5 Август, 2017 10:11 4 550 7

Данаил Божилов – лихвар или предприемач?

  • данаил божилов-
  • лалута-
  • убийство-
  • бизнесмен

Тялото на Мечката бе открито на 26 юли от случаен минувач, а неговата смърт хвърли в шах МВР

Данаил Божилов – лихвар или предприемач? - 1
Снимка: Фейсбук

Лихвар или честен бизнесмен е бил Данаил Божилов, който намери смъртта си в пловдивския парк Лаута на 26 юли? Защо се е самоубил? Самоубил ли се е наистина?

Въпросите около случая продължават да търсят отговори в разследвания и репортажи на медиите.

Божилов, известен в родния си град Дупница с прякора Мечката, е бил лихвар в града, споделят пред "168 часа" хора от квартала", където мъжът е живял допреди 10 години.

Те разказват, че Данаил имал легален бизнес с дрехи втора употреба, от който почти не печелел. Затова се захванал с лихварство – давал пари назаем, и очаквал да му ги върнат с лихва. Той никога не е проявявал агресия към своите длъжници, тъй като те му се изплащали навреме, а сумите които давал не били големи.

В един момент обаче бизнесменът опитал да вземе територията на друг местен лихвар но не успял. След като не му провървяло, той решил да се премести в Пловдив, където отворил соларно студио.

Познат на бизнесмена пък твърди, че откакто той живеел в града под тепетата, не се е занимавал с нищо нелегално.

"Данаил не е бил лихвар и никога не е давал назаем големи суми на някого в Пловдив. Единствено на близки роднини е помагал при нужда, и то в първите години, когато започна да развива бизнеса си тук. Под помощ разбирайте не повече от 1000 лева. За лихварство не може и дума да става", категоричен бе приятелят му.

Тялото на Мечката бе открито на 26 юли от случаен минувач, а неговата смърт хвърли в шах МВР.

Версиите за смъртта на 43-годишния мъж преминаха от поръчково убийство заради лихварство, през убийство вследствие пререкание с друг кучкар в парка, до самоубийство.

В крайна сметка според заключението на Съдебна медицина, въз основа на което е издаден смъртният му акт, Божилов е сложил сам край на живота си.

Тази версия обаче е поставена под съмнения от не малко хора, тъй като предсмъртно писмо, написано от мъжа, бе намерено чак при повторния оглед на тялото, а законно притежаваният от него пистолет "Берета" 92 калибър 9x19, с който се е самоубил, бе открит от полицията чак на осмия ден от неговата смърт.

Вчера бившият военен Симеон Стоев, който се оказа, че е прибрал пистолета на Мечката, бе пуснат под домашен арест заради влошеното си здраве. Възрастният човек обясни, че е взел оръжието до трупа, за да не попадне в ръцете на наркомани.

Сред странните факти около случая остава и този, че Мечката се е застрелял в сърцето, което самоубийците рядко правят.

В самоубийството не вярваше и братът на Данаил, Тони. Именно неговото име се споменава предсмъртното писмо на Мечката, който обяснява, че не може да върне 40 000 лв. на брат си.

Тони обаче отрича заемът да е основната причина за смъртта на неговия роднина. На погребението на брат му сподели пред приятели, че е видял предсмъртното писмо на бизнесмена и е разпознал почерка му.

Говорил е също и с разследващите органи и чрез доказателства се е убедил в тяхната основна версия. Според него причините за края на живота на Данаил са лични.

Бизнесът с дрехи втора употреба в Дупница, който Данаил имал заедно с брат си, все още съществува.

Семейството му продължава да държи щанд с тези облекла в ГУМ Дупница, а майка им Снежина се занимава със счетоводство.

През 2007 г. Божилов заедно със съпругата си Мая Карлова се местят в Пловдив, където отварят солариум Deluxe, намиращ се на улица "Златю Бояджиев", точно срещу главния вход на новотел. Бизнесменът дал парите, с които били купени соларните уреди, но за самото обзавеждане, цените и наемането на работна ръка в него, отговаряла жена му.

Проверка показа, че сумата, която Божилов е дал, за да отвори студиото, възлиза близо на 40 хил. лв. Самите соларни кабини в помещението са шест на брой, цената само на един от тях е близо 5 хил. лв. Сумата, която клиентите трябва да дадат, за да събират тен за минута в студиото е 80 ст. през всички дни без неделя.

Единствено тогава цените са намалени на по 50 ст. за минута.

На 30 юли близки и приятели изпратиха Божилов в последния му път. Погребението му се състоя в гробищния парк на родния му град. На него присъстваха около 130 човека.

Семейството на починалия не позволи на журналистите да снимат поклонението на бизнесмена.

След като полицията категорично заяви, че Божилов сам е сложил край на живота си, никой свещеник не пожела да изповяда опелото, защото още от старозаветни времена това е забранено. Единственото, което ще направят, е да отслужат панахида на 40-ия ден след смъртта му за утеха на неговите близки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bull

    1 1 Отговор
    "Вълкът козината си мени но нрава не!"Хората павилно са го казали.
  • 2 Полицай

    4 1 Отговор
    По първоначални данни,убитият е нямал връзки с контингента,даже и Галев не познавал,въпреки че,живеели в един и същи блок....
    Какво се оказва,лихвар,дребни суми,не бил агресивен...ами в този град имената Галеви,е повече от агресия...
    ТОВА НЕ Е САМОУБИИСТВО
  • 3 Боко тиквата

    4 0 Отговор
    Абе къв ще да е мъчил се е човека и той да направи нещо в тая ш.държава но по честен начин с труд в бг е невъзможно боко е забранил. В крайна сметка отарвал се е човечеца благородно му завиждам дано да не се е самоубил че това е голям грях но това е какво да се прави нека почива в мир. Важното е че се е махнал завинаги от тази смешна държава бг
  • 4 Агата Кристи

    4 1 Отговор
    Тръгнаха слухове че имал " някакви неща" в някакви банки дали разследването няма да се обърне пак на 180 градуса , знае ли човек
  • 5 Познавач

    6 0 Отговор
    Накрая ще го изкарат нещастен случай . Вързал си кучето да си почисти оръжието и случайно се прострелял...точка.
  • 6 Константин-Ром

    3 0 Отговор
    Толкова е просто да направят ГРАФОЛОГИЧНАекспертиза на написаното предсмъртно писмо,и някои сравнителен материал.Но за мен това си е чисто убииство а не самоубииство.
  • 7 месара

    1 0 Отговор
    аааааааа , " самоубил " се бе , няма две мнения ! то както е тръгнало " честен бизнесмен " няма да остане .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове