Last news in Fakti

20 Септември, 2017 11:09 3 800 30

Съветник на президента: Новите изтребители ще струват много под 3 млрд. лв.

  • грипен-
  • изтребител-
  • димитър стоянов-
  • авиация-
  • армия

Изнасят се данни, които са извън контекста на документите

Несериозно е да се твърди, че стойността на договора за нов тип боен самолет ще бъде 3 млрд. лв. Това каза пред "Тази сутрин" по бТВ главният секретар на президента - Димитър Стоянов.

Той обясни, че няма как да знае със сигурност дали цифрата е причината за отпадането на офертата за F-16.

„Определено сумата не е три милиарда, както каза премиерът Борисов. Три милиарда никога няма да бъдат по простата причина, че само първият транш е за милиард и половина, който е за от осем до девет самолета. При втория транш, който е до 16 самолета, цената ще бъде значително по-малка, защото там няма да влизат обучениe и наземно оборудване, което вече е доставено при първия“, каза Димитър Стоянов.

„Това, което чувам от председателя на временната комисия, е, че причината за отпадането е схемата за плащане. Интерес представлява как се е стигнало до тази схема. Има една заповед на министъра на отбраната Ненчев от ноември 2015 г., в която е определена работна група точно с тази цел – да подготви първия инвестиционен разход за работна група с двама съпредседатели, които са ген. Попов и Димитър Кюмюрджиев. За първи път за схема на плащане, както и за 1,5 млрд. стойност на договор е отбелязано в техни протоколи. Доколкото ми е известно в протокол от февруари 2016 г., подписан от двамата съпредседатели, се казва, че схемата е съгласувана с Министерството на финансите и е съобразена с бюджетните възможности на страната“, каза Стоянов.

Според него самата комисия не е пожелала да изслуша експертите – хората, които са работили по целия процес. „Тя изслушва министри и заместник-министри – т.е. политическото тяло, но не и експертите, които реално работиха и които можеха да дадат отговори на въпросите. Тоест, комисията не търсеше отговори на въпросите, които сама си задаваше. Явно вече късата памет е заразна болест в една парламентарна група, защото същият този доклад със същото това условие за задължителната схема е изнасян на 20 октомври пред Комисията по отбрана в 43-то народно събрание, което значи, че в нея са участвали и трима души от сегашната комисия. И още един интерес факт – на 21 септември 2016 г в Министерството на отбраната е имало среща между представители на Офиса за военно сътрудничество от посолството на САЩ заедно с представители на групата за военно сътрудничество към Министерството на отбраната. На нея доклад е изнесъл ген. Стойков, в който на американската страна е представено докъде е стигнал проектът за нов тип боен самолет. Там е казано, че схемата има задължителен характер и американската страна е възразила. Има паметна бележка от тази среща, така че Военно-политическото ръководство знае за това нещо. Това къса памет ли е, или просто удобство за самата комисия?“ Така риторично попита експертът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пазарен Либерализатор™

    23 1 Отговор
    До като кандисаме да ги купим ще ги спрат от производство...
  • 2 Бесен Язовец

    19 3 Отговор
    Така е вижте цените в нета и сами си сметнете кой лъже и кой не,1- грипен чисто нов е 100 мил лв.Су- 35 също ф-16 са по 30 мил.но са по 35 г.
  • 3 Vito

    11 27 Отговор
    Всички знаем, че за бесепарите милиардите държавни пари са нищо за тях. Колко вече загробиха за нищо.
  • 4 ЦРУ

    9 26 Отговор
    Главния експерт по сделката със самолетите е бил Червения генерал Радев!Няма как Червен генерал да избира самолетите на страна членка на НАТО!Това е все едно Путин да ни избира самолетите!Относно Ф-16:и Турция,и Гърция са с такива!Коя държава от НАТО е с Грипен?:)

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Veso

    18 4 Отговор

    До коментар #4 от "ЦРУ":

    Чехия и Унгария са в НАТО и използват Грипен!!!!
  • 7 кредисимус самолетикус

    6 8 Отговор
    Щом са под 3 милиарда, Румбата вместо да се занимава с тия скръндзи, да тегли един БЪРЗ КРЕДИТ онлайн и да ги купува тия самолети, първия месец даже няма лихва.
    Без пари ще ни излезнат, кво му плащаш.
  • 8 кредисимус самолетикус

    4 10 Отговор
    На мен кат ми се караше Миерцидес теглих един БЪРЗ КРЕДИТ и си го купих, да гий яд съседите, сега всички ми завиждат, нищо, че от тогава съм на сух хлебец и вода, кой ме знае, какво ям вкъщи!?
    Един живот живеем, трябва да си гледаме кефа, щом му е кеф на Румбата да си купи самолети, браво на човека, иска да кара ново и хубаво, нормално е, разберете!!!!!!
  • 9 onq s konq

    9 24 Отговор
    За какъв "Грипен" говорим,СЛЕД КАТО НЕ Е ИЗБРАНА ОФЕРТА ВСЕ ОЩЕ?Ама смутолевил Президента "Грипен",щото бил летец и "ги разбирал тия работи".АМА НЯМАШ ДУМАТА БЕ РАДЕВ,ЩОТО НЕ ГИ ПЛАЩАШ ТИ,А ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ!!!Ти можеш да се шматкаш по целия свят,да се усмихваш,да се снимаш по дребни гащи в двора си,но си С НУЛЕВИ ФУНКЦИИ!И "вето" можеш да налагаш на закони приети в Парламента,но на прегласуването ПАК ЩЕ СТАНЕ ТОВА,КОЕТО ГЕРБ Е РЕШИЛА,...Т.Е. БОРИСОВ БОЙКО!Е тъй простите русофили кат земат да се тръшкат като заклани кокошки мн се нервя.
  • 10 Тореро

    5 18 Отговор
    Аз,па паднах от коня от смех как се пеняви Червения генерал,че не му стана сделката !НАТО не прощава на генералите-изменници!
  • 11 Пълно е с Тролове

    21 3 Отговор
    Ясно какво искат ГЕРБ и на няколко пъти го казаха. - ИСкат американските консерви, които след 15 години ще трябва да изхвърлим.
    По показатали Грипен не отстъпва по нищо даже напротив! - Най- евтина поддръжка! - Най- модерните ракети метеор и "комбат" система, които чак от 2019 година ще монтират на Ф35. Който не вярва да вземе да провери!
    Накрая!
    - Кой от кандидатите доброволно се задължава да направи в страната инвестиция на същата сума? - Купуваш Грипен, Шведите правят завод тук! - Кой? - Американците? - Французите? - Португалците? - Кой?
    Какво има да говорим повече? - Няма д руга такава цена! - Кой от доставчиците предлага разсрочена плащане и джоинтвенчърни предприятия в България във връзка с доставката?
    Нещата са ясни!
    - Да излезе онзи мухльо от Банкя и да обясни, кой от доставчиците предлага да създаде предприятие тук и съвместни предприятия?
  • 12 ЦРУ

    5 20 Отговор
    Чехия и Унгария не са на Първа линия срещу Исляма или Русия?За това е все тая,че са с Грипен!

    Коментиран от #14, #15

  • 13 стефан николов

    12 4 Отговор
    Вчера видях Бай Иван, който се обърна към мен и ми каза следното:
    "Стефане, пенсията ми е 200 лв, нямам пари за ток, нямам пари за салам, месо, нямам пари дори да се напия, оня ден бабата си хвърли пенсията през балкона, преди 5 месеца циганите ме пребиха, счупиха ми едно ребро и ми откраднаха стария ВЕФ, тежко ми е, трудно се живее, но си мечатя за деня, в който Генерал Радев ще купи Грипените и ще полетят във въздуха, ще порят небето, като Митьо Пищова манекенки.
    След това мога да си отида от този свят спокойно, че Грипените бдят над нас, само тогава."
  • 14 гиню очилата

    6 11 Отговор

    До коментар #12 от "ЦРУ":

    Кво им обясняаш на червените тролове, те не разбират от дума, при тях вървят само техните методи.
  • 15 ВВС

    10 4 Отговор

    До коментар #12 от "ЦРУ":

    Виж какво жълтурчо...ходи си върни надницата,която ти плащат да пишеш глупости ! Какво разбираш от бойна авиация ! Та взе да се изказваш по военно тактически въпроси !?

    Коментиран от #16, #17

  • 16 гиню очилата

    4 7 Отговор

    До коментар #15 от "ВВС":

    Виж кво търтейчо, ти какво разбираш от производство и търговия? Най-лесно е да се харчат готовите пари, от бюджета, щото, някой друг трябва да бачака за да лапате вие, наготово, от нашите данъци!
    Айде, слизайте вече от небесата и отивайте във фирмите да допринесете за това общество, не само да искате, че ни писна да ви слушаме мрънкането за пари.
  • 17 Син Трол

    9 0 Отговор

    До коментар #15 от "ВВС":

    А аз като гледам ние Българите сме спецове по всичко включително и по бойна авиация, политика, футбол. Най-умните сме в света, най-красивите и затова вечно сме надупени и нае*ани :)
  • 18 ФЕН

    8 2 Отговор
    Не мога да разбера каква е тая мания да се разделяме на червени , сини и не знам си кви !!! Това го искат всички които са такива , демек партиите . За случая за изтребителите мога да кажа че ние като държава трябва да можем сами да си осигурим защитата ( а и то НАТО точно това искат от страните членки ) , което значи че дали с 8 или 5 изтребителя това трябва да почне и да се купува на определен период според технологичните нужди на ВВС за развиване на нови способности .Вижте късата листа от оферти които имаме като държава - това са стари Ф-16 блок 15 модернизирани до снадарт МЛУ с 1 двигател, стари Еврофайтър транш 1 с ограничени възможности за работа по наземни цели и 2 двигателя и новопроизведени Грипен вариант Ц/Д , напълно многоцелеви изтребител с много добра система за РЕБ , с един двигател и отделни от НАТО честоти за комуникация освен НАТО-вските такива . Това на практика означава че тези изтребители могат да воюват и да комуникират без НАТО да "слуша" . Ето това е един много сериозен аргумент в негова полза . Израел взимайки чисто новите Ф-35 Б моментално изкорубва апаратурата с която идва и се вгражда тяхна такава която им осигурява отново същата независимост . Тук ако мислим логично Еврофайтър е най-мощен и с 2 пъти по-големи шансове да оцелее но е много по-скъп за поддръжка и един час във втздуха струва двойно в сравнение с Грипен. Ф-16 вариант МЛУ на практика доживява последните си дни там където все още се използва , след което ще бъде подмене

    Коментиран от #20

  • 19 фиена

    3 6 Отговор
    Фен, представи си, че си войник и партньора ти, който върви зад теб в гората и трябва да ти пази гърба е долен и продажен мръсник, това не е ли сериозен аргумент да му пръснеш канчето?
    Как може да си в НАТО и да искаш да си извън НАТО? При партнорите от тоя тип няма средно положение, или си с партньора или не, схващаш ли, какво искам да ти кажа?

    Коментиран от #21

  • 20 Пълно е с Тролове

    7 2 Отговор

    До коментар #18 от "ФЕН":

    Единствените които делят са ГЕРБ! - Ако не им играеш по свирката си БСП или Русофил щото не може да си друг!
    - Когато зададеш въпрос защо се прави нещо, кэоето е в ущърб на страната то си комунист...
    - Те винаги се оправдават с червени и руснаци, а в същото време Борисов и цялото му управление са точно такива. Те произхождат от ниските прослойки на БКП и всичките са крещели до 89 година Сталин- Тито - Георги Димитров!
    Иначе за останалото, което си написал абсолютно съгласен! - Само, че Борисов и останалите са обещали на онези от ул. Козяк, че ще приберем бракмите от пустинята Мухабе ( ако не бъркам мястото). Да не говорим, че вероятно пожарникаря и физкултурника сигурно са се договорили, чрез поставени лица да станат представители на Лок Хийт и да цокат докато ни точат Американците.
    - От самото начало реват, че са избрали Ф16, а сега комисии които уж нямат нищо общо, но пък с претседател от ПП ГЕРБ, говорят не че са за Ф16 ама що пък сте ги изключили от списъка?
    Сам разбираш за какво говорим!
  • 21 Пълно е с Тролове

    10 1 Отговор

    До коментар #19 от "фиена":

    Ще ти отговоря вместо него! - СААБ предлагат техника съвместима със стандартите на НАТО. Системите им се монтират в системите на САЩ и на НАТО! - Фирма от САЩ има дялово участие във фирмата СААБ и за това от по- догодина системите им ще се монтират в Ф35!
    - Чети и търси информация!
  • 22 стоян георгиев

    2 9 Отговор
    само да попитам съветника на президента от къде ще доидат парите за тези ненужни самолети????дори да са 2млрд лева ,а самолетите да са 20?има ли сектор в социалната политика на държавата с излишни парици и ако има кои е тои?кво ще се промени в българската сигурност с 20 нови самолета?

    Коментиран от #23

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 стоян георгиев

    1 6 Отговор

    До коментар #23 от "Бесен Язовец":

    я празкажи как тигрите са палели съветски танкове докато доиде т 34 ката.нищо че тя е създадена две години преди въпросния тигър...разкажи бе язовец ли си,трол ли си!може да отговориш и на въпросите ми тук ако искаш вместо да ми пишеш поредния си спам.от кои сектор на държавата да се отрежат два млрд за да се купят 20 нови самолета и за кво ни са?

    Коментиран от #25, #26

  • 25 Бесен Язовец

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "стоян георгиев":

    Ако краде по малко Б.Б пари ще има за всичко алуууу Лаико 1940 г.е имало 150 бр.те-34 у СССР шошко броя им нараства след 1943г шошко
  • 26 Бесен Язовец

    4 2 Отговор

    До коментар #24 от "стоян георгиев":

    Ти идея си нямаш 20 самолета каква мощ са и какво възпиращо средство са особено ако са су-35 един самолет може да подпали 20 танка с два захода

    Коментиран от #27, #29, #30

  • 27 данъкоплатеца

    2 2 Отговор

    До коментар #26 от "Бесен Язовец":

    Да не стане така, че гладните и озверели българи да ги подпалят тия самолети накрая.
    Ако те влекат войните си играй на ПС4 или отивай към Сирия да трепиш нещо, на нас войни не ни требват, понимаеш товаришч?
  • 28 ЦРУ

    2 3 Отговор
    Този съветник полк.Д.Стоянов и Червения президент Радев са единствените явни Лобисти на СААБ!Колко са взели:)?Все още го държим в тайна!:)Ако се наложи,ще разберете!Дано спрат на време да лаят по въпроса!Тишина им препоръчвам!
  • 29 Бат Ваню

    1 3 Отговор

    До коментар #26 от "Бесен Язовец":

    ... аве ... ти да не си унаа ...дето у Сърбия сърбите са ти се смяли с едно Ауди А 8.... ха ха ха ха... а?... Бойко крадял.... ауе.... Су-35.... Ние сме членове на НАТО уе ... кви Су?.....
  • 30 стоян георгиев

    2 3 Отговор

    До коментар #26 от "Бесен Язовец":

    кво общо има 1940 година???ссср е нападнат 1941 година и тогава ссср има около 3000 т 34 ки и общо 25000 танка.немците ги нападато общо с 3000 танка без никви тигри и никъв тежък танк.та е нямало как да доиде т 34 след тигъра дето е пуснат през 42 годиниа и никога не е имало повече от 500 тигъра на руския фронт.един тигър е палел средно по десетина т 34 ки във всяка битка.единствения начин да го спрат 34 ките е било като му свърши горивото или ако го уцели артилерията или някои самолет.упражнението при карането на т -34 срещу тигър е било стреляш по тигъра и веднага целия екипаж бяга от т 34 ката.немците събират сумати 34 без екипажи по фронтовете.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове