20 Юли, 2017 15:06 2 355 15

5,5 милиона българи нямат пари за нормален живот

  • доходи-
  • пари-
  • средства-
  • живот-
  • стандарт-
  • кнсб

78% от хората у нас живеят със средства под нужните за нормалната издръжка на живот

5,5 милиона българи нямат пари за нормален живот - 1
Снимка: Shutterstock

2286 лева месечно са необходими за издръжката на четиричленно семейство с 2 деца, като почти 78% от домакинствата имат по-малък доход от този, съобщиха от КНСБ.

Заплата не по-ниска от 1143 лева трябва да получава всеки от работещите родители в четиричленно домакинство, за да осигури нужните средства за месечната му издръжка, показва изследване на КНСБ за потребителските цени и издръжката на живот през юни, споделено от "Дарик" и БНР.

Това са нужните средства за нормална издръжка на живот без лишения, като през юни тя е поскъпнала с 2,7% спрямо същия период на миналата година.

Най-много средства от общия си бюджет домакинствата харчат за храна и битови сметки през изминалата година.

Цените на хранителните продукти са нараснали с 4,2% спрямо юни миналата година. Заради новите цени на тока, парното и водата от 1 април, разходите за поддръжка и сметки за дома са се увеличили с 4%.

В същото време ръстът на доходите не може да компенсира нарастването на издръжката на живот, а неравенството между богати и бедни българи се задълбочава, показва изследването.

Лидерът на синдиката Пламен Димитров представи данни на Националния статистически институт за първите три месеца на годината, от които следва, че 78% или над 5,5 милиона българи живеят със средства под нужните за нормалната издръжка на живот, а 35% от хората живеят в тежки материални лишения. Някои от тях не могат да плащат редовно разходите за жилището си, а други се ограничават при отоплението на дома си.

От това следва, че въпреки постигнатите положителни промени в икономиката на страната, бедността у нас се запазва на високи нива, сочи анализът на синдиката.

За първа година се отчита по-висок ръст на средната работна заплата в частния сектор, отколкото в обществения. През първите три месеца размерът ѝ в частния сектор достига 1006 лева, с ръст от 9,7%, но ако се изключи София от тази статистика, размерът на средната работна заплата спада до 827 лева.

С по-нисък темп на нарастване, спрямо средния за страната, се движат заплатите в областите Видин, Ловеч, Монтана, Добрич, Хасково, Кърджали.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Американеца

    14 0 Отговор
    Дали новината не е безинтересна за повечето хора след като няма коментари, ако беше нещо за чалга и за и против комунизъма щеше да има вече 100 коментара.
  • 2 БълхароЧалгария

    11 11 Отговор
    Яяя, колко БМВта са паркирани по МОЛове, барчета, чалготеки и ПийпШоу барове?! Я погледнете яките задръствания в големите градове и после пишете, че българина нямал пари, за храна, а има за кола, бензин, застраховка, винетки и т.н. Аре да не драматизираме! Българинът има пари - култура НЯМА!

    Коментиран от #3, #4, #8

  • 3 Аndi Muri

    8 5 Отговор

    До коментар #2 от "БълхароЧалгария":

    Има ама купени с кредити
  • 4 гост

    8 8 Отговор

    До коментар #2 от "БълхароЧалгария":

    Много точно казано. Навсякъде се пише, колко сме зле, а излизаш на вън и заведенията пълни, не се ходи пеша и 100м, всеки с кола. За 2л бира (подобие на бира) и шпек всеки има в края на деня, но за преквалификация, книга или да спести за здраве - никой няма. Хотелите пълни за месеци напред, а нощувките скъпи, понеже в чужбина излиза същото или по-евтино.
    Повечето доходи у нас са нерегламентирани, инак няма как да стане това разминаване. Полицаи, военни и др. зареждат дизели от туби - ясно криминално деяние, но тях не ги бърка, а те са представителите на закона. Българите искат да си живуркат, без да понесат отговорност за живота и действията си, а после да се оплакват, че някой друг им е виновен за положението и не им е дадено нищо.
  • 5 onq s konq

    4 13 Отговор
    Това заплата 1143 лева са глупусти ! Пари за излишни глезотии от които човек няма нужда!Ас чисто зимам 600 лева и мога да кажа че живея сносно та даже охолно!Позволявам си да хода на море за цяла седмица даже!Ям каквото ми се яде и пия каквото ми се пие!Нося само маркови дрехи които закопувам от илиенци!Имам пари за да пътувам с бавареца накъдето ми се прище!Даже имам и банкова сметка която се увеличава всеки месец!

    Коментиран от #6, #15

  • 6 Реджеп Ивредик

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Много малко ти плащат да тролваш по форумите ти толкова много работа така да се каже вършиш.Иначе с 600лв неможеш да си платиш само гражданската на умрялото БМВ към 200 лв и храна за месеца 200 лв горе долу и още 200 за сметки и за модерни бални костюми и гориво за колата.Няма как да стане.
  • 7 Коня с оня

    4 3 Отговор
    Аз съм фен на трола с коня, момче ли е, момиче ли е...кефи ме
  • 8 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "БълхароЧалгария":

    А я кажи какво се случи с апартамента на дядо и баба- продаде се и замина за автомобил. А с нивата ,а с парцела на топ място , и те за автомобил .Ако не си разбрал , българина върти суче и от заплата не живее -голямата част.
  • 9 Роман дизел

    1 0 Отговор
    Какво е това нормален живот?

    Коментиран от #10

  • 10 999

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Роман дизел":

    Стигат ти за храна защото ядеш само л.......на.На ли беше крупен земеделец, ама май си трол- лъжец защото и заплатата ти е такава..
  • 11 БайМанаф

    1 0 Отговор
    ПРОСТ НАРОД - СЛАБА ДЪРЖАВА!
    А И СИ ГО ЗАСЛУЖАВА!!!
  • 12 filo

    2 1 Отговор
    Това официална статистика, която няма нищо общо с истината, зщото повечето декларирани доходи не са такива, а всъщност българина взима доста повече, което си личи.
  • 13 Някой си

    2 0 Отговор
    Това е яка манипулация. Преди няколко месеца съобщиха че българите имат спестени в банките 45млрд. лева. Това прсметнато означава че всеки български гражданин, в това число бебе, пенсионер, социално слаб и Т. Н. притежават по около 6500 лева. Останалото са циркове и театри!
  • 14 някой си

    0 0 Отговор
    Пълни глупости! Отново се ползва статистика на НСИ, която спроед моите анализи никога не е вярна. В България по мои сметки живеят реално малко над 6млн. души. Е как изкарахте, че почти всички мизерстваме бе ??? Аз по документи взимам 400лв. Реално 2780лв. Демек за НСИ аз живея в недоимък, а реално нещата са други. Проблема е, че тия смешковци от КНСБ боравят с тая статистика, като са много наясно, че не е реална. Просто искат отново да всяват паника и да отварят устите на мрънчовците. И друго да вметна: в момента в Пловдив неквалифицирания труд е със еднакво заплащане като в София. Така, че и тази част от статията и статистиката е НЕвярна!
    Поздрави!
  • 15 Ядеитн

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Твоя стандарт както го пишуваш не става баце с 600лв., не ставаааа. За голфче, астричка с газ бива, за пърцуца и кренвирши тоже. На мен само за дъртата фронтера, тока и пиеньето си вървят по илядо лева. Другия масраф не го броя.

    Друг е въпроса, че голема заплата на мишоците не требе. Да си гледат ляба и цървулете. И 300 лв. са им много.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове