Last news in Fakti

5 Август, 2017 21:28 22 902 39

Съвети при купуване на кола на старо (ВИДЕО)

  • кола-
  • втора ръка-
  • съвети

Най-продаваният автомобил у нас обикновено варира между 5 000 и 15 000 лева

Съвети при купуване на кола на старо (ВИДЕО) - 1

Предварително установен бюджет за покупка и допълнителни разходи, няколко седмици време и психическа подготовка - това, по думите на влогъра Филип Лазаров, е необходимо да сме предвидили преди да си купим автомобил втора ръка.

Най-продаваната кола у нас обикновено варира между 5 и 15 хиляди лева. "Когато ще си купувате автомобил, основното нещо е да отделите между 20 и 30-35% от сумата за обслужване, регистрация, застраховки и каквото и да било", посочи Лазаров пред "България он ер".

Важно е избирането на типа кола да става спрямо начина на живот на човека, който ще я ползва. При първоначалния оглед Лазаров съветва да се гледат няколко неща: "Минимум един час трябва да си отделим. Гледаме автомобила първо на външен вид - дали е еднаква боята, дали има ръжди по лайсни, по прагове. Гледаме състоянието на купето, гледаме дали има луфтове, дали има разминаване, гледаме тавана, ще внимаваме дали е имало градушка, ще внимаваме дали е била удряна, дали са сменяни стъкла. Отваряме и проверяваме всички видове врати как работят, как функционира всичко - електрически стъкла, климатици...", изброи автоекспертът.

Хубаво е да оставим колата да поработи на място 20 минути, за да проследим работата на двигателя. При таблото също може да има неизправности - за да разберем дали то работи нормално, трябва да проверим дали всички лампички на него светват при запалване на двигателя.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 босе

    15 20 Отговор
    Не го мислете...Дачия,Рено,Пежо....може и Фиат,или Хюндай или Киа-все "премиум" марки! Малолитражки като Мерцедес,Ауди ,BMW,не стават....HONDA,TOYOTA и те .....ха ха ха!

    Коментиран от #24

  • 2 Shmeker

    35 7 Отговор
    Аве тоя барка Филип от реалити тъпкач - авто експерт излезе.
    И какво ако има боядисвани детайли? Да не я купуваме нова? Или пък малко ръжда? По-важното е отдолу да не е прогнила, не отвън по панелите
  • 3 onq s konq

    46 10 Отговор
    Всички тия съвети ще ги изпълни единствено човек,който НЯМА НАМЕРЕНИЕ ДА КУПУВА !Според мен купуването на кола си е "любов от пръв поглед" в съответствие естествено с това,което човек търси-дали комфорт,дали динамика,дали и двете...по малко!

    Коментиран от #13

  • 4 2ра употреба викаш от БГ казваш УНИКАТ а

    42 6 Отговор
    Аз преди да купя кола питам от къде е внос и поглеждам аптеките, за да знам бабата дето я е карала, колко е въртяла! Обаче и бабите са хитри - поръчват си по интернет лекарствата и километражите на 30-годишни консерви понякога са под 100к. км. Така че питайте от какво е боледувала бабата и колко често - сигурен съм, че джамбазина и това знае, може и рентгенова снимка да ви покаже или сонография...
  • 5 Autoexpert

    9 2 Отговор
    Това само със капарирането и проверката в сервиза малко ми не стана ясно и според мен неточно изказване щото ти се от едно място колата от друго отиваш в някакъв сервиз нито ги знаеш какви са нито нищо и те ти казват и си правиш списък
  • 6 BMW 5er

    15 3 Отговор
    До коментар #3 от "onq s konq" :

    Мен много добре си го казал любов от пръв поглед, а и в сайтовете за автомобили много рядко ще се случи да има два едни и същи автомобили, защото ти като си си харесал автомобил искаш да е такъв цвят, интериора да има такъв цвят да е текстил кожа и/или алкантара да има тези екстри да е голямата навигация и още куп други неща.
  • 7 вес

    26 2 Отговор
    Филип е специалист по Голф-овете. Снима се с няколко чужди коли и стана "специалист" по всички

    Коментиран от #8

  • 8 Shmeker

    13 4 Отговор

    До коментар #7 от "вес":

    Мислех че е специалист по мис плеймейт..
  • 9 hahaha

    23 1 Отговор
    Никакъв технически съвет не чух. Загуба на време.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 MOBILE1

    8 6 Отговор
    e чак 3 не ама като сметнеш регистрацията и там първоначално обслужване 2 2500 мое ги докараш

    Коментиран от #21

  • 12

    9 0 Отговор
    тука смятам че ще има 200 коментара най малко
  • 13

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    тука ми хареса евала
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 брей,брей

    25 2 Отговор
    А бе то е като с жената да го ева...Затвараш очите, бъркаш у чувала и квото хванеш ,това...Еле па при кола и жена втора употреба...Дедо ,бог да го прости,викаше -"видиш ли нахапана чушка,стара мома и боядисана жигула - внимавай,проблем има..." И те така...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Радо

    10 2 Отговор
    Аз гледам да пише на колата " реални километри", ако не пише, значи е съмнителна хавата.
  • 19 Алфа Ромео

    22 0 Отговор
    Филип не са лоши съветите му, ама не отчита факта че не всички хора живеят у София и не всички получават заплати които стават.... Има хора които търсят по-евтини коли, и кво ако е сменен калника или има дупка на прага, това не прави колата технически негодна, ако търсиш по-евтина кола няма как да имаш големи изисквания, перфектни са само новите в автосалоните.
  • 20 Цаца

    18 0 Отговор
    Всеки си прави определен компромис ! За един пребоядисани детсйли не са проблем, за друг следи от градушка....зависи от бюджета!
  • 21 Цвък

    12 1 Отговор

    До коментар #11 от "MOBILE1":

    Аре да смятаме : авенсис т27
    Цена 16000лв.
    Гуми не сменям щот са тазгодишни!
    Еко такса няма -регистрирана е
    Нотариус 50лв! (Хващаш застраховател да я оцени на 500лв ;) )
    Каско-650лв
    Минетка-100лв
    Гражданска-200лв
    Преглед-има
    Обслужване -100лв (двигателя е с верига)
    Номера -50лв
    Преглед в тойота-50лв(некъдърници!)
    Сума-1200лв! До 4500лв освен да взема да и сменя турбото и дюзите :)...

    Коментиран от #32

  • 22 Цаца

    10 2 Отговор

    До коментар #17 от "Гого":

    Държавата стимулира...
    На нов ярис данъка 5г. Беше 400лв!

    Коментиран от #28

  • 23 Радо

    22 1 Отговор
    Най-голямата заблуда на бедния Ганю е, че западнярите са много богати и ларж, и просто ей тъй от скука си сменят колите на по 100-150К км, щото имали много пари и искат да карат нова кола....а истината е, че колите на запад се екплоатират/карат жестоко, понеже данъците им са зверски, и никой няма да държи колата си в гаража, и да и плаща по около 100 евра месечно данъци, ако не я кара здраво.

    Коментиран от #39

  • 24 Za kia joice kupihsi Iskam davi pitam izdrajlivilisa

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "босе":

    Kajetemi nejto za tazi kola
  • 25 Amet

    1 0 Отговор
    Alooo

    Коментиран от #26

  • 26 Maskata

    1 4 Отговор

    До коментар #25 от "Amet":

    Za Kia joice 2001 nuakakvi saveti

    Коментиран от #27

  • 27 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #26 от "Maskata":

    Пиши на български.
  • 28 Лексус

    3 3 Отговор

    До коментар #22 от "Цаца":

    Защо не я купи с N1? Данък за нов Кайен 400к.с. 20лв:)
  • 29 рио

    3 1 Отговор
    и с сигурност на 124000 хиляди да е гроба
  • 30 Митко.

    24 0 Отговор
    Повечето хора имат неправилно разбиране за колите и от там голямото по объркване.Трябва да разберем две важни неща едното е, че щом взимаш кола втора употреба няма как да няма забележки по нея.А другото нещо е култа към колите.Има хора толкова се грижат за тези ламарини, че семейството не си гледат , така,както колата това разбира се е абсурд!!!
    Колата е да ти служи,тя трябва да ти е слуга,а не ти да работиш за нея, цял живот.Ето защо ако имаш пари купи си за 20 000 евро ,ако нямаш купи си за 2000 евро и бъди щастлив..А никога не забравяй, че истинските разходи по колата започват, едва след нейното купуване..!?
  • 31 Николай

    1 0 Отговор
    Последните две коли ги взех от пръв поглед. Намерих ги в мобиле отидох, разгледах покарах ги няколко километра и айде в торбата. И в двата случая имах късмет никакви грижи от техническо естество, но уточнявам първата беше на 75000км, втората на 115000 още си я карам.
  • 32 Рав4 за нови дюзи

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Цвък":

    Ако ти дойдат дюзи и турбинка, друга песен ще пееш.
  • 33 Така е

    6 0 Отговор
    Само като прочетох че при запалване на двигателя всички лампички светват и ми става ясно че причината е или в специалиста или при журналиста.
  • 34 Така е

    12 0 Отговор
    Попитах един джамбазин колата от монахиня ли и карана? Той се ядоса и каза: Не , от проститутка..Аз му отговорих: Е , тогава амортесьорите са скапани.
  • 35 Пазарен Либерализатор

    6 5 Отговор
    Кола се купува или нова или от автовоз! (преди да са я напудрили), така реално знаеш какво взимаш. И задължително от Дупница!
  • 36 Антонн

    4 2 Отговор
    Автокъщите се издържат от балъци.
    Всички джамбази са мошеници,най-големите Горубляне,Дупница ,Ивас.
    Много хора са изпатили,нормално това което се предлага тук е моргата на Европа.
    И сега е момента да ме оплуят търгашите.
    Те нямат далавера печалбата е макс 500лв,на кола правят го за хората да се возят на по нови коли.Едвам свръзват двата края,но правят услуга на обществото.
    Все пак всеки сам си решава.
  • 37 гощо

    3 0 Отговор
    Живях в чужбина където пребоядисването на колата се води екстра и се споменава специално!!! Тука сакън да не си боядисаш бронята,че бола зажулена и вече си с челен удър!!!!!! Една кола се вижда,веднага се познава отношението на предишният собственик! Колата не се плаши от каране а от НЕ-подържане!
  • 38 търся си кола

    2 1 Отговор
    Аз за следващия дръгел съм възприел следната стратегия, да си купя кола от 1-ви собственик, купена от България с пълна сервизна история, чувал съм, че и нашите дилъри също връщат километри, но все пак историята на колата е по-лесно доказуема, отколкото някой кенеф със сервизна книжка дописвана от някой джамбазин.
    Истината е, че българина си поддържа колата, особено ако я е купил чисто нова, все пак една купчина пари е дал, така, че това ми се струва доста изгодна сделка.
  • 39 търся си кола

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Радо":

    В Германия си сменят колите и за заради големите данъци, колкото е по дърта колата, толкова повече плаща собственика и за това, като одъртеят доволно, гледат да ги разкарат. Не в вярно, че всички германци карат, като за последно, имам доста приятели в това число и германци, които ходят на работа с колело със седалка за дете, за по здравословно, общо взето, намират се и на по малко километри, но са СКЪПИ, това е единствената разлика.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове