Last news in Fakti

13 Декември, 2011 17:50 2 612 0

Снахата на Цар Киро се призна за виновна за костенурките

  • костенурки-
  • кирил рашков-
  • софия христова

Сключи споразумение с прокуратурата за една година условно

Снахата на Цар Киро се призна за виновна за костенурките - 1
Снимка: БГНЕС

Снахата на Цар Киро София Христова признава вината си, че е отглеждала незаконно 33 сухоземни костенурки, като 3 от тях са от вида шипобедрени костенурки, които са в Червения списък на Международния съюз за защита на природата. Другите 30 са от вида шипоопашата костенурка, защитени от Закона за биологичното разнообразие.

В Пловдивския окръжен съд е внесено за одобрение споразумение, сключено между Окръжна прокуратура Пловдив и 34-годишната София Христова, с което да й бъде наложено наказание една година лишаване от свобода условно с три години изпитателен срок и глоба в размер на 5000 лева.

Костенурките бяха намерени след 3-дневните огледи в сараите на Рашкови в средата на ноември. Тогава полицаи и археолози от асеновградския музей издирваха заровени ценности с металотърсачи. Бяха намерени само 3 оброчни плочки и 33 живи костенурки от изчезващи видове. 3 от тях са от вида шипобедрени, които са в Червения списък на Международния съюз за защита на природата.

Останалите са шипоопашати и са екземпляри по Закона за биологичното разнообразие.
След като разследващите ги намерили, животните били транспортирани с кола на прокуратурата до спасителния център на екоорганизацията "Зелени балкани" в Стара Загора.

Христова се признава за виновна по повдигнатото й обвинение и между нея и Окръжна прокуратура е сключено споразумение, което ще се разгледа от Окръжен съд на 19 декември.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА