Last news in Fakti

1 Юни, 2017 10:03 6 977 6

Съседи зазидаха прозорците на пенсионерка

  • прозорци-
  • зазидани-
  • съседи
Съседи зазидаха прозорците на пенсионерка - 1
Снимки Фейсбук

Строителни работници зазидоха прозорците на къща в град Стамболийски, в която живее 75-годишна жена.

Снимките обиколиха социалните мрежи и предизвикаха бурно възмущение.

Къщата на пенсионерката се намира на ул. „Сливница” 26 в Стамболийски. Тя и съседите й от години се съдят, а в момента делото е във Върховния съд.

"Хора зазиждат прозорците на други хора. Било законно, защото имало разрешение от главния архитект на общината за построяване на двуметрова улична ограда. Ако така се строи улична ограда, здраве му кажете. Очевидно тя е по-важна от това, че в къщата живее възрастна жена и че нейните прозорци ще бъдат не след дълго в историята. Водят се дела по случая с години. Има и други потърпевши от същите "съседи". Моля помогнете, за да се спре неспазването на каквито и да било закони!“, призова Маринела Стефанова, която разпространи снимките на абсурдната ограда.

През 60-те години на миналия век на мястото на къщата, чийто прозорци се зазиждат имало барака. Строежът на масивната сграда обаче не бил отразен в действащия регулационен план на квартала, съобщи "Монитор".

"Частта от сградата, попадаща по общата регулационна граница между двата имота, не е отразена", съобщиха от Община Стамболийски. Затова и собственикът на съседната къща, в чийто имот се вдига оградата, е изкарал през юли 2016 г. разрешение за строеж на плътна, масивна ограда по общата граница на двата имота, като оградата е предвидено да се изпълнява изцяло в имота на възложителя.

„Поради факта, че частта от жилищната сграда, която е засегната от строителството на оградата, не е отразена в Регулационния план”, уточниха от общината.

Междувременно кметът на община Стамболийски Георги Мараджиев издаде заповед, с която спира строежа на масивната ограда. Причината е липса на документ Образец 2, който се попълва от геодезисти.

Очаква се решението на Върховния съд дали къщата на пенсионерката е незаконна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петко

    15 4 Отговор
    Пореден бисер от БГ абсурдите.
  • 2 гост

    25 5 Отговор
    Ами не е такъв абсурд това. Няма разрешително за къщата на пенсионерката, значи реално не трябва да има къща там. Ако има разрешително, то ще е архивирано. Има си правила за отстояние на постройки от границите на имота и ако някой, както е пенсионерката, обитава построена къща без документи, ако ще и златна да е, то тя е незаконна и съседите не трябва да се съобразват с това.
    Значи навремето са се направили на хитри на мястото на бараката да направят масивна къща, а сега плачат и предисзикват поредната сензация.
  • 3 законен

    13 2 Отговор
    По границата на имотите не може да има постройка по-висока от 2 метра . Реално съседа може да поиска събаряне на тази къща , защото е поне два пъти по-висока от законното и засенчва имота му и ще го получи в съда , явно претенциите на бабата са да я чакат докато е жива , ама на другите хора кой ще им върне годините
  • 4 ААА

    9 1 Отговор
    Ако се приема , че оградата дели границата на два имота , има два варианта. Ако сградата на пенсионерката е законна , тя би трябвало да е на калкан с комшията , и не би трябвало да има прозорци , козирки , и др. гледащи , и надстърчащи части, дори и вентилационен отдушник.И комшията има право да застрои калкана. По вероятно е да се е случило второто. Сградата на пенсионерката е строена в нарушение, не се е изтеглила на 3 метра от оградата си , и по закон , ако не може да се узакони , следва събаряне на незаконният строеж, за сметка на нарушителя.Незаконният строеж най-често се констатира след подаден сигнал в общината, и Техническата Служба са длъжни да реагират . По добре да си беше мълчала , ако комшията натисне по сериозно , може да завърши дните си в приют за стари хора.
  • 5 УМЕН ГУЩЕР

    2 6 Отговор
    Наистина са тъпо племе българите...Дори в тъмна Индия ще се засрамят
  • 6 незнайко

    1 0 Отговор
    Горния край на празореца не е на 2 метра височина. Ще остане малко светло пространство. Да са мислили като строят незаконно. От разположението се разбира, че това не е единствения прозорец в тази стая. Откъм стената с улука към улицата сигурно има прозорец. Затова си позволяват да го зазидат.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове