Last news in Fakti

16 Декември, 2011 19:25 1 344 3

Българките все по-често отлагат първото си раждане

  • майки-
  • бан-
  • работещи-
  • първо раждане

Трудоспособното население на България през 2020-та година ще бъде 2 милиона и 900 хиляди души, съобщи БНР, като се позова на прогноза учени от Института за изследване на населението и човека към БАН.

Българките все по-често отлагат първото си раждане, а високообразованите предпочитат да останат с едно дете.  Близо половината от жените с висше образование у нас предпочитат да имат само едно дете, докато в Западна и Централна Европа високообразованите искат две. Причината е социалноикономическата несигурност, която пък се дължи на високата безработица, ниските доходи и липсата на политика за подпомагане на работещите майки.

"При висшистките средният интервал между първото и второто раждане е седем години, като 47 процента от жените с висше образование в България вероятно няма да имат второ дете", каза авторът на изследването доц. Елица Димитрова

При жените със средно образование интервалът между двете раждания е четири години, а на тези с основно - две. 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 bubblehead

    0 1 Отговор
    Българките ще умрат от мързел и за това изчезваме като народ...
  • 2 vw gost

    1 1 Отговор
    всяка жена може да се справи с работа и с дете,стига да иска това.на много от жените им изглежда непосилно и въобще не се опитват да постигнат нещо и както казва коментара отдолу, много ги мързи да се понапънат и да направят нещо съществено.вижте ги на запад работещите жени по колко майчинство имат и колко здраво работят наред с гледането на дете,при все че тук има баби,които спокойно могат да се грижат за детето и не е задължително да се плаща на детегледачка или да се води на ясла.
    всичко се базира на желанието.

    Коментиран от #3

  • 3 ВИП АМГ

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "vw gost":

    @2 ti si rajdal li xaxa ta znaesh.