Last news in Fakti

30 Май, 2017 07:32 5 657 15

Летище София: В капана на простащината

  • автобус-
  • летище-
  • софия
Летище София: В капана на простащината - 1

На летището в София действа капан, който използва незнанието на пристигащите чужденци. Той е нещо като умален модел на гигантския капан от злоба и простотия, в който се гърчат много от българите, пише за „Дойче веле“ Ясен Бояджиев.

Аз съм от онези многобройни български родители, на които често им се налага да ходят на летището – главно, за да посрещат и изпращат децата си. Докато изпращах сина си преди два месеца (беше си дошъл специално за изборите), на километър преди летището колата ни се развали и се наложи да продължим с такси. Така на връщане случайността ме "качи" на автобус 84 – на първата му спирка точно пред централния вход на Терминал 2.

Ние сме си наши хора...

Докато обяснявах на шофьора къде ми е колата и защо е там, за да разбера дали автобусът спира близо до това място, една след друга три току-що пристигнали млади чуждестранни двойки го попитаха на английски дали автобусът отива до Терминал 1. Шофьорът само повтаряше на български: "Терминал 1, Терминал 1...". Те приемаха това за "да", качваха се и сядаха някъде назад. Автобусът потегли, но след 15-20 секунди, в края на терминала при стоянката на такситата, отново спря (без там да има официална спирка) и отвори предната врата. Качиха се две контрольорки. Първи на пътя им бях аз и, без да ме питат нищо, си признах, че съм без билет, понеже още не съм успял да си купя. Това явно изобщо не ги интересуваше, защото едната ме потупа свойски по рамото и с приятелска усмивка каза: "Нищо, нищо. Ние сме си наши." (Ако бяхме другаде в града, със сигурност отношението и към мен щеше да е различно). След което със строг вид двете се насочиха директно назад и отначало тихо и язвително, а после с крясъци и ръкомахания се нахвърлиха върху нищо не подозиращите чужденци. Последното, което видях преди да сляза при развалената си кола, бяха изумените им погледи. Освен, че не знаеха български, явно не можеха да разберат как така са се оказали нарушители.

Организиран лов за чужденци "гратисчии"

Тази история толкова ме възмути, че няколко дни се чудех дали да не я напиша. Отказах се, защото реших, че може да е маловажен, изолиран случай. Оказа се, че не е. Първо моя позната ми разказа за идентична ситуация с възрастно английско семейство. Подложени на същата агресия, те хладнокръвно показвали самолетните си билети, в чиято цена, както навсякъде по света, влиза и трансферът между терминалите на летището. После няколко сайта публикуваха свидетелството на българка, пристигнала от Белгия. В този случай става дума за 20-ина френскоговорящи младежи, решили да се придвижат от летището до града със същия автобус. Нареждат се чинно на опашка на предната врата с по една банкнота в ръка, за да си купят билет. Но не успяват, защото още след първите трима на шофьора му "писва" да връща ресто, развиква се, че не е "продавач на билети" и, размахвайки ръце сякаш "гони кокошки", ги кара да се качват и "да не го занимават повече". Точно като по сценарий на следващата спирка се качват лошо гледащи мъж и жена контрольори и се започва същата, че дори и по-възмутителна история.

Сега вече всичко беше ясно: на софийското летище се води организиран лов на чужденци "гратисчии", вкарани преди това принудително в капан чрез липсата на каквато и да било достъпна за тях информация, на пункт или автомати за купуване на билети и т.н.

Решаващо, за да се захвана да напиша тези редове обаче, се оказа нещо друго: един интернет-форум под историята с белгийските младежи. Някои от коментиращите я определяха като срамна, но повечето бяха на друго мнение: "А нас как ни глобяват в чужбина?", "В чужбина съм забелязал, че туземците въобще не знаят български", "Никъде в Лондон, Париж или Брюксел не съм видял надписи на български", "Поредно размахване на пръст от емигрантка", "Отродителче, че дрънка", "Основната задача на отродителите е денонощното насаждане на ненавист и омраза към България, Българите и Българското!"...

Въобще, преобладаващото мнение звучеше много "патриотично", само дето няма нищо общо с истинския проблем.

Въпросът не е в езиците

Той изобщо не е в езиците, надписите, автоматите или организацията на транспорта. Още повече, че, както разбирам, софийската община бързо е подготвила и вече изпълнява "пакет от мерки" в това отношение. Не е и "за да не се изложим пред чужденците". Макар че, разбира се, това не е без значение. Особено при забележителния напоследък (след идването на нискобюджетните компании) наплив на чужденци в София, икономическите ползи от който са несъизмерими с мизерните глоби и "щетите" от незакупените билетчета на летището.

Но да забравим чужденците (както и прословутата си претенция за "гостоприемност"). Дори и нито един да не пристига тук, истинският проблем пак ще си остане, защото той е в нас самите. Истинският проблем е, че се отнасяме един към друг също както контрольорите от автобус 84 към чужденците "гратисчии". Елементарното уважение, толерантността и човещината са изместени от грубиянщина, злоба, омраза, нахалство и войнстваща простащина. От несекващ стремеж да надхитриш, измамиш и да се изгавриш с другия. (Особено когато е безпомощен и слаб или пък ако е непознат, различен, чужд.) Всичко това е допълнено от ширещи се и задълбочаващи се невъзпитание, необразованост, невежество и неграмотност.

Разбира се, далеч не всички българи са такива. Въпросът обаче явно е в относителното тегло, в критичната маса, която накланя везните в едната или другата посока. Всъщност, капанът на летището е нещо като умален модел на гигантския капан от злоба и простотия, в който се гърчат много от българите. Този капан не само прави живота им много по-неприятен и труден. Той има и огромен отрицателен икономически ефект, от който губят всички, независимо към коя категория принадлежат. Защото не е вярно, че причина за озверяването в отношенията между хората е бедността. По-скоро зависимостта е в обратната посока.

И още една история

Накрая още една история. Късно вечерта, летището в Лисабон. Пред изхода за пристигналите пътници е спирката на автобуса - същия като софийския, обикновена градска линия. Шофьорът, около 65-годишен нисък мъж с бяла риза и вратовръзка, в отлично настроение, с неизменна и искрена усмивка не само продава билети на всички, но и подробно и спокойно, на беден, но ясен английски, отговаря на всички въпроси – кой къде трябва да слезе, за да стигне там, за където е тръгнал. Млада чернокожа жена се притеснява, че не знае къде е хотелът ѝ, и получава подробни указания как да го намери. После потегляме и на всяка спирка шофьорът се обръща, за да подсети слизащите за спирката им, след което търпеливо ги изчаква и изпраща с добра дума. Чернокожата жена още веднъж получава подробни указания и приятелска усмивка.

Ние също. Всичко е толкова лесно и просто, а всеки, който е пътувал по света, ще ме разбере.

Впрочем, недостигът на такова човешко отношение е една от причините, които правят все повече български родители изпращачи на летището. А децата им – "емигранти" и "отродителчета".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    30 4 Отговор
    Да направят както в Турция..има туристическа полиция...всички вишисти и задължително владеят един или два езика..има телефонна линия където чужденците могат да се обърнат за помощ

    Коментиран от #6, #9, #13

  • 2 гост

    47 0 Отговор
    Първо от чакалнята на летището трябва да се изгонят всички бакшиши!!!
    Те правят много грозно първо впечатление на новодошлите. Къде сте видели в някоя нормална държава още вътре в летището да ви преследват нагли, брадясали, небрежно облечени и вонящи на пот шофьори на такси?
    Не само това, летището е мръсно, няма достатъчно тоалетни, персонала е намръщен, носи се миризма на изпражнения ........
    Това са само малка част от екстрите за ''добре дошли'', цените на всичко обаче са европейски!!!
  • 3 ДаДа

    41 0 Отговор
    Г-н Бояджиев вие вярвате ли,че сте първия и единствен, който е видял толкова отблизо описаната простащина??? Не г-н Бояджиев вие сте 101-ия очевидец, и 1001-ия знаещ за безобразието. ВСИЧКИ у нас знаят за тези хитроумни практики, НОООООООО у нас няма дори капка идея това да се спре... сещайте се защо?!
  • 4 Кибик

    25 3 Отговор
    Каквато държавата, такова и летището.
  • 5 бен

    21 2 Отговор
    Добро утро - открихме америка! От заглавието трябва да се махне думата летище и пак ще е вярно. Важи и за цялата държава.
  • 6 Грос

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Всички в тУрция владеят френски и манафски дълъг език, а полицията рита нарушителите в главата - справка постановката за пуч на ерДжолан.
  • 7 тук там

    10 1 Отговор
    Едва ли има някой, който е пътувалс 84 и да не е станал свидетел на този рекет! "Любимото" ми е когато "ххитрите"чужденци някакси са разбрали за билета и са се сдобили с него, как се вади жокер 2 "билетче за багажа" и не говорим за огромни куфари, ами малки такива или сакчета, раници. Е тогава какви изумени и потресени поглефди на чужденци съм виждал !!! Случвало се е да се намеся да отърва някой нещастник от участта да го глобят за раничка без билет.
    Наскоро се наложи от центъра в Пиза да идем до гарата, бяхме на случайна спирка и наблизо нямаше билети. Попитах шофьора италианец ходи ли до гара каза да, обясних му че нямаме билети и че бързаме за полет той каза че не продава, но няма проблем, качвайте се. След 9-10 спирки ни каза, чв сме пристигнали, благодарихме му сърдечно и по живо по здраво! А казват че италинците били груби и неучтиви!? Такова нещо и да видя тук няма да повярвам. Иначе подобни хайки видях от гарата във Флоренция, но нямаше викове, крясъци и пр., който нямаше билет, а те не бяха много му продадоха на място. Идеята им не е да тормозят туристите, а елегантно да ги подсетят, че има контрол.
  • 8 Хайко

    7 1 Отговор
    Простотията на контрольорите няма граници.
    Същото отношение има и към разните му там "провинциалисти" или "селянчета" дето идват У София.
    Лятото в разгара на кандидат студентската кампания започва "ловенето" на разните му "селянчета" от централна гара - кой за багаж кой с някой подставен/сменен биУет...
  • 9 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Това,което казваш звучи хубаво.а моите спомени от миналата година са ,че с цел да ми помогнат (очакващи нещо насреща естествено) буквално ми измъкнаха куфара от ръцете.благодаря ,но ... Нека аз да реша.btw много съм бшагодарен на турските авиолинии и неврроятно "бързото" обслужване на летището в Истанбул.поради тяхната компетенция и бързина съм спал доста пъти в луксозни хотели за тяхна сметка
  • 10 Джон Смит

    8 0 Отговор
    В Рим 22ч на летището сме, имаме билети за автобуса дирекно до хотела, за детето не сме взели, защото в наща мила родина до 7 не им трябва, но там се изикваше, вежливо ни обясниха че на връщане след почивката, да си купим! Полицай, спираме го, питаме го, за дадена забелижите! Въпрос на какъв език да ни обясни английски, френски, немски! Е направо ме втрещи, защото беше си редови полицай!
  • 11 555

    4 1 Отговор
    Са като разбЕре Бокича и че им Е.Е м...та на теа вампири, така че ги изгони че след това ще трябва да продават нейде слънчогледово семе за да се издържат, а и онеа солени глоби са отивали У техните джобове
  • 12 MAIKOL

    2 1 Отговор
    няма ли кои да ги спре,т,,,,мафия, и мен ме глобиха,...толкова груби ,толкова подли.....как си траят ,,,,БОИКООООООО......
  • 13 Зайо Байо

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Пак се изказваш неподготвен! Често ми се налага да пътувам през летището в Истанбул и мога да ти кажа, че полицията там може само да ти посочи с пръст на "чист Български език", къде се намира информацията. Персонала за който говориш, че знаят по един и два чужди езика са продавачи и продавачки в безмитните магазини.
  • 14 AAA

    2 0 Отговор
    В началото на 90-те, един наш номадски етнос налази Европа и след известно време тамошните бяха изумени, че в България живеят и българи...Точно така, европейците тогава ни припознаха като м_ _ _ _ _ и и си мислеха, че ние сме дошли някъде от към Бангладеш.
    Ние като народ и държава бяхме представени от тези наши "посланици" с всички негативи, произтичащи от това. Сега пък защо да не затвърдим тези впечатления напълно, като си имаме контрольори - рекетьори в комбина с автобусни шофьорчета. Мога да си представя на какво се подлагат тези чужденци и какво е първото им впечатление стъпвайки на нашата земя. Цялата тая долна сган, дето ме представя пред тези хора трябва да бъде изметена и да получи
    заслуженото си
  • 15 Възмотена

    0 0 Отговор
    Все още продължава този рекет. По идентичен начин и нас ни рекетираха ,както и още четери момичета чужденки Шофьора спря да продава билети с оправданието че гони график и закъснява. На следващата "уж" спирка се никъде качиха 3 жени и 1 мъж накараха ни да слезнем нарушителите и се започна едно обясняване как ние не сме успели да си купим билети, чужденките нищо не разбираха и в крайна сметка ни глобиха по 30 лв на човек а на чужденците по 30 Евро пишеше че трябва да се закупят билети . Бяхме подведени че този автобус е безплатен за трансфер между двата терминала. Това е голяма анти реклама на нашата страна. Питам аз ако нямаш в себе си пари да платиш глобата какво правиш. Все пак ти се прибираш от чужбина и не винаги носиш достатъчно пари
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове