Last news in Fakti

6 Декември, 2011 08:40 951 1

Тракторите влязоха в София

  • трактор-
  • фермери
Тракторите влязоха в София - 1
Снимка: БГНЕС

Първите трактори на протестиращите земеделци влязоха в София по бул. "Ботевградско шосе" към 22 часа снощи. Колоните на земеделската техника на протестиращите беше съпровождана от полиция.

Полицията провери документите на шофьорите и машините. Някои от земеделците бяха тествани с дрегер.

170 машини се събират на площад "Александър Невски".

В София имат право да се движат само тези, които са до 4 тона, затова по-тежките ще останат на паркинг на изхода на града.

По-рано вечерта голям район около площад "Ал. Невски" бе отцепен. Поставени бяха полицейски ленти зад храма, където ще бъдат машините, и около тротоарите. Паркираните автомобили в района се отстраняваха с "паяк".

Във вторник в 11 часа земеделците ще тръгнат пеша от площад "Ал. Невски", ще минат покрай Народното събрание и ще стигнат до Министерския съвет, където ще има митинг.

Те са готови да останат с тракторите си до четвъртък, а ако не стигнат до споразумение с правителството, могат да останат и за по-дълго време. Фермерите имат разрешение за протест от Столична община и за 7-и декември.

Заради протестите в столицата се въвеждат промени в движението.

Освен договорените пари за земеделие през следващата година, фермерите поискаха оставките на финансовия министър Симеон Дянков и на земеделския министър Мирослав Найденов.

В четвъртък бяха последните преговори с участието на Мирослав Найденов и председателя на земеделската комисия в парламента Десислава Танева.

"Тогава имаше едни псевдопреговори. Оказа се, че министър Симеон Дянков не си вдига телефона и явно не иска да разговаря по тези теми", коментира председателят на НАЗ.

"Ние отиваме в София, за да видим дали ще ни излъжат и ако решат да го направят, ние влизаме, за да си вземем две оставки и да си тръгнем", заяви Зарко Иванов, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Монтана.

Очаква се в рамките на ден-два да се получи разрешение от Европейската комисия за възстановяване на акциз на земеделски производители, съобщи междувременно пред БНТ Мирослав Найденов. По думите му, лозунгите за оставки в Министерския съвет „като цяло са политически искания”.

Той заяви, че „земеделците имат право да протестират и се прави всичко възможно този протест да бъде осъществен.” Найденов посочи, че протестите не излагат на риск изплащането на субсидиите и че то ще бъде реализирано до средата или няколко дни след средата на месеца.

Министърът призова зърнопроизводителите протестите им да минат в рамките на закона и те да проявят солидарност с правителството, за да „не стане така, че клатейки лодката да се обърнем всички.” „С този бюджет ние правим всичко възможно да има справедливост в сектора”, каза Найденов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стивенсант

    0 0 Отговор
    Слаба организация. Трябва плътно блокиране до оставката на Дянков и Найденов. Много надежди има към трактористите.