Last news in Fakti

29 Ноември, 2011 18:56 965 0

Плевнелиев призова за стихване на стачките

  • плевнелиев-
  • стачки-
  • бдж-
  • криза-
  • пенсии
Плевнелиев призова за стихване на стачките - 1
Росен Плевнелиев провери как върви стоежа на АМ "Тракия". Снимка: БГНЕС

Опозицията да спре да действа в изборна среда, а да започне да работи за прокарване на важните реформи, призова от Стара Загора новоизбраният президент Росен Плевнелиев. Апел за преговори той отправи и към стачкуващите фермери, железничари и други социални групи, за да се тушира напрежението. Той е загрижен страната ни да не се дестабилизира по време на тежката криза.

Плевнелиев заяви, че е нужно разпределение на регионалните приоритети, ускоряване на административната реформа и въвеждането на електронното правителство.

Той е убеден, че националните и регионалните приоритети трябва да получат еднакъв отзвук в стратегията, с което обясни започналите два месеца преди мандата му обиколки из страната. Бъдещият президент гостува на седемте водещи града в страната, тъй като е важно да се осигури балансирано развитие.

Плевнелиев поиска от регионите да представят своя визия за развитието си и да посочат приоритетите, върху които е нужно повече внимание. Този начин на работа той определи като най-висшата форма на демокрация, тъй като приоритетите „не ние да ги измислим, а ние да питаме вас“.

Росен Плевнелиев коментира и реформа в БДЖ като безалтернативна и предупреди, че стачките и несигурността може още да смъкнат цената на приватизацията на товарните превози в БДЖ. Той описа ситуацията като избор между два модела – бавни и горящи влакове или модерен железопътен транспорт, който вози от София до Бургас за три часа.

Ексминистърът коментира и здравната реформа, където изтъкна нуждата от въвеждане на електронна здравна карта. Това ще спести 400 млн. лв. годишно, обясни той. „Бих дал не 200 милиона отгоре на системата на здравеопазването за 2012 година, а 20 милиона отгоре,  целенасочено, за да се направи електронната здравна карта“, каза Плевнелиев.

Бъдещият президент е категоричен, че посланието на лидерите на ЕС в разгара на кризата е, че трябва да се правят икономии. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА