Last news in Fakti

29 Май, 2017 19:44 10 189 45

Нов закон и радикални мерки ще борят войната по пътищата

  • камери-
  • бойко борисов-
  • закон-
  • война-
  • пътища
Нов закон и радикални мерки ще борят войната по пътищата - 1

Нов закон и радикални мерки срещу войната на пътя – това е резултатът от директивата на премиера в събота – да бъдат взети спешни мерки. Вече има проект за разделяне на Закона за движение по пътищата на три отделни закона.

Един, който да гарантира безопасността и правилата като цяло, инфраструктурата, знаци и маркировките за движение по пътищата. Втори, който да акцентира върху обучение и квалификация на хората, които управляват превозни средства, и трети, който да се фокусира върху техническите характеристики, категоризацията и качеството на превозните средства, обясни транспортният министър пред БТВ.

Ще се премахнат най-после вратичките в наредбите, които позволяваха на дрогираните да избягат от отговорност.

Предвижда се и повишаване на заплатите на служителите на КАТ и ДАИ и обединяване на контролните им функции.

До 15 дни поправките и мерките за намаляване на катастрофите трябва са факт.

В момента много от пробите на дрогирани шофьори се оборват в съда заради архаична наредба.

„Немаловажната наредба за наркотични вещества, която сигурно е от 70–те години е готова, пратена е на прокуратурата, които са казали, че до петък ще дадат становище”, заяви Бойко Борисов.

Сред новостите, за които се застъпва премиерът, е премахване на табелите, които предупреждават, че снимат камери.

„Това е абсолютна глупост – табела, че има камера и там всички намаляват, нали карате... намаляват на камерата и газ”, коментира Борисов.

Факт е поредното обещание, че новите снимащи радари на КАТ до 10 дни ще бъдат сертифицирани.

ДАИ и Пътната агенция пък ще отстъпят контролни функции на КАТ. В момента нито едно от трите ведомства не може самостоятелно да направи пълна проверка.

„Основна цел на едно превозно средство е да може да му бъде правена пълна проверка – да му бъдат проверени документи, правоспособност, категория, дали е претоварен, техническо състояние и дали са спазени всички изисквания”, заяви министър Ивайло Московски.

МВР обсъжда частта със санкциите, които ще бъдат сурови за нарушителите.

При регистрация на кола, да се минава и технически преглед на място, е друго предложение което ще бъде обсъдено.

Реалните мерки и контрол започват още от утре, когато стартират масови проверки на КАТ, ДАИ и Пътната агенция. Това е превантивна мярка и със започващия туристически сезон.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    71 10 Отговор
    вместо да уширят с още ленти и да изправят пътищата ще глобяват народа. Прости хора! Прости хора ни управляват, вервайте ми!

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Пабло

    57 2 Отговор
    ми нормално от глоби се крепи държавата не от икономика
  • 3 Бат Саше

    33 10 Отговор

    До коментар #1 от "mediator37":

    И като разширят пътищата какво ще стане? Бай Ганьо ще кара с двеста с БЕЕМВЕТО за 1000 лева и ще трепе още повече хора. Толкова прост народ като нашия се вкарва в пътя само с гърч и здрава ръка. Но лошото е, че не е прост само народът ами и управниците му!
  • 4 АСК

    26 6 Отговор

    До коментар #1 от "mediator37":

    И сто ленти да им направят щом карат, като луди и си мислят, че са безсмъртни и неуязвими пак ще се трепят
  • 5 факти

    39 1 Отговор
    Най много изтрепани има не по магистрали а точно по дву посочните пътища.Дори за пожарникар е лесно да разбере какво трябва да се направи.

    Коментиран от #7

  • 6 ЯКС

    30 2 Отговор
    Улиците и пътищата ни не са идеални това е ясно но

    Безотговорното каране е причината за 90% от катастрофите.

    Не можеш да караш в централна градска част, където пешеходните пътеки са на 50-100 метра една от друга със 160 км/ч при ограничение 40км/ч и после да ти са виновни дърветата край улицата , че си се блъснал в тях и си си избил семейството, или да влезеш да маневрираш в пешеходна зона на центъра на града (където е забранено изобщо за коли) във времето когато има най много хора и смачкваш дете и някой друг да ти е виновен.
  • 7 ИБФ

    18 2 Отговор

    До коментар #5 от "факти":

    Какво да се направи специална лента за самоубийци защитена с бетонни стени да не трепят други хора ли.

    Не може да влизаш в сляп завой в насрещното платно и да искаш да ти се размине или да излезеш да изпреварваш на 200 метра пред насрещната кола и да смяташ че си достатъчно бърз да минеш. Обикновено такива изпълнения завършва със дървен костюм.
  • 8 Българин Враца

    26 1 Отговор
    Чета коментарите и Ви казвам престанете да обиждате българският народ.Не се слага под общ знаменател.Вярно има и прости хора ,но правете разлика от измъчен и прост човек.Да не дава господ на никой да катастофира,особено на последак как само млади гинат.Живота в България стана много динамичен и напрегнат спрямо всичко друго което ни заобикаля(работа,семейство,пари ,здраве,коли и пътища).
    Трябва да се почнат промените от някъде и според мен всяка една община ,област наново да се прегледат знаци ,маркировка и др.
  • 9 333

    31 1 Отговор
    Дадоха на всички цигани и неграмотни книжки, а после страдат редовните водачи.Защото: ,,рома не плаща глоби".Той е социално слаб, но с Мерцедес S-класа. А пенсионерите навряха в кофите за боклук!
  • 10 Ангел

    18 2 Отговор
    И пак сиромаха ще страда да му слагат катализатори на дядо с москвича и 200лв.пенсия .А тези които имат пари за наркотици и бързи коли пак ще си карат .Не е проблема само в закона и глобите проблема е и в съдебната система и корупцията
  • 11 Гого

    16 2 Отговор
    На правителството не му дреме за народа всичко е прах в очите или с две думи фалшива загриженост. Както са казали хората всяко чудо за три дни.
  • 12 Орнела мути

    13 2 Отговор
    То само мерки само глоби само рекет по пътя и най накрая за десер увеличение на гражданската отговорност защо ли палиме фарове колани и т. н. ефекта явно е 0
  • 13 Bai

    10 6 Отговор
    Да се спре и алкохола в крайпътните заведения защо тази тема не се набляга !!!
  • 14 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    9 3 Отговор
    И ко стана ся?сякаш подводница или самолетоносач ше управляваме проверки изисквания ала бала и умрелита по пътищата отново ще се множат
  • 15 abv

    6 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Най-големия проблем е наличието на много прости хора в скъпи и бързи коли по пътищата и отделно наличието на комплексари , които с по-стари возила се доказват пред по-нови автомобили. Пълна идиотщина. Другия много голям проблем е , че държавата в лицето на КАТ не може или много трудно събира глобите. Много е просто: Неплатена глоба-автомобил в наказателен паркинг, без разбира се да е платен, защото и без това сме супер бедни в тази държавица.
  • 16 Izzi

    18 4 Отговор
    Поредната простотия, с инфраструктура от 70- те години на миналия век искат да озаптят атомобили от бъдещето. Само с глоби и вменяване на вина у шофьора не става. Няма как да почнем да караме пак каруци. Който си мисли, че пътищата са без значение да отиде до германия да види как се прави. И само ей така като закачка: отсечката от слънчака до Бургас- колко столетия ще са им нужни да ударят още една лента през това поле, че да спрат старите москвичи от Ахелой да се пречкат на фераритата от Влас
  • 17 Гост

    16 2 Отговор
    Чудят се от къде да източат още малко сиромашка кръв. Не погледнат че асвалта ни няма нищо общо с този в европа, спирачния път е в пъти по - голям, а за обозначения, предупреждения на пътя, дупки и маркировка изобщо няма и място за разговор!!!

    Коментиран от #44

  • 18 Дядо поп

    9 2 Отговор
    Пътна обстановка и власт са,като гръм и мълния,едното е
    следствие на другото.Махаме Боко от власт и тогава може
    да очакваме промяна в пътната обстановка,иначе пак ко-
    рупция дране на сиромасите а тия,който не са сиромаси ще
    станат.Вместо да направят задълбочен анализ на база на
    статистически данни и научно определяне психологическия
    профил на причинителя на смърт по пътя,отново Боко
    действа,като селски кмет.Махаме камерите прегледи и
    документи до дупка и цъфваме та и връзваме с най-безопас-
    но движение.Да,ама не.
  • 19 Пурко

    9 2 Отговор
    С тия мерки нищо няма да постигнат. Явно доста хора не разбират какво искат и как да го постигнат. Ще го разберат, но кьсно. Важно е да се харчат пари.
  • 20 Uflaf

    6 2 Отговор
    Който ограби от народа повече ,отива по-нагоре в ерархията и длъжностите . Принцип в герберастия . Пример -Павловата. Цяла институция и измислиха ,не само заплата за това ,че вдигна цените на минетките. Сега след като отново си ги избрахте ще се надпреварват кой повече да се докаже в дрането. Има и друго. С Синдел с известна махала - 2 ЖП прелеза с бариери и 7 бабунки /български полицаи / . Съседни села с българско население и прави участъци - нито един такъв хъркащ. Ценното трябва да се пази и размножава. Гласоподавателите са важни. А и те карат коли като Ягуар ФХ без майтап. Съветник на кмета на Аврен обикновен работник във ВиК. А тези дето не работят- не мога да изброя марки и коли. То чудо. Дай боже всеки му . И сигурно данъците им на всички тези са платени .С над 200 кончета. Та опряхме до табелките за камерите.
  • 21 Жан

    19 1 Отговор
    А закон за дупките по пътищата???
  • 22 гощо

    11 6 Отговор
    МИНИМАЛНО разрешена скорост!!!! Не може някой да се включва и влачи като сопол по пъте!!! Ясно,че пречи и кара другите да го изпреварват,така стават белите!!! И крайно време таралясници които не могат да вдигнат 100км да се спират от движение и за скрап!!! Пътищата!!! До кога по усновни маршрути ще минават през села, паланки,тясни мостове и тунели!!! Двупосочен път с бавно движещи се сополи е гаранция за инциденти!!! ПЪТИЩА,широки с по 3 ленти в посока поне!!!
  • 23 бай Тодор

    13 2 Отговор
    Ограбването на българския народ,навлиза в нова фаза!
  • 24 Бай Тошо

    15 2 Отговор
    Не знам за вас, но аз си карам от 25 години по начин който си преценя и за сега смятам че се представям добре, изминал съм около МИЛИОН км ( не се шегувам) с лични автомобили и не се съобразявам със знаци за скорост по пътя ами на само преценка, според пътя и обстоятелствата му. Всичко е до можене и трезво мислене по време на шофиране, а закона по пътищата е една формалност, която ако решиш да се трепеш няма да те спаси
  • 25 шофьор

    9 1 Отговор
    На път с три(3) ленти за движение в една посока, пешеходни пътеки тип (зебра) през 100 метра, без сфетофар.. !?. На път с две(2) ленти за движение в двете посоки с ширина 10 метра , пешеходни пътеки със светофар с престой за автомобилите 30 секунди.. !?. В динамичен свят живеем, а някои бъркат пешеходната пътека с пешеходната алея в парка. Продавам колата! Ще си купя кон! В краен случай - магаре!!
  • 26 Гост

    9 1 Отговор
    Ама вие какво очаквате от човек казал "аз съм прост и вие сте прости и затова така добре се разбираме" и това явно е факт след като пак си го избраха....а иначе нека снимат навсякъде аз съм за, но глобата да е пропорционална на доходите.....не може да глобяваш лигльовци с коли за 200 бона с 100_200 лева...просто е смешно.
  • 27 Гост

    5 1 Отговор
    Тиквун да вземе да инвестира малко и в образованието на полицаите на пътя, че един акт не могат да напишат като хората или да им купи още по скъпа техника, която при полълване на фишовете да ги поправя автоматично. Голяма част от актовете отпадат в съда поради несъответствие на членове по които е наказан водача и реалното нарушение, извършено на пътя. Или поради неграмотността на полицаите и невъзможността да се разбере, какво точно са написали.
  • 28 Иван Димитров

    8 1 Отговор
    Прост народ слаба държава.Всички сме виновни,но всеки сочи другия с пръст.Трябва да мислим най сетне като американците ,,Не мисли само какво ще направи другия за теб,а какво можеш полезно ТИ да направиш за другия,,Умеем само да се жалваме и мрънкаме.Нека най сетне станем мъже а не баби.Ако има култура на каране и един човек няма да загине,но комплексарите все се доказваме по неподходящия начин.
  • 29 АЛЧАЛМ

    21 1 Отговор
    НЕ МОЖЕ НА ВСЕКИ 100 200 МЕТРА ДА ИМА ОГРАНИЧЕНИЯ.НЕ МОЖЕ НА ВСЕКИ СОКАК ДА Е 40 КМ.НЕ МОЖЕ ОГРАНИЧЕНИЯТА ДА СА ЕДНАКВИ ЗА СТАР МУСКАЛ И ЗА НОВ МЕРЦЕДЕС.НЕ МОЖЕ ПЪТИЩАТА ДА СА ТАКЪВ БОКЛУК КАКТО НАПРИМЕР В ГУРКОВО НА МЕЖДУНАРОДЕН ПЪТ Е КАКТО СЛЕД БОМБАНДИРОВКИА А ТАКА Е В 99 ПРОЦЕНТА В ДЪРЖАВАТА.НЕ МОЖЕ 1 ПРОСТ ПОСТРОЕН ТУНЕЛ ДА СЕ РЕМОНТИРА 1 ГОДИНА И ДО НИКЪДЕ ДА НЕ Е ГОТОВ А АЛТЕРНАТИВАТА ПОКРАЙ БОТЕВГРАД Е СРАМ И ПОЗОР И ПОДИГРАВКА С ВОДАЧИТЕ.
  • 30 иван димитров

    8 3 Отговор
    Прост народ -слаба държава.Все някой ни е виновен! Бойко ли кара колите на лудите по пътищата или Корнелия купува на лигльовците Беемвета да се гъзарят ,или Волен им продава алкохол по кръчмите.
  • 31 Темида

    4 2 Отговор
    А такива дето убиват 3ма и после ги съдят на 2 години затвор ще има ли след новата "реформа".....................Балканеца разбира само от глоби и наказание.
    Конфискация на автомобила при рецидив (тежък) затвор за без книжка, алкохол и дрога. Камери в патрулите и тн.
  • 32 гого

    13 1 Отговор
    няма пари държавата, за това е цялата дъндания
  • 33 нормален

    7 1 Отговор
    Отново поредните "промени", които няма да променят нещата. Нека да се махнат табелите, наистина е тъпо, но ченгетата си остават корумпирани, гледат да скатават, спят през работно време на някое закътано местенце. Шефовете им са корумпирани и по места ВРЪЗКАРИТЕ не се глобяват, особено в по малките населени места, където повечето се познават. Спонсорите на полицията не се глобяват, могат да нарушават закона и да паркират, къдто си пожелаят. Контрола е никакъв, няма достатъчно камери и служители, които да санкционират нарушителите!
  • 34 нормален

    7 2 Отговор
    След 22.00 ч в един среден по големина град става чудо, излизат рейсърите, дупетата, мотористите или най обикновени келеш взели колата от тате, кара се в централната част на града с над 100 км/ч. Виждал съм кола да минава с 200, според мен. Мотористи карат на задна гума, ръмжат ауспуси. Хлапета със спортни корси, с набити пластини в ауспуха тип "ремус" обикалят по цяла нощ. Полиция ЛИПСВА, няма нито един полицай по улиците, просто пълен смях. Щели да махат знака с камерата!? И кво от туй?!
  • 35 САТАНАТА

    4 1 Отговор
    АЛЧНИ ПРЕДАТЕЛИ СА ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Капитана

    5 1 Отговор
    Нека първо да се оправи цялата пътна инфраструктура със всички пътища и магистрали и тогава да се налагат ограничения и всякакви закони и разпоредби,защото има доста места места във България,където хората карат отстрани от пътя,буквално във нивите по черния трамбован път,който е в пъти по добър от асфалта който направо липсва и по пътя има не дупки а говорим направо за кратери където е невъзможно да се ходи пеша камоли да се движиш със кола.Разбирам да искаш да спазваш закони но за нещо което да е отремонтирано и перфектно,а не да слагаш камери и ограничения на "Лунния Пейзаж" каквито са масово пътищата във България.
  • 38 nikitranzita

    2 3 Отговор
    КОЛЕГИ......аз да попитам,защо в румъния и гърция българите са толкова дисциплинирани шофери........защото глобяват и то сериозно,а тука полицайте стоят под сенките и засичат скорост само....ако има акция с НАЧАЛНИКА е друго,на един не му свети фара,друг няма гуми,няма преглед,застраховка.......нее проблем,шом са то пресветнали и караш с 60 км,подминеш ги и айдееееее газ до ламарината.....като няма кучета ,стадото се пръска
  • 39 Гого

    4 3 Отговор
    Закона е неприложим по простата причина че нямаме пътища а някакви селски пътеки дето им викат с гръмкото име път!
  • 40 волен сидеров

    5 3 Отговор
    Абсолютен Рекет-не ви ли е срам-абе какво искате от мутри на власт
  • 41 Гост

    2 2 Отговор
    На Боко поредната тъпотия
  • 42 Хитлер

    2 1 Отговор
    Мен глоби не ме притесняват...просто спазвам ЗДП...много е просто,лесно и полезно
  • 43 Селяндур

    4 1 Отговор
    Избрахте си ги за пореден път - ще им сърбате попарата...
    Пропорционални глоби няма да има, защото са в ощърб на политическата класа...
    Легнали полицаи никнат като гъби, светофар до светофара, сега пак ще узаконят криенето по храстите с радари - ако мина с голф: глобичка... ако мина с S-класа: банкнота през тъмното стъкло и продължавам...
    Честито на печелившите... още малко остана и ще бъда поредния напуснал тази Ш....НА държава, за да слугува на "еврогейци", но не и да лиже г*за на ПРОСТИ "управници"
  • 44 ГЕРБ

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    И кой сега е номер 1? ББ;)
  • 45 Хехехе

    4 0 Отговор
    Леле колко компетенти смотани разсъждават. Алкохола смотаните пътища циганорите без книжки и тия дето са с книжки ама си нямат на представа кво да праят като седнат зад волана са причината за смърта по пътищата...както грешната преценка за пътната обстановка и останалите участници в движението.. а колкото до знака за камера така или иначе не го слагат ..както и да е ...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове