„Трябва да надградим съществуващата система за стандарт на храните”, смята бившият министър на земеделието Десислава Танева. По думите ѝ пред bTV регулацията на храните се определя по европейските регламенти и от националното законодателство.
„Едни от най-модерните технологии вече са в България и можем да произвеждаме храна с много висок стандарт”, категорична е Танева. Тя добави, че България изостава с комуникационната стратегия от страна на българските производители, което предизвиква недоверието на обществото към качеството на храните.
„В днешния сектор ние сме си свършили работата преди повече от 7 години”, пък заяви Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България.
„Защо покупателната способност е по-малко? За гарантираното качество няма как цената да е в ниския ценови сегмент”, категоричен е той.
„Стандартите за храните по принцип са няколко вида. Съществуват т.нар. стари БДС-та, които много от тях все още са действащи. Друг е въпросът колко са приложими”, каза Ирена Дабижева от Българския институт по стандартизация.
Според нея усилията трябва да бъдат насочени към актуализация на стандартите за актуализация на нови храни, които не са актуализирани досега.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Иванов
14:16 01.06.2017
2 животе е прекрасен
Саламите - как тъй салам е 5лв и салам е 2лв и са все шпекови. Една рецепта, едни продукти.......Не е от етикет.
Щом говорим за "еко храна" по-добре да умираме и да свършва света. Еко?? Да ти сложат 1-3лв отгоре. Всъщност същата стока в друга обвивка.
Производителите само знаят да казват че хубавото струвало пари. Да направят хляба 10лв и да мирясат. Сиренето 50лв. Бас хващам че пак ще ядем това като сега. Просто ще си увеличат печалбата и да има за CLK, ML, GL, S, M, A8,A7...............
15:39 01.06.2017