, се задържат от 2 до 3 пъти по-дълго време на работа в едно търговско предприятие от лицата, които не работят на средно и високо управленско ниво.

    Коментиран от #9

  • 7 гост 2

    11 2 Отговор

    До коментар #3 от "Бременната да не взема кредити":

    В мой въпрос № 3 имах предвид, че при работниците/ служителите, които не са средно и висше управленско ниво, текучеството е много по-малко и е много по-голяма вероятността да работят достатъчно дълго време в едно и също търговско предприятие, за да изплатят 100% кредита си. Лицата, работещи на средно и висше управленско ниво, от една страна , получават по -високи заплати от горепосочената категория работници/ служители, но пък и текучеството при тях е много по-голямо. Как ще гарантирате на едно лице, което е на средно или висше управленско ниво в една фирма, че работодателят му няма да прекрати неговият договор след напр. 8 или 10 месеца, по свое желание, без значение, че договорът се е трансформирал в постоянен договор или че лицето е вписано в Търговският регистър като изпълнителен директор или директор от Борда на директорите? Нещата не винаги са толкова прости, колкото си ги представят хората...Точно тази несигурност формира над 85% лица, които от редовни платци са станали длъжници по изпълнителни производства.
  • 8 ААА

    14 2 Отговор
    Първо жалко и за това младо семейство, С ДЕТЕ, което след тези баталии , най вероятно ще напусне територията , както много други, и ще намали дори и с малко ХРАНИТЕЛНАТА СРЕДА НА ПАРАЗИТИТЕ. Естествено те са и виновни, не са си направили сметката къде да заченат дете . Ако беше в Унгария-Орбан щеше да им даде доста пари, а и там връщането на 600 (смешни пари) едва ли би била такава драма. Къде е и законовата рамка- взимаш 600 , връщаш 600+определен % горна граница, и не повече. Аз не знам какво е това безхаберие- УВАЖАЕМИ ПАРАЗИТИ,СТАНАХТЕ МНОГО, по всички нива в държавата , парламент, служби,и тк. нататък , УНИЩОЖАВАТЕ САМИ СВОЯТА ХРАНИТЕЛНА СРЕДА, без живототворният народ , ще изчезнете скоро и вие. Няма да има кой да ви плаща данъци, да ви купува енергията, водата. Няма да има кой да седи зад машините , да ви подгъзува в хотелите и комплексите, да ви пазят задниците от външни врагове. Ще се молите някой някъде да роди дете, или ще си ги отглеждате в епруветка. А и никой от вън няма да дойде при мизерно заплащане. И един ден(дано не съм жив) гладните братя роми ще дойдат да ви потърсят сметката с вили и лопати. Послепис- никога не съм бил длъжник на някого, дори и с 5 стотинки.
  • 9 Бременната да не взема кредити

    2 7 Отговор

    До коментар #6 от "гост 2":

    Ще ви отговоря, макар това да не е пряко свързано с темата, защото работа, независимо каква, се намира в рамките на няколко дни.
    1. Висшист съм;
    2. Доскоро бях в средното управленско ниво, но постепенно бях изтикан оттам и не ми беше възможно да продължа като мениджър.

    В случая тези неща не са от значение! От значение е финансовата дисциплина, лихвения процент, ГПР, срока на изплащане на кредита, анюитетни ли са вноските и т.н. Ако ви изгонят от работа (вие не сте закрепостен селянин), то лесно можете да си намерите НЯКАКВА работа, която ще ви позволи да продължите да си плащате вноските. На мен ми е смешно как се търси съчувствие заради бременността и похапването, все едно кредиторът им е тикал заем в ръцете насила. Ако не са прочели условията, то е трябвало да го направят!

    Има интелигентни хора в България, които по описания от вас начин биват изтиквани от престижните работни места след няколко месеца и впоследствие им е почти невъзможно да се върнат отново на подобна позиция не поради незнание или неумение, а защото пазарът на труда не е либерализиран и защото изборът на кадри е огромен. Защо да вземе вас, а не друг?
  • 10 некойси

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Благодарение на управлението на чие правителство имаме предпоставки и възможности за такива употреби?
  • 11 Шаран БГ

    9 1 Отговор
    НИКАКВИ ЗАЕМИ! ЗА НИЩО! Яж коприва и лапад, пий студена водичка- заем за ядене и пиене НЕ ВЗЕМАЙ! Дори за жилище или машина някаква е рисковано да се взема паричен заем ! Запознавай се много задълбочено и сериозно със условията на кредита!! Защото кредитната институция от това живее и печели. Ако не плащаш своевременно, съдират ти кожата от гърба ...... и то, съвсем законно ! Тая къде е бляла, като е вземала заема? Но, друго ме шокира! Каква е тази лихва, какви са тия условия по кредита?Нямам понятие плащали ли са някакви вноски или не тия хора, но все таки това са 600 лева!? Как могат да станат за година 1300 лв. ?

    Коментиран от #12

  • 12 И аз да кажа

    3 6 Отговор

    До коментар #11 от "Шаран БГ":

    Да станат 1300 лв. за година могат, защото имате ГПР, лихви, такси, комисионни, лихви за просрочие и т.н. Т.е. в това има такси за управление, комисионни за посредника. Отделно за всеки ден просрочие се начисляват глоби и отделна лихва върху незаплатената вноска. Частният съдебен изпълнител също струва пари, не е безплатен. По закон Годишният процент на разходите при просрочие не може да е повече от 50,1%, но това не е единствената сума за заплащане. Като се натрупат всички разноски започва филма с финансовите неудачи.

    Затова е редно вземащият кредит да е финансово грамотен и да чете внимателно какво му се пише в условията по отпускане. Непрестанно трябва да следи приходите, разходите, брой оставащи вноски и т.н. Ако няма потребност от кредит - може да си спести този разход, защото чрез кредита се потребяват все още неизработени бъдещи доходи. Хубаво е кредитът да бъде използван като инструмент за повишаване на доходите, да бъде инвестиран с определена бъдеща възвръщаемост, която да надхвърля цената на отпускане.

    Разбира се, бързите кредити рядко отговарят на подобни потребности и условия, а и се отпускат на целева група потребители, които доказано не умеят да боравят с финансови инструменти.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове